ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικό «σαφάρι» για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία

Χρήματα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Η στρατηγικά οργανωμένη εισφοροδιαφυγή μπαίνει στο στόχαστρο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που ξεκινά ηλεκτρονικό «σαφάρι» για τους οφειλέτες, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Το ΚΕΑΟ διαχειρίζεται βαρύ χαρτοφυλάκιο 15,3 δισ. από 272.400 κακοπληρωτές και στοχεύει να καταφέρει να πλήξει την εισφοροδιαφυγή, έχοντας προσθέσει στη φαρέτρα του ένα νέο «ηλεκτρονικό όπλο», που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης στόχευσης και διαχείρισης των οφειλών.

Ο λόγος για ένα ειδικό λογισμικό σύστημα, με το οποίο συνδυάζονται πέντε κατηγορίες κριτηρίων:

-Το ύψος, η παλαιότητα και άλλα χαρακτηριστικά της οφειλής.
-Η νομική μορφή, η δραστηριότητα, η συνέπεια καταβολής τρεχουσών εισφορών, η καταβολή ποσών έναντι οφειλής και άλλα χαρακτηριστικά.
-Η ηλικία και ταχαρακτηριστικά υπευθύνων.
-Η ύπαρξη ενεργής ρύθμισης, το ποσοστό ρυθμίσεων που έχουν χαθεί και άλλα χαρακτηριστικά.
-Παλαιότητα μέτρων και άλλα χαρακτηριστικά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Στόχος είναι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, να «βαθμολογηθούν» με αυτό το point system οι οφειλέτες και να εντοπιστούν αρχικά οι συστηματικοί κακοπληρωτές, που αδιαφορούν για την οφειλή, παρόλο που τη γνωρίζουν. Οι 5 κατηγορίες κριτηρίων θα αποδίδουν βαθμούς στους οφειλέτες και θα δείχνουν ποια χρέη μπορούν να διεκδικηθούν.

Επιδίωξη είναι η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων να κινείται σε ένα 3μηνο από τη δημιουργία της οφειλής. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ για το 2016 θα αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα τα «φρέσκα» χρέη από ενεργές επιχειρήσεις, καθώς εμφανίζουν υψηλή εισπραξιμότητα.

Στην «καρδιά» της προσπάθειας βρίσκονται τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και έχουν αποδώσει 5,5 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι ολόκληρη τη χρονιά οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς είχαν αποδώσει με τον χειρόγραφο τρόπο μόλις 5 εκατομμύρια.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΚΕΑΟ, εντός του 2016 στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και της ανάπτυξης των νέων μηχανογραφικών εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα επιδιωχθεί η είσπραξη τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, έναντι 632,8 εκατ. ευρώ το 2015.

Από τα συνολικά χρέη ύψους 15,3 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ, μόλις το 19,8% δηλαδή 2,9 δισ. ευρώ, είναι χρέη κρίσης. Το υπόλοιπο 80,82% έρχεται ως «προίκα» από εποχές ευμάρειας, δηλαδή από το 2009 και νωρίτερα.

Σχεδόν μισοί οφειλέτες (οι 105.000 από τους 270.000) χρωστάνε μέχρι 15.000 ευρώ, αλλά το συνολικό «φέσι» που έχουν φορέσει στα Ταμεία δεν ξεπερνά τα 836 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, 1.028 μεγαλοφειλέτες χρωστούν συνολικά 2 δισ., αφού ο καθένας έχει χαρτοφυλάκιο χρεών από ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω. Τα περισσότερα χρέη συγκεντρώνουν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης