ΕΛΛΑΔΑ

Αυτόνομα φορτηγά στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους θα φέρει το 5G

AP Photo/Alastair Grant

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 θα ξεκινήσει τη λειτουργία το επενδυτικό fund Φαιστός που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).

Γενικότερα, η αξιοποίηση του 5G δείχνει να είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζεται να υλοποιήσει έργα που θα φθάνουν μέχρι το σημείο να αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία προκειμένου να κυκλοφορούν στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους αυτόνομα οδηγούμενα φορτηγά!

Μιλώντας χθες στο συνέδριο Infocom World 2020 που διοργάνωσε η Smart Press, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι μέσα στο α’ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη στελέχωση του, να έχει συγκεντρώσει τα κεφάλαια και να έχει ξεκινήσει τις επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Φαιστός θα χρηματοδοτηθεί με το 25% των εσόδων από την εκχώρηση φάσματος συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G, ενώ θα επιδιώξει να συγκεντρώσει και ιδιωτικά κεφάλαια με την υπάρχουσα εκτίμηση να είναι πως μπορεί να φθάσει να έχει στη διάθεση του περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τα σημαντικά κεφάλαια που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαντικό μέρος των οποίων αφορούν την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, για καινοτόμα έργα που αξιοποιούν το 5G. Ένα τέτοιο παράδειγμα, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης είναι η δημιουργία των αποκαλούμενων «5G Διαδρόμων» (5G Corridors). Το συγκεκριμένο έργο, το εκτιμώμενο κόστος του οποίου, αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται μεταξύ 160 και 180 εκατ. ευρώ, αφορά στην εγκατάσταση υποδομών 5G στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (ΠΑΘΕ, Ιονία Οδός, Εγνατία) που θα αξιοποιηθεί προκειμένου να μπορούν φορτηγά χωρίς οδηγούς να κινούνται μεταφέροντας φορτία. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε τα δεδομένα στο χώρο των logistics όπως είναι προφανές.

Το 5G ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του πάνελ στο οποίο, εκτός των κ. Πιερρακάκη και Τζωρτζακάκη, συμμετείχαν οι επικεφαλής των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε πως το πλάνο της Cosmote είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχει φθάσει να προσφέρει κάλυψη με 5G στο 50% του πληθυσμού της χώρας. Αν και στο 5G, όπως επεσήμανε ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, μία από τις σημαντικές προκλήσεις είναι από που θα προέλθουν τα έσοδα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων.

Το 5G αλλά και οι οπτικές ίνες είναι στα βασικά επενδυτικά πλάνα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, όπως τόνισε ο Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, ο οποίος έκανε λόγο για επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στην πενταετία 2021-2025. Ο κ. Ζαρκαλής τόνισε ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Κάτι που επεσήμανε και ο κ. Τσαμάζ, ο οποίος ανέφερε ότι ο όμιλος ΟΤΕ πρόκειται να επενδύσει 2 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια με ένα σημαντικό κομμάτι να αφορά τα δίκτυα οπτικών ινών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι που έχει υλοποιήσει η Cosmote έχουν φθάσει στις 250 χιλιάδες, θα είναι μέχρι το τέλος του 2020 στις 300 χιλιάδες και στο τέλος του 2021 εκτιμάται ότι θα έχουν φθάσει στις 500 χιλιάδες.

Ώθηση στη μεγαλύτερη υιοθέτηση των συνδέσεων οπτικών ινών αναμένεται να δώσουν πάντως και ορισμένες κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως είναι η θεσμοθέτηση πλαισίου και κινήτρων προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που αφορούν την εγκατάσταση του απαραίτητου για τέτοιου είδους συνδέσεις σε πολυκατοικίες και κτίρια.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο υπήρξε εκτενή αναφορά ήταν αυτή της αξιοποίησης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης όσον αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες. Ο κ. Μπρουμίδης υποστήριξε ότι υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία για να πάμε πιο γρήγορα με τον κ. Ζαρκαλή να σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα πρέπει να είναι άμεσα και γενικότερα ότι θα πρέπει να υπάρξουν τα σχήματα που θα απορροφήσουν γρήγορα τα κεφάλαια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιηθούν ορισμένα μεγάλα και καινοτόμα έργα και το σύνολο των ιδεών που υπάρχουν στην κυβέρνηση. Το πλάνο πρόκειται να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στη χρονιά και τα έργα θα αποτελούν μέρος της Ψηφιακής Βίβλου που ετοιμάζεται. Όσον αφορά το θέμα της ταχύτερης απορρόφησης των κονδυλίων, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι στο πλάνο είναι η δημιουργία των προδιαγραφών εκείνων που θα επιτρέψουν την δημοπράτηση ενός μεγάλου αριθμού έργων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με μείωση και του χρόνου που απαιτείται για τη συμβασιοποίηση αυτών των έργων και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης εργαλείων όπως οι συμβάσεις – πλαίσιο και τα ΣΔΙΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης