Κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου το β' κύμα της πανδημίας - Ποια νέα μέτρα «ζυγίζει» η κυβέρνηση
Ανανεώθηκε:
Σε συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν πως η εξάπλωση του κορωνοϊού ξεφεύγει από τον έλεγχο. Οι τηλεδιασκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη και προ των πυλών βρίσκεται η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις επί των εισηγήσεων που έκανε το βράδυ της Τετάρτης η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.
Η κρισιμότερη από τις αποφάσεις που καλείται να λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά το κατά πόσο οι επιχειρήσεις εστίασης θα κλείνουν νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται τώρα στις περιοχές υψηλού κινδύνου.
Οι επιστημονική επιτροπή εισηγήθηκε κλείσιμο από τις 22:00 ή τις 23:00, αντί τα μεσάνυχτα όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Η απόφαση αυτή βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την επέκταση των ωρών που θα απαγορεύεται η νυχτερινή κυκλοφορία, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για τον έλεγχο της πανδημίας.
Ωστόσο, η απόφαση για τις επιχειρήσεις εστίασης, που ήδη έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον κορωνοϊό, δεν είναι εύκολη και η κυβέρνηση «ζυγίζει» υπέρ και κατά.
Την ίδια ώρα, κοντά στην απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ νομών που βρίσκονται σε αυξημένο ή υψηλό «συναγερμό» για την εξάπλωση του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα. Υπάρχει σχετική εισήγηση των Λοιμωξιολόγων και είναι μια πρόταση που φαίνεται πως αποδέχεται η κυβέρνηση.
Παράλληλα, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η απόφαση για «lockdown» σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη.
Με την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, όλα δείχνουν ότι θα «αναβαθμιστούν» σε «κόκκινες». Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει έντονη ανησυχία -ο συναγερμός είχε σημάνει εδώ και ημέρες- και σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 384 κρούσματα, ενώ και χθες η συμπρωτεύουσα βρισκόταν μόλις λίγα κρούσματα πίσω από την Αττική.
Ενδεικτικό είναι ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκης επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού.
Ο κ. Αρκουμανέας θα έχει συνάντηση στις 12:00 με τον δήμαρχο Θσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Μικρή πίστωση χρόνου για την Αττική
Αναφορικά με την Αττική στην κυβέρνηση δίνουν μικρή πίστωση χρόνου. Οι αποφάσεις θα επανεξεταστούν μόλις περάσει το 15ημερο μετά την λήψη των τελευταίων μέτρων (έχουν τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου).
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν, πάντως, πως δεν είναι στην παρούσα φάση στους σχεδιασμούς ένα νέο γενικό lockdown. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι στοχευμένα αναλόγως με τη ζώνη που βρίσκεται κάθε περιοχή.
Έτσι, σε τέσσερις ανέρχονται πλέον οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού. Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού συναγερμού περνούν από την Πέμπτη, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες.
Υπενθυμίζεται ότι για τις κόκκινες περιοχές τα μέτρα που ισχύουν προσομοιάζουν σε lockdown, με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αναστολή των αθλητικών και πολιτιστικών οργανώσεων, των καταστημάτων εστίασης. Πρόσφατα εξαιρέθηκαν της αναστολής τα καταστήματα λιανεμπορίου τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν και στις κόκκινες περιοχές.
Εφιαλτική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων
Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε στη χώρα μας σήμερα, Τετάρτη, με την κατάσταση να είναι σοβαρή καθώς διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.
Τα 4.003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.