ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η νέα πραγματικότητα, οι ανησυχίες των ειδικών και οι «κόκκινες» περιοχές

Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Michael Probst

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σιγά σιγά επαληθεύονται, με τη χώρα μας να μπαίνει σε νέα φάση όσον αφορά στην πορεία του κορωνοϊού, καθώς την Πέμπτη καταγράφηκε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ με 882 μολύνσεις.

Συνολικά, τις τελευταίες τρεις μέρες έχουν εντοπιστεί 2.414 θετικά κρούσματα -882 την Πέμπτη, 865 την Τετάρτη και 667 την Τρίτη- με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η λήψη περαιτέρω μέτρων.

Έτσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμά του, ανακοίνωσε δύο νέα μέτρα: μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, η καθολική χρήση της μάσκας και η απαγόρευση της κυκλοφορίας αργά τα βράδια -από 00:30 έως 5:00 το πρωί- θα εφαρμοστούν από τα ξημερώματα του Σαββάτου και αφορούν συνολικά 19 περιφερειακές ενότητες:

  • Κοζάνη
  • Καστοριά
  • Αττική
  • Αχαΐα
  • Ζάκυνθος
  • Ηράκλειο
  • Θήρα
  • Ιωάννινα
  • Καρδίτσα
  • Κέα-Κύθνος
  • Λέσβος
  • Μύκονος
  • Πέλλα
  • Σάμος
  • Τρίκαλα
  • Θεσσαλονίκη
  • Βοιωτία
  • Λάρισα
  • Σέρρες

Ωστόσο, όσον αφορά την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και Καστοριάς -που βρίσκονται σε καθεστώς τοπικών lockdown- η χρήση μάσκας ήταν ήδη υποχρεωτική. Δεν ίσχυε, όμως, η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, αν και οι χώροι συνάθροισης και διασκέδασης έχουν κλείσει.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιοι θα εξαιρούνται και τα απαραίτητα έγγραφα

Σχετικά με την απαγόρευση μετακίνησης τις βραδινές ώρες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν εργαζόμενους με πιστοποίηση εργοδοτών και με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την «Εργάνη» και μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας.

Τόνισε, μάλιστα, ότι «Ουδείς άλλος, θα κυκλοφορεί από τις δωδεκάμισι μέχρι τις πέντε».

Στο επίκεντρο οι νέοι με μέσο όρο ηλικίας τα 28

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 826 κρούσματα, τα οποία εντοπίζονται σε 42 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Τα 290 (ποσοστό 35%) επιβεβαιώθηκαν στην Αττική και τα 188 (ποσοστό 22%) στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, οι νέοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη, φαίνεται να είναι εκείνοι που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας.

Στο νοσοκομείο 14χρονος

Στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύεται, από την Πέμπτη, ένας 14χρονος από την Ηλεία, με κορωνοϊό.

Κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο εμφάνιζε βαριά συμπτώματα, ωστόσο τώρα είναι απύρετος και φαίνεται πως τα δύσκολα πέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Στο νοσοκομείο, νοσηλεύεται και ο πατέρας του που έχει διαγνωστεί επίσης με κορωνοϊό.

Οι ανησυχίες των ειδικών

Δερμιτζάκης: Ενδεχόμενο να σημειωθούν έως και 2.000 κρούσματα

Θα είναι έκπληξη αν δεν φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, εκτίμησε μιλώντας ο Mανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής έκανε λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο να σημειωθούν έως και 2.000 κρούσματα, λέγοντας συγκεκριμένα πως εάν έχουμε διπλασιασμό κάθε πέντε- έξι ημέρες, σε περίπου μια εβδομάδα από τώρα, δεν θα έχουμε πετύχει αναστροφή της πορείας του ιού και επομένως θα οδεύουμε για τέτοιους αριθμούς.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι περίεργο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης υπογραμμίζοντας πως εάν δούμε τις καμπύλες στις άλλες χώρες είναι πολύ απότομες, στην ουσία σχεδόν κάθετες, μέσα σε πολύ λίγες μέρες έχουμε διπλασιασμούς.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στην σωστή κατεύθυνση και ίσως έπρεπε να έχουν παρθεί και πιο νωρίς για καλύτερο πλαίσιο πρόληψης και να εμποδίσουμε την αύξηση.

Γκάγκα: Τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν εύκολα

Η λοιμωξιολόγος Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας, όπου τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν εύκολα. Η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ο ιός και ειδικά σε κλειστούς χώρους και χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Αναφερόμενη στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, μιλώντας στο Mega, είπε ότι:

«Είναι σημαντικό να φοράμε καλά τη μάσκα, συνεχώς, και όταν χαλαρώνουμε να είμαστε με λίγους ανθρώπους. Είμαστε όλοι κουρασμένοι».

Παγώνη: Μπορεί να φτάσουμε και στα 1.500 και τα 2.000 κρούσματα

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε: «Στο ρεβεγιόν, όταν καλέσετε ακόμα και ένα ζευγάρι, δεν ξέρετε αν ο διπλανός σας είναι ασυμπτωματικός. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1.500 και τα 2.000 κρούσματα. Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία».

Στη συνέχεια, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως «Τώρα γίνονται πάρα πολλά τεστ, και σωστά γίνονται. Ο κόσμος αρκετά έχει τρομάξει. Έχει θορυβηθεί. Θα εφαρμόσει νομίζω τα μέτρα, γιατί η νεολαία αρχίζει και συνειδητοποιεί την κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών».

«Σε 15 ημέρες από αύριο που θα βάλουμε μάσκες, θα περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων. Η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει. Εμείς δε στα νοσοκομεία το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Για να φτάσουν τα κρεβάτια πρέπει να έχεις και προσωπικό», τόνισε στο τέλος.

Παναγιωτακόπουλος: Έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας

Ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ και καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε ότι «έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων. Πρέπει να επικοινωνήσουμε το μήνυμα στη "γλώσσα" τους».

Στο τέλος, πρόσθεσε ότι «φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχουν κι άλλοι πολίτες» και επισήμανε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τα lockdown γιατί θα καταπνίξουν την οικονομία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης