ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τα πέντε αρνητικά ρεκόρ που σήμαναν συναγερμό

Κορωνοϊός: Τα πέντε αρνητικά ρεκόρ που σήμαναν συναγερμό
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Στενεύει ο κλοιός για την Ελλάδα, καθώς η πορεία του κορωνοϊού προβληματίζει όλο και περισσότερο υγειονομικούς και κυβέρνηση.

Η ανησυχία, μάλιστα, μεγάλωσε από χθες καθώς σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.259 νέα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν, ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν το όριο των 100.

Αποτέλεσμα των τελευταίων στοιχείων είναι το σενάριο για ένα καθολικό lockdown να έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση, ωστόσο, να μην το συμπεριλαμβάνει στις επιλογές της, καθώς πρώτα θέλει να εξαντλήσει όλες τις επιλογές που έχει για ανακόψει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κυβέρνηση και ειδικοί τονίζουν πως «κλειδί» για να αποφευχθούν τα χειρότερα αποτελεί η πίστη τήρηση των μέτρων. Γι’ αυτό, οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τα μέτρα, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

Μάλιστα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει καταθέσει τις προτάσεις της στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι σχεδόν βέβαιο πως οι νέες παρεμβάσεις είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστούν.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας για το ενδεχόμενο lockdown

Χαρακτηριστικό της ανησυχητικής τροπής που έχει πάρει η εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα είναι και η επιστροφή του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, ο κ. Τσιόδρας είπε πως «τα χρώματα του χάρτη εξετάζονται από μια ομάδα επιδημιολόγων και συζητούμε για κάθε περιοχή, το πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα, αν πιέζεται το σύστημα υγείας κλπ. και με βάση αυτή τη συζήτηση αποφασίζουμε αν θα υπάρξει αλλαγή στο status. Tα μέτρα δεν είναι πανάκεια. Τα αξιολογούμε συνέχεια. Σε κάποιες περιοχές δουλεύουν πιο εύκολα».

Ξεκαθάρισε πως το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση και τόνισε πως πρόκειται για βάναυση επιλογή.

Όπως είπε, στην πρώτη φάση της πανδημίας «το κάναμε γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα. Είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ποτέ δεν είχαμε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο τόσους ανθρώπους στις εντατικές. Στενάζει η υφήλιος».

Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4.
  • Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι, δηλαδή να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 21:00 το βράδυ.
  • Στο άμεσο διάστημα θα εξεταστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να γίνεται νωρίτερα από τις 00:30. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη προταθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
  • Αύξηση της τηλεργασίας
  • Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.

Τα πέντε «ρεκόρ» που σημάνουν συναγερμό

Την Τρίτη, για πρώτη φορά «έσπασαν» πέντε ρεκόρ.

Ειδικότερα, σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ συνολικών κρουσμάτων, διασωληνωμένων, κρουσμάτων σε Αττική, σε Θεσσαλονίκη και σε περιφέρειες που μπήκαν στο επίπεδο 4.

Σε καθεστώς lockdown τίθενται από την αύριο, Πέμπτη, στις 6:00 το πρωί, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, περιοχές που αναβαθμίζονται από το «πορτοκαλί» επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας στο «κόκκινο».

Το ΕΣΥ στο «κόκκινο»

Η «έκρηξη» στις εισαγωγές οδηγεί σε αύξηση και των ασθενών που εισέρχονται στην εντατική, ενώ η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί ντόμινο προβλημάτων και στο σύστημα υγείας.

Στα μεγάλα νοσοκομεία τα κρεβάτια γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς. Για παράδειγμα, στο Θριάσιο η κλινική έχει γεμίσει και περιστατικά μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

Στον Ευαγγελισμό μόλις 15 κρεβάτια μένουν κενά, καθώς 75 ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου, ενώ πλήρεις είναι και οι κλινικές του Σωτηρία με 90 ασθενείς. Και στο Γεννηματάς 23 από τα 31 κρεβάτια στην κλινική κορωνοϊού είναι κατειλημμένα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται, ωστόσο, πως το αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Στην Καστοριά 12 ασθενείς νοσηλεύονται. Η παθολογική έκλεισε για να δοθούν τα κρεβάτια αποκλειστικά για ασθενείς με συμπτώματα του ιού. Τα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης είναι στα όριά τους ενώ στο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων δόθηκαν επιπλέον 24 κρεβάτια για περιστατικά κορωνοϊού, καθώς η κατάσταση στα Ιωάννινα είναι ανησυχητική.

Οι ανησυχίες των ειδικών

- Δερμιτζάκης: Μπορεί να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα

Φόβους ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να φτάσουν τις 5.000 με 6.000 ημερησίως και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας. Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

Όπως είπε, τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται μείωση με τα μέτρα και ότι η σταθεροποίηση δε φτάνει.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι «’εκτός ελέγχου’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία τον Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘φύγει’ ο ιός».

«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας… Η διαφορά των τελειών μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή».

Κλείνοντας, εξήγησε τους δύο δρόμους που έχουμε μπροστά μας: «Ο ένας δρόμος είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το lockdown. Εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή» επισήμανε.

- Σαρηγιάννης: Τις επόμενες μέρες μπορεί να κινηθούμε κοντά στα 1.400 ή και 1.500 κρούσματα

Ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που με τα υπολογιστικά του μοντέλα είχε προειδοποιήσει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μίλησε στο Mega.

Όπως είπε, μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό. Ο βαθμός εφαρμογής της μάσκας παντού είναι η κρίσιμη παράμετρος για τους επόμενους δυο μήνες.

«Αν εφαρμοστούν σοβαρά τα μέτρα, μετά τις 9 Νοεμβρίου, ίσως και μετά τις 5-6 Νοεμβρίου να αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση και σιγά σιγά μια μείωση η οποία μπορεί να είναι και εντυπωσιακή. Έτσι μετά τα μέσα του Νοεμβρίου μπορεί να αρχίσουμε να πέφτουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα ενώ αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα μπορεί να πέσουμε προς το τέλος Νοεμβρίου ακόμη και κάτω από τα 400» είπε.

Για τις επόμενες μέρες ωστόσο εκτίμησε ότι μπορεί να κινηθούμε κοντά στα 1.400 ή και 1.500 κρούσματα. «Σημασία έχει να αρχίσουμε να αναστρέφουμε την πορεία της πανδημίας και αυτό είναι στο χέρι μας» είπε.

Στο αρνητικό σενάριο, αν συνεχιστεί δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων, είναι εύκολο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα. Σε περίπτωση που η τάση της καμπύλης δεν σταθεροποιηθεί αλλά αρχίσει να ξεφεύγει σε εκθετική αύξηση αυτό θα συμβεί περί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, κατά το διάστημα 21-26 Νοέμβρη.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε πολύ πιο σοβαρές παρεμβάσεις από την πολιτεία, είπε ο κ. Σαρηγιάννης. Πιθανόν να χρειαστεί να κλείνει η εστίαση νωρίτερα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της απολύμανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών που ρίχνουν το ιικό φορτίο – στα μέσα συγκοινωνίας, στα σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, επιχειρήσεις.

- Γκάγκα: Μας τρομάζουν τα νούμερα

Η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μίλησε στο Mega για το βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεία.

Όπως είπε «ακόμη δεν είμαστε εντελώς στο κόκκινο αλλά σίγουρα ο αριθμός έχει αυξηθεί και τα νούμερα που ανεβαίνουν μας τρομάζουν γιατί θα μεταφραστούν μοιραία σε εισαγωγές τις επόμενες ημέρες. Ήδη προχθές και χθες πιεστήκαμε», είπε, εξηγώντας ότι υπήρχε πολλαπλός αριθμός νοσούντων στο εφημερείο.

- Μόσιαλος: Στο χέρι μας να αποφύγουμε το lockdown

Στις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος σε εκπομπή του Mega, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας το σύνολο των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό που ανακοινώνεται, καθώς τα τεστ είναι περιορισμένα και δεν μπορεί να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο δείγμα που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό για την κατάσταση που επικρατεί.