Κορωνοϊός - Δερμιτζάκης: Έκπληξη αν δεν έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα
Ανανεώθηκε:
Θα είναι έκπληξη αν δεν φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, εκτίμησε μιλώντας ο Mανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής έκανε λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο να σημειωθούν έως και 2000 κρούσματα, λέγοντας συγκεκριμένα πως εάν έχουμε διπλασιασμό κάθε πέντε- έξι ημέρες, σε περίπου μια εβδομάδα από τώρα, δεν θα έχουμε πετύχει αναστροφή της πορείας του ιού και επομένως θα οδεύουμε για τέτοιους αριθμούς.
«Είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι περίεργο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης υπογραμμίζοντας πως εάν δούμε τις καμπύλες στις άλλες χώρες είναι πολύ απότομες, στην ουσία σχεδόν κάθετες, μέσα σε πολύ λίγες μέρες έχουμε διπλασιασμούς.
«Απλώς πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό και πως θα το αναστρέψουμε» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στην σωστή κατεύθυνση κι ίσως έπρεπε να έχουν παρθεί και πιο νωρίς για καλύτερο πλαίσιο πρόληψης και να εμποδίσουμε την αύξηση.
«Ίσως έπρεπε να τα πάρουμε πριν «χτυπήσει το καμπανάκι» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Βλέπαμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι το να κυνηγάμε τον ιό δεν οδηγεί πουθενά γιατί αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μεταδόσεων που έγιναν πριν 15 ημέρες επομένως τα μέτρα που παίρνουμε τώρα θα αποδώσουν σε 10-15 ημέρες και θα υπάρξει ένα κενό περίπου ενός μήνα που θα βλέπουμε αυξήσεις που δεν θα είναι ελεγχόμενες» ανέφερε εν συνεχεία προσθέτοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε αίσθηση πως η κατάσταση σταθεροποιείται και εν συνεχεία σημειώθηκε απότομη αύξηση.
«Στην Ελλάδα είχαμε μια υπόνοια ότι θα συμβεί και δυστυχώς έγινε» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, το πρόβλημα είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις διότι τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν άμεσα την πορεία του ιού και δεν φτάνουν.
Αναλυτικότερα, ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση πως τα νέα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είναι και πανελλαδικά καθώς το γεγονός πως οι περιοχές δεν είναι μεγάλες έχει ως συνέπεια από περιοχή σε περιοχή να γίνεται πολύ εύκολα μετάδοση και αυτες να αλλάζουν χρώματα (κόκκινο-πορτοκαλί κτλπ) πολύ εύκολα.
Συνοψίζοντας πως είναι υπέρ των οριζόντιων μέτρων ο κος Δερμιτζάκης, τέλος, εξήγησε πως με τα νέα μέτρα γίνεται μια κάλυψη που αφορά το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας.
«Επομένως θεωρώ πως θα μπορούσαν να είναι στο 100% ώστε να έχουμε μια πλήρη κάλυψη» κατέληξε.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 882 νέα κρούσματα, με τα 99 να συνδέονται με γνωστές συρροές ενώ 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28216, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
Τα 3728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 15 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 549 θανάτους συνολικά στη χώρα. 205 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.