ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μάσκα παντού και απαγόρευση νυχτερινών μετακινήσεων – Τι αλλάζει από σήμερα

ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME

Κανένα περιθώριο χαλάρωσης δεν αφήνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας, με νέα αυστηρότερα μέτρα να τίθενται σήμερα σε ισχύ για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Τα μέτρα «τελευταίας ευκαιρίας», όπως χαρακτηρίζονται από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, έρχονται μετά από την ραγδαία εξάπλωση του ιού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και την έντονη ανησυχία των ειδικών για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων –κάτι που θα φέρει το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας στα όριά του.

Τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πανδημία του κορωνοϊού, μέσω του διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης αφορούν τις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές και αποτελούν: την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 έως τις 05:00.

Τα νέα μέτρα ετέθησαν σε ισχύ από τα ξημερώματα (06:00) του Σαββάτου.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά τριψήφια νούμερα (841 την Παρασκευή) αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.

«Οδηγούν» οι νέοι

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε πως οι νέοι ηλικίας 19-40 ετών είναι αυτοί που συνεχίζουν να «οδηγούν» την πανδημία, καθώς μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση.

Θα πρέπει, συνεπώς, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως επεσήμανε ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι νεαρές ηλικίες μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποιοι και πώς θα μετακινούνται μετά τις 00:30

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε χθες ότι όσον αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης μετακίνησης , στις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες σε επίπεδο 3 και 4, πορτοκαλί και κόκκινες δηλαδή, ισχύουν τα ακόλουθα:

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.

- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ' εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Μάσκα μέσα και έξω

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε κάποια ζητήματα γύρω από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα:

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ισχύει για το επίπεδο 3 και 4 δηλαδή για τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές εξαιρούνται από αυτήν οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Του μέτρου εξαιρούνται επίσης οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή μαζί με μέλη της οικογενείας τους πρώτου βαθμού που κι αυτά εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας.

Μάσκα και στα διαλείμματα

Στα σχολεία με απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο τρίτο δηλαδή πορτοκαλί και τέταρτο, δηλαδή κόκκινο, επίπεδο.

Σημειώνεται ότι στη φυσική αγωγή δηλαδή στη γυμναστική, εξακολουθεί να μην προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

Όσον αφορά το θέμα της ζωντανής μουσικής, o κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι στο επίπεδο 3, πορτοκαλί, στα καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν άδεια μουσικών οργάνων, απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το όποιο μουσικό σχήμα δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία άτομα.

Την ίδια στιγμή που η πληρότητα είναι αυστηρά στο 50% του πιθανού αριθμού πελατών της αδείας, η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους.

Άρα στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας και τους περιορισμούς της σχετικής ΚΥΑ ενώ στην εστίαση, ταβέρνες και εστιατόρια, επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και με 50 % των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Επιπρόσθετα σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων σε περίπτωση μετακίνησής τους για το επόμενο πενθήμερο και ιδιαίτερα στις γύρω περιοχές όπως η Χαλκιδική.

«Η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να σημαίνει μεταφορά του υπάρχοντος ιικού φορτίου σε όμορες περιοχές με συνεπακόλουθο την διακινδύνευση της δημόσιας υγείας για τις περιοχές αυτές», σημείωσε.

Απηύθυνε ακόμη ισχυρή σύσταση σε όλους όσους μετακινούνται από τους νομούς τους σε όμορους νομούς για λόγους διασκέδασης, καθώς, όπως επισήμανε, «η μη τήρηση των μέτρων θα επιβαρύνει επιδημιολογικά και τις περιοχές κατεύθυνσης και υποδοχής τους, γεγονός που συνεπακόλουθα θα αποτυπωθεί και θα έχει συνέπειες στο χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλεια».

Αλλαγές στο χάρτη από τη Δευτέρα

Αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την νόσο Covid-19 από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης τις αλλαγές στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την λοίμωξη Covid-19 που θα ισχύσουν από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες 'Αρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) από το επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) που βρίσκονταν, δηλαδή οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ωστόσο διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο την νήσο Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες. 'Αρα η Σκιάθος περνά στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ενώ η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Παράλληλα, η επιτροπή των επιδημιολόγων αποφάσισε ότι από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού μειώνεται στις ακόλουθες περιοχές: Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου που ήταν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), (στο πορτοκαλί δηλαδή), μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.

Όσον αφορά τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2.

Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά.

Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) από το επίπεδο 2 που βρίσκονταν ( Επιτήρησης), στο πράσινο από το κίτρινο, κατεβαίνουν και περνούν οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.

Επίσης στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 3 που βρίσκονταν, δηλαδή γίνονται πράσινες από πορτοκαλί, περνούν από την Δευτέρα οι Π.Ε Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου αξιολογήθηκε η επιδημιολογική εικόνα όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και επικαιροποιήθηκε το επίπεδο συναγερμού σε κάθε μία από αυτές από την αρμόδια επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από σήμερα το πρωί η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ανέβηκε στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών ανέβηκαν και πέρασαν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης).

'Αρα το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, με 13 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 περιφερειακές ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ' επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

-25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
-33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
-14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
-2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4( Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς , η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα μέτρα είναι δυναμικά μιας και βασίζονται, όπως είπε, στην ανάγκη αντιμετώπισης διαφορετικών χαρακτηριστικών που συνοδεύουν την έξαρση της πανδημίας σε κάθε περιοχή.

Ακόμη γνωστοποίησε ότι από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που μια περιοχή, χαρακτηριστεί σε επίπεδο 4, όπως σήμερα η Καστοριά και η Κοζάνη, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, ινστιτούτα αισθητικής κλπ λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις του επιπέδου 3.

Σε αναστολή παραμένουν οι υπηρεσίες των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ καθώς και όσες άλλες συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής ειδικών μέτρων του επιπέδου 4.

Αυτή η απόφαση προέκυψε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έπειτα από τις ιχνηλατήσεις στις οποίες προχωρούν καθημερινά, και έχει διαπιστωθεί ότι το ποσοστό μετάδοσης του ιού και των ενεργών κρουσμάτων που σχετίζονται με το λιανεμπόριο «είναι ελάχιστα, αν όχι ανύπαρκτα».

«Είναι ξεκάθαρο δηλαδή ότι στα καταστήματα λιανεμπορίου όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας εφαρμόζονται με επιμέλεια», υπογράμμισε.

Γι αυτό το λόγο, στη δέσμη μέτρων που συνοδεύουν το επίπεδο 4, το κόκκινο δηλαδή, προχωρούν σε διαφοροποίηση της ενότητας που αφορά στο λιανεμπόριο.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας και είναι στο χέρι μας η προσπάθεια που καταβάλλαμε, οι θυσίες που κάναμε να μην πάνε χαμένες. Όλοι μας αισθανόμαστε κόπωση από τους κανόνες που διέπουν την νέα μας κανονικότητα, όλοι μας θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού καθημερινότητά μας. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Κάθε απόπειρα να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να νικήσουμε την κόπωσή μας και να δείξουμε επιμονή, αποφασιστικότητα για να έχει η συλλογική μας προσπάθεια τη συνέχεια που της αξίζει», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης