ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εικόνες… Μαρτίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Φόβοι για νέο lockdown

CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Σε νέα δεδομένα προσαρμόζονται 5,5 εκατομμύρια πολίτες που ζουν σε «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές ανά την Ελλάδα, την ώρα που το ενδεχόμενο για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά είναι πιο κοντά από ποτέ μετά το αρνητικό ρεκόρ των 935 κρουσμάτων του Σαββάτου. 

Στις πόλεις και τους νομούς που η πορεία του κορωνοϊού εμπνέει ανησυχία, τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ του Σαββάτου νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 00:30 έως και τις 05:00 το πρωί.

Τις πρωινές ώρες, είχε ήδη εφαρμοστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Άδειοι οι δρόμοι

Οι δρόμοι και οι πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετά τις 00:30 όταν και τέθηκε σε ισχύ η νυχτερινή καραντίνα, άδειασαν.

Στους δρόμους έως και λίγη ώρα πριν από τις 00:30 επικρατούσε ελάχιστη κίνηση, εικόνα αλλόκοτη για βράδυ Σαββάτου.

Εικόνες από την Κηφισιά και την άδεια λεωφόρο Κηφισίας:

Εικόνες από το άδειο από κόσμο Μαρούσι, τις άδειες πλατείες της Αγίας Παρασκευής και την χωρίς κίνηση λεωφόρο Μεσογείων:

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην πλατεία της Νέας Σμύρνης όπου οι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα:

Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας:

Θεσσαλονίκη

Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στην συμπρωτεύουσα με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να πειθαρχούν και αυτοί στα μέτρα.

Και εκεί οι δρόμοι της πόλης λίγο μετά τις 00:00 ήταν γεμάτοι με αυτοκίνητα με αυτούς που επέστρεφαν τελευταία στιγμή στο σπίτι τους.

Ωστόσο μετά τις 00:30 οι δρόμοι ήταν άδειοι και σχεδόν κανείς δεν κυκλοφορούσε έξω:

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την εφαρμογή του ωραρίου της νυχτερινής καραντίνας, βγήκαν στους δρόμους και αστυνομικοί προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όσους συνεχίζουν να κυκλοφορούν κατά τις ώρες της απαγόρευσης και να διαπιστώσουν ότι δεν κινούνται παράνομα.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα μέτρα εφαρμόζονται στις «κόκκινες» και τις «πορτοκαλί» περιοχές.

Στις «κόκκινες» ανήκουν η Κοζάνη και από την Παρασκευή, η Καστοριά, ενώ στις «πορτοκαλί» βρίσκονται η Ανατολική και Δυτική Αττική, κεντρικός, βόρειος, νότιος και δυτικός τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, οι Σέρρες, Τρίκαλα, Βοιωτία και Θήρα.

Το lockdown

Εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για το γενικό lockdown αναζωπυρώνεται. Το Βήμα της Κυριακής γράφει ότι αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 2.000, θα πάμε σε γενικό lockdown, ενώ προηγουμένως θα κλείσει η εστίαση.

Η απαγόρευση ταξιδιώn, όχι μόνο εντός της χώρας για τις «κόκκινες» περιοχές (απαγορεύεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των συνόρων της περιφερειακής ενότητας που ισχύουν τα μέτρα), αλλά και για τις «πορτοκαλί», που έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιτήρησης, φαίνεται να είναι το επόμενο βήμα για να εγκλωβιστεί ο ιός εντός των ορίων των επιβαρυμένων επιδημιολογικά ζωνών.

Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 3 «αυξημένης επιτήρησης», μεταξύ των οποίων είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Θήρα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Πάντως, ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Mega, διέψευσε το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown.

Συγκριμένα, είπε:

«Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown. Ο πρωθυπουργός προχθές στο μήνυμά του προς πολίτες είπε ότι αυτό δεν είναι επιλογή του. Παίρνουμε μέτρα που έχουν την ηπιότερη δυνατή επίπτωση στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι μια άσκηση καθημερινής ισορροπίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα μέτρα προστασίας για το δεύτερο κύμα πανδημίας που μεταξύ άλλων προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο κάθε περιοχής.

Επίσης, ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, από εργαζομένους και κοινό, καθώς και την υποχρέωση τηλεργασίας τουλάχιστον του 20% των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, ισχύει:

Σε όλα τα επιδημιολογικά επίπεδα, επιβάλλεται μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το χαμηλό ή το μέτριο επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως της συνδρομής της προϋπόθεσης τήρησης απόστασης της περ. β), καθώς και σε όλους τους χώρους των σημείων 15 και 16 της παρ. 1 του άρθρου 1, εξαιρουμένων των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την παρούσα εξαιρούνται:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Περιορισμός της κυκλοφορίας

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 00:30 μέχρι τις 05:00.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Από την εφαρμογή εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: (α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, (β) μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο.

Πρέπει να αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και με τα κατάλληλα έγγραφα, εφόσον υφίστανται.

Πηγή: ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου η βεβαίωση χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην σελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Τα τελευταία στοιχεία

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 935 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ, με τα στοιχεία να προκαλούν ανησυχία ιδιαίτερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 29.992, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Από τα κρούσματα, 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

3.828 (12.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11.532 (38.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 30 (33.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 270 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης