Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τον αριθμό των διασωληνωμένων - Το σχέδιο για τις ΜΕΘ
Ανανεώθηκε:
Κρίσιμες θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες ημέρες, καθώς κυβέρνηση και επιστήμονες περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας, με φόντο την εφαρμογή από σήμερα, Τρίτη, των νέων αυστηρών μέτρων σε όλη την επικράτεια, ενώ ήδη δύο περιφερειακές ενότητες, η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown.
Ο προβληματισμός, ωστόσο, των υγειονομικών αρχών αφορά πλέον στον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων.
Ειδικότερα, από χθες Δευτέρα, συνολικά 153 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 35 (22.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 294 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Κατά τα λοιπά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1.152 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 42.080, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες.
Από τα νέα κρούσματα, τα 96 συνδέονται με συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Εκ του συνόλου των κρουσμάτων 4.176 (9,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.821 (32,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα καταγράφηκαν επτά νέοι θάνατοι και 642 θάνατοι συνολικά στη χώρα. 248 (38.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Με το ρεκόρ των 153 διασωληνωμένων της Δευτέρας και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μίνι lockdown σε σημαντικό ποσοστό της χώρας λόγω της πανδημίας, γίνεται σαφές ότι το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται υπό ασφυκτική πιέση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, επικαλούμενο πηγές του Υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 85. Από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%).
Αναλυτικά ανά νοσοκομείο
-ΑΧΕΠΑ: 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές
-Παπανικολάου: 25 κλίνες, όλες κατειλημμένες
-Παπαγεωργίου: 6 κλίνες, όλες κατειλημμένες
-Γ. Γεννηματάς: 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή
-Αγ. Δημήτριος: 6 κλίνες, όλες κενές
-Αγ. Παύλος: 8 κλίνες, όλες κενές
-Χαλκιδική: 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές
Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προστίθενται:
-4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
-12 κλίνες στο Νοσοκομείο Καβάλας
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή, με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικότερα, προστέθηκαν 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.