ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στην κόψη του ξυραφιού – Ο φόβος του νέου lockdown

CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, με 935 κρούσματα. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια COVID, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 91. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε τους 564 και ο αριθμός των κρουσμάτων τα 29.992. Να σημειωθεί ότι το 43,4% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες 19-34.

Τεστ, κρούσματα, θάνατοι

Ο αριθμός των 935 κρουσμάτων, μόλις μια ανάσα από τα 1.000, προκαλεί συναγερμό. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να συσχετίζεται με τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ. Σήμερα γίνονται πολλαπλάσια τεστ από τον Μάρτιο. Ωστόσο, στις 14 Οκτωβρίου με ανάλογο αριθμό τεστ με τα σημερινά, τα κρούσματα ήταν 436. Δηλαδή σήμερα, δέκα μέρες μετά, έχουμε υπερδιπλάσια κρούσματα.

Μια δεύτερη σύγκριση είναι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο οι νεκροί της πανδημίας ήταν 282. Σήμερα έφτασαν τους 564. Δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες είχαμε ίδιο αριθμό νεκρών με τους προηγούμενους 7.

Στις 24 Σεπτεμβρίου είχαμε 68 διασωληνωμένους, στις 14 Οκτωβρίου 86 και σήμερα 91. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται λοιπόν, αλλά όχι με τον ρυθμό των κρουσμάτων. Ωστόσο, οι διασωληνώσεις αποτυπώνουν την εικόνα της πανδημίας πριν δύο εβδομάδες και οι θάνατοι πριν τρεις.

Στο όριο

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει ακόμα από τον έλεγχο και το ΕΣΥ αντέχει προς το παρόν. Ωστόσο, ας μη γελιόμαστε, αν συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό η εξάπλωση της πανδημίας πολύ σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις τύπου Μπέργκαμο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναχαιτίσει την πανδημία με τοπικά lockdown, γενίκευση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30.

Η αποτελεσματικότητά τους θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως πάντως προκύπτει από τα δεδομένα, η λειτουργία των σχολείων φαίνεται να μην συμβάλλει σημαντικά στη μετάδοση. Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι οι πολίτες από 19 ως 40 μολύνονται πιο εύκολα σε αυτή τη φάση της επιδημίας, με τον καθηγ. Γκίκα Μαγιορκίνη να απευθύνει νέα έκκληση στους νέους να προσέχουν και να μη θεωρούν τους εαυτούς τους «άτρωτους».

Το lockdown

Εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για το γενικό lockdown αναζωπυρώνεται. Το Βήμα της Κυριακής γράφει ότι αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 2.000, θα πάμε σε γενικό lockdown, ενώ προηγουμένως θα κλείσει η εστίαση.

Η απαγόρευση ταξιδιώ, όχι μόνο εντός της χώρας για τις «κόκκινες» περιοχές (απαγορεύεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των συνόρων της περιφερειακής ενότητας που ισχύουν τα μέτρα), αλλά και για τις «πορτοκαλί», που έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιτήρησης, φαίνεται να είναι το επόμενο βήμα για να εγκλωβιστεί ο ιός εντός των ορίων των επιβαρυμένων επιδημιολογικά ζωνών.

Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 3 «αυξημένης επιτήρησης», μεταξύ των οποίων είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Θήρα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Πάντως, ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Mega, διέψευσε το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown.

Συγκριμένα, είπε:

«Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown. Ο πρωθυπουργός προχθές στο μήνυμά του προς πολίτες είπε ότι αυτό δεν είναι επιλογή του. Παίρνουμε μέτρα που έχουν την ηπιότερη δυνατή επίπτωση στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι μια άσκηση καθημερινής ισορροπίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης