Κορωνοϊός: Τα «ψιλά γράμματα» πίσω από το νέο αρνητικό ρεκόρ – Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Ανανεώθηκε:
Έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία στους κύκλους της κυβέρνησης και τους επιστημονικούς διαδρόμους μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψαν τα κρούσματα στη χώρα μας, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των 600 κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο.
Τα 667 νέα κρούσματα αποδεικνύουν ότι ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σε διάσπαρτες «εστίες» (clusters) με αποτέλεσμα οι «πυροσβεστικές» λύσεις τοπικού χαρακτήρα να έχουν μικρή αποτελεσματικότητα.
Μία από αυτές εντοπίστηκε την Τρίτη στη Σχολή Ευελπίδων, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 17 κρούσματα.
Κατά τη σημερινή της τακτική συνεδρίαση η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εξετάσει την επιβολή νέων μέτρων, με πλέον προκρινόμενο εκείνο του «μάσκα παντού».
Στη σημερινή σύσκεψη, που θα γίνει απόντος του πρωθυπουργού, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο για την τριμερή Σύσκεψη Ελλάδας- Κύπρου – Αιγύπτου, αναμένεται να επικαιροποιηθεί και ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας.
Με την Κοζάνη να είναι προς το παρόν η μόνη περιοχή που βρίσκεται στο «κόκκινο», τέσσερις τουλάχιστον ακόμη περιφερειακές ενότητες βρίσκονται πολύ κοντά στο να «κοκκινίσουν»: Θεσσαλονίκη (125 νέα κρούσματα χθες), Ιωάννινα (15 νέα κρούσματα χθες), Καστοριά (5 νέα κρούσματα χθες) και Σέρρες (10 νέα κρούσματα χθες) θεωρούνται οι μεγάλοι «ασθενείς» της χώρας, ενώ η Αττική μπορεί να κατέχει πάντα την πρωτιά σε κρούσματα, ωστόσο απέχει ακόμη από το να θεωρηθεί επικίνδυνη ζώνη, καθώς η αναλογία ενεργών κρουσμάτων και πληθυσμού κρατιέται ακόμη χαμηλά.
Αυξημένη ωστόσο προσοχή απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, δύο πόλεις όπου καθημερινά «δίνουν» νέα κρούσματα.
Ψηλά, αντίθετα, είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στους νέους, και συγκεκριμένα την ηλικιακή ομάδα 18-44 γεγονός που αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας.
Στο στόχαστρο οι νέοι
Κοινός παρανομαστής στις «επικίνδυνες» περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων.
Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από τους πολίτες ηλικίας 18-39 σε ποσοστό 39% πάνω από το αναμενόμενο.
Όπως είπε και τα άτομα ηλικίας 40 με 64 ετών, παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ποσοστό 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.
Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπέρ της ηλικιακής ομάδας 18-39.
«Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας» είπαν χαρακτηριστικά.
Είναι δηλαδή αυτοί που επιβεβαιώνονται θετικοί στον κορωνοϊό, που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και να νοσούν ή και όχι, που μεταδίδουν όμως τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ή όχι.
Είναι εκείνοι που έχουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της επιδημίας, στη μόλυνση των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων και στη δραματική, συνήθως δε μοιραία, πορεία τους εάν νοσήσουν και νοσηλευτούν. Και κυρίως είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους.
Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο από τις ανακοινώσεις της Τρίτης ήταν το γεγονός ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία έχει ανέλθει στους 780. Πρόκειται για έναν αριθμό πολύ υψηλό σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα που οι ασθενείς δεν είχαν ξεπεράσει τους 720. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, έχει ήδη καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο «βαρύ» μήνα της οκτάμηνης επιδημίας, που ήταν ο περασμένος Σεπτέμβριος με 125 θύματα. Κατά τις 20 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 137 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.
Αντίθετα, τόσο τα παιδιά ως 18 ετών, όσο όμως και για τους πολίτες άνω των 65, τα κρούσματα παρουσιάζονται χαμηλότερα από το αναμενόμενο.
Για τους 65+ το ποσοστό είναι 40% χαμηλότερο από το αναμενόμενο.
Νέο ρεκόρ
Αναλυτικότερα σήμερα, Τρίτη, ανακοινώθηκαν 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
Τα 3.613 (13,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.539 (39,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Πλέον 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Εξ αυτών, 27 (31,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια ώρα, 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πώς κατανέμονται τα κρούσματα
Από τα 667 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 615 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 88 συνδέονται με γνωστές συρροές
Αναλυτικότερα:
- 45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 27 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ ων οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή μσυρροή
- 39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση