Παγώνη στο CNN Greece: Ολικό lockdown για τουλάχιστον 15 - 20 μέρες στη Θεσσαλονίκη
Ανανεώθηκε:
«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολη, χρειάζεται ψυχραιμία και άμεση ενίσχυση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού», δήλωσε στο CNN Greece η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, λίγο πριν την απόφαση για λήψη επιπλέον μέτρων.
Η κυρία Παγώνη τάχθηκε υπέρ ενός καθολικού lockdown -ανάλογο του Μαρτίου- και αυστηρό περιορισμό των μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη για τουλάχιστον 15 - 20 ημέρες, προκειμένου να ανασχεθεί η εκθετική διασπορά του νέου κορωνοϊού.
Μιλώντας για τις αντοχές των νοσοκομείων, σημείωσε πως η κατάσταση στις ΜΕΘ οδεύει σε πληρότητα, τονίζοντας πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά.
«Το υπουργείο Υγείας πρέπει να ενισχύσει άμεσα τα νοσοκομεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, εκτίμησε πως για την ώρα δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή της λειτουργίας τους, καθώς όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν παρατηρείται ανησυχητική εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό ο Βασίλης Κικίλιας
Τις τελευταίες 48 ώρες έχουν καταγραφεί 1.288 νέα κρούσματα της Covid-19 στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να εισηγείται τη λήψη επιπλέον μέτρων, όπως ανακοίνωσε εξερχόμενος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
«Μια δύσκολη σύσκεψη ολοκληρώθηκε. Θα στηρίξουμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων. Η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω την κούραση, καταλαβαίνω την κόπωση, καταλαβαίνω το άγχος, την αγωνία και τα προβλήματα του κόσμου, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω απ' όλα. Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς. Επαναλαμβάνω, κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι αυτή τη στιγμή να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, γι' αυτό και θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη λήψη περαιτέρω μέτρων, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορωνοϊός στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού, προανήγγειλε όμως και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown» ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη συμπρωτεύουσα, πολεμική.
«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα, στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.
Στόχος, όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη παραμένει στα ύψη, καθώς την Κυριακή 1 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 449 νέα κρούσματα, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 839 και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 530 κρούσματα έναντι 84 κρουσμάτων στις 26 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Έτσι, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.