ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας για αναστολή στους καταδικασθέντες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας για αναστολή στους καταδικασθέντες
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Της πρότασής της για αναστολές σε όλους -πλην του Γιώργου Ρουπακιά- υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά, η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία στη σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την κριτική που έχει δεχτεί.

Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά για το «έντονο ύφος» της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη κατά τη χθεσινή διαδικασία και συνέχισε, επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό της για χορήγηση ανασταλτικής δύναμης της έφεσης.

«Δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους περιοριστικούς όρους ο Λαγός»

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, έγινε ανάγνωση του βουλεύματος για την κατ' επανάληψη παραβίαση όρων από τον Λαγό.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της έδρας, το βούλευμα 1184/2015 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αναφέρει ότι ο Γιάννης Λαγός παραβίασε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μετά το πέρας της προσωρινής του κράτησης. Μεταξύ άλλων το βούλευμα Εφετών αναφέρει ότι πρόκειται για «συνειδητή παράβαση των όρων».

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, ζήτησε χθες να προσκομιστούν στο δικαστήριο τα βουλεύματα που αφορούν τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής με επιμέλεια της εισαγγελέως, καθώς, βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεν χορηγείται αναστολή σε περίπτωση παραβίασης περιοριστικών όρων.

Παίρνοντας το λόγο η Αδαμαντία Οικονόμου, αφού διάβασε όλη τη διάταξη για τη χορήγηση ανασταλτικών αποτελεσμάτων, ανέφερε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχουν καταργηθεί τα άρθρα που αναφέρονται σε υπότροπους εγκληματίες, έχοντας παραμείνει μόνο για ορισμένα εγκλήματα. Επανέλαβε ότι η πρότασή της για χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος στους καταδικασμένους σε κάθειρξη, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάννη Λαγού, ασχέτως εάν ο ίδιος το ζήτησε ή όχι, είναι σύμφωνη με τον Νόμο, καθώς όλοι οι καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πληρούν τις προδιαγραφές του Νόμου. Υποστήριξε επίσης, ότι η καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου το 1979 δεν αφορά -όπως είπε- εκρηκτικούς μηχανισμούς και έκρηξη.

Επίσης, ανέφερε ότι οι καταδικασθέντες αμετακλήτως για τη δολοφονία Λουκμάν και για την επίθεση στον χώρο «Αντίπνοια», αφενός έχουν εκτίσει τις ποινές τους και αφετέρου τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν τελέστηκαν εκτός της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία καταδικάστηκαν τώρα. Η εισαγγελέας ανέγνωσε το βούλευμα που εκδόθηκε το 2015, προκειμένου να επιστρέψει στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός για παραβίαση περιοριστικού όρου, καθώς και αυτό που εκδόθηκε δύο μήνες μετά, που αντικατέστησε την κράτηση, κρίνοντας πως ο νυν ευρωβουλευτής δεν είχε πεποίθηση ότι παραβίασε τους όρους.

Η κ. Οικονόμου σε έντονο ύφος είπε προς το δικαστήριο: «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως έδρας και ποια στοιχεία απέκρυψε;».

Στη συνέχεια, η κ. Οικονόμου καταφέρθηκε σε βάρος της Πολιτικής Αγωγής για τις δηλώσεις τις οποίες προβαίνει, λέγοντας ότι «η Πολιτική Αγωγή παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων και καταφέρεται με δηλώσεις της και συκοφαντικές εκφράσεις της, κατά της εισαγγελέως έδρας». Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιούν σε βάρος της «ανοίκειες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς».

Απάντηση Οικονόμου στη Λεπενιώτη για την αναφορά στον Μιχαλολιάκο

«Ειδικότερα, επειδή αναφερθήκατε στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο που καταδικάστηκε σε ηλικία 22 ετών το 1979, η πράξη αφορά κατοχή εκρηκτικών πυροτεχνημάτων για την οποία του επιβλήθηκε ποινή 11 μηνών. Και όχι για έκρηξη όπως ανέφεραν σε μέσα ενημέρωσης συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιώντας ανοίκειες προς το πρόσωπό μου φράσεις», σημείωσε η κ. Οικονόμου.