ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μέτρα ύστατης ώρας - Τι αποφασίζει το Μαξίμου για μετακινήσεις και εστίαση

Κορωνοϊός: Μέτρα ύστατης ώρας - Τι αποφασίζει το Μαξίμου για μετακινήσεις και εστίαση
ΙΝΤΙΜΕ

Την ώρα που στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός για την εξάπλωση της πανδημίας και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία επιβάλλονται σταδιακά μέτρα τύπου lockdown, η κυβέρνηση βρίσκεται προ κρίσιμων αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή νέο πακέτο μέτρων που θα ενεργοποιηθεί άμεσα και θα έχει χρονικό ορίζοντα ενός μήνα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονταν, προκειμένου να «ζυγιστούν» οι εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, τις οποίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στην απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» -μεταξύ των οποίων και η Αττική. Η απαγόρευση μετακίνησης από και προς τους νομούς παραμένει για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο.

Ωστόσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση προκρίνει το κλείσιμο των μπαρ, εστιατορίων και καφέ νωρίτερα από τα μεσάνυχτα που ισχύει τώρα. Τα σενάρια που εξετάζονται και βασίζονται στις εισηγήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να κλείνουν στις 21:00 ή τις 22:00.

Η απόφαση αυτή συνδυάζεται με την διεύρυνση της απαγόρευσης νυχτερινής μετακίνησης. Έτσι, αντί για απαγόρευση μετακίνησης από 00:30 έως 05:00, θα τεθεί σε ισχύ νέο ωράριο που θα αντιστοιχεί σε μισή ώρα μετά το κλείσιμο των εστιατορίων, μπαρ και καφέ, δηλαδή από τις 21:30 ή τις 22:30 αντίστοιχα.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την εισήγηση των επιστημόνων για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, δηλαδή τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Ποιες περιοχές «αναβαθμίζονται» σε επίπεδο κινδύνου

Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη περνούν από το πρωί της Παρασκευής σε κόκκινο συναγερμό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Από την Παρασκευή λοιπόν στις 6:00 θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έπειτα από σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων αποφασίστηκε ότι από τις 06:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας.

Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Π.Ε Μεσσηνίας και Αρκαδίας οι οποίες από το, επίπεδο 1, «πράσινο» περνούν στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές:

Κορωνοϊός: Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ στις νέες «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη ότι η αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας απαιτεί ετοιμότητα, επαγρύπνηση, άμεσα αντανακλαστικά, ενώ προσέθεσε ότι ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς και τα κρούσματα αυξάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα «είναι απαραίτητο και η στρατηγική μας να προσαρμόζεται αντίστοιχα».

«Υιοθετούμε δυναμικά μέτρα και κάθε μέρα ακόμα και αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση και κάθε απόφαση υπαγορεύεται από την ανησυχία και την επιθυμία της κυβέρνησης, των επιδημιολόγων μας αλλά και όλων των ανθρώπων της πρώτης γραμμής να μειώσουμε τη διασπορά, να στεγανοποιήσουμε τους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, να προστατεύσουμε από την πίεση το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, να προστατεύσουμε δηλαδή τους συμπολίτες μας, τους συνανθρώπους μας , τους γύρω μας», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ακόμη ότι «για να γίνει πραγματικότητα το καλό σενάριο και πάλι για να συνεχίσει να αποτελεί η χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση χρειάζεται η συμμετοχή όλων».

«Γιατί έτσι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία , την άνοιξη, και ενωμένοι θα μπορέσουμε να φρενάρουμε και το δεύτερο κύμα. Οι επόμενες ημέρες είναι πραγματικά κρίσιμες. Μπορούμε, επιβάλλεται, πρέπει να κάνουμε και πάλι τη διαφορά», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

1.211 νέα κρούσματα

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 1.211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35510, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

Τα 4043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.