Κορωνοϊός: Εξετάζεται περιορισμός μετακίνησης μεταξύ περιοχών που πάνε προς το «κόκκινο»
Ανανεώθηκε:
Ακόμα δύο περιοχές, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, προστέθηκαν στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εξετάζει συνεχώς τα δεδομένα και προτείνει νέα μέτρα στην μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι ένα από τα μέτρα που συζητούνται, είναι και ο περιορισμός της μετακίνησης μεταξύ περιοχών που είναι να «πάνε» προς το κόκκινο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, το εν λόγω μέτρο συζητήθηκε και σήμερα στην επιτροπή και θα τοποθετηθούν και με ψηφοφορία.
«Bάναυση επιλογή το lockdown»
Σε σχετική ερώτηση για ενδοχόμενο lockdown στην Αττική, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως «τα χρώματα του χάρτη εξετάζονται από μια ομάδα επιδημιολόγων και συζητούμε για κάθε περιοχή, το πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα, αν πιέζεται το σύστημα υγείας κλπ και με βάση αυτη τη συζήτηση αποφασίζουμε αν θα υπάρξει αλλαγή στο status. Tα μέτρα δεν είναι πανάκεια. Τα αξιολογούμε συνέχεια. Σε κάποιες περιοχές δουλεύουν πιο εύκολα».
Ξεκαθάρισε πως το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση και τόνισε πως πρόκειται για βάναυση επιλογή.
Όπως είπε, στην πρώτη φάση της πανδημίας «το κάναμε γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα. Είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ποτέ δεν είχαμε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο τόσους ανθρώπους στις εντατικές. Στενάζει η υφήλιος».
Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας «η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας «βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο» κατέληξε.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων, είπε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί».
Μάλιστα θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως τόνισε «η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας» .
Ο καθηγητής χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.