Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς - Οι νέοι μολύνονται δύο φορές πιο εύκολα
Ανανεώθηκε:
Οι νέοι ηλικίας 19-40 ετών συνεχίζουν να οδηγούν την επιδημία, καθώς μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση και θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, επισήμανε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι νεαρές ηλικίες μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται την προηγούμενη εβδομάδα.
«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί τη μάσκα να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και να προστατεύσει τα πιο ευπαθή τμήματα του πληθυσμού».
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν με covid-19 αυξήθηκε σε 10 ανά ημέρα μεσασταθμικά ανά εβδομάδα, ενώ ο ρυθμός των διασωληνωμένων αγγίζει τους 90.
Η νέα αυτή ώση έχει καθαρά γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά, είπε.
Συγκεκριμένα είδαμε μια σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε εκθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
Παρόμοιες αυξητικές τάσεις βλέπουμε σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες.
40% αύξηση στην Αττική
Η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες
. «Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε, καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Μητσοτάκης: Το πρόβλημα είναι σε νεότερες ηλικίες
Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη στο Μαξίμου επανέλαβε πως το πρόβλημα όπως λένε οι ειδικοί «είναι σε νεότερες ηλικίες, σχετίζεται κυρίως με τη νυχτερινή διασκέδαση και με την ανεμελιά μιας ηλικίας η οποία εκ των πραγμάτων έχει μάθει να ζει με έναν διαφορετικό τρόπο. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί, και αναφέρομαι κυρίως στους δήμους που έχουν Δημοτική Αστυνομία -έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας-, τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει πρέπει να τα εφαρμόσουμε και εσείς έχετε τον πρώτο λόγο, έχετε το πρώτο ενδιαφέρον αν θέλετε, να προστατεύσετε τις τοπικές σας κοινωνίες και βέβαια να αποφύγετε πιο δραστικά μέτρα τα οποία εκ των πραγμάτων αναπόφευκτα θα έχουν οικονομικές συνέπειες».
Έκκληση Χαρδαλιά για τήρηση των μέτρων
Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων σε περίπτωση μετακίνησής τους για το επόμενο πενθήμερο και ιδιαίτερα στις γύρω περιοχές όπως η Χαλκιδική.
«Η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να σημαίνει μεταφορά του υπάρχοντος ιικού φορτίου σε όμορες περιοχές με συνεπακόλουθο την διακινδύνευση της δημόσιας υγείας για τις περιοχές αυτές», σημείωσε.
Απηύθυνε ακόμη ισχυρή σύσταση σε όλους όσους μετακινούνται από τους νομούς τους σε όμορους νομούς για λόγους διασκέδασης, καθώς, όπως επισήμανε, «η μη τήρηση των μέτρων θα επιβαρύνει επιδημιολογικά και τις περιοχές κατεύθυνσης και υποδοχής τους, γεγονός που συνεπακόλουθα θα αποτυπωθεί και θα έχει συνέπειες στο χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλεια».
Βατόπουλος: Ασύμμετρη απειλή η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού στην νεολαία
Για τα νέα μέτρα αλλά και τους νέους μίλησε και στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό σε κάθε υγειονομική κρίση να υπάρχει αλλαγή της συμπεριφοράς του πληθυσμού, σε μια προσπάθεια να αντιληφθούν όλοι οι άνθρωποι το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρούνται τρία πράγματα, δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υπακούει και αλλάζει συμπεριφορά φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις, από την άλλη, η Πολιτεία κάνει προσπάθειες να βοηθήσει τον πληθυσμό, αν και πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη ενώ τέλος υπάρχει και μια ασύμμετρη απειλή.
Αυτή αποτυπώνεται σε ένα μέρος της νεολαίας, ένα μέρος του πληθυσμού που αντιδρά με πάρτι και συγκεντρώσεις σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Όπως αναφέρει, τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν έντονο πρόβλημα και να προκαλέσει εστίες υπερμετάδοσης.
Μεγάλη ανησυχία και για τον κορωνοϊό
Σχετικά με τον κορωνοϊό, το 70% ανησυχεί είτε πολύ, είτε αρκετά για την κατάσταση η οποία επικρατεί, ενώ το 17% είναι έχουν μια μέτρια εικόνα και το 9% ανησυχούν από λίγο έως καθόλου.
Αυτό δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Στην ίδια ερώτηση, παρατηρείται ότι όσο οι ηλικιακές βαθμίδες αυξάνονται, η ανησυχία εντείνεται καθώς το 60% των 17-29 ετών ανησυχούν αρκετά έως πολύ, ενώ το ίδιο αισθάνεται το 83% των 60 και άνω.