Κορωνοϊός - Τσακρής στο CNN Greece: Είμαστε λίγο πριν την «κόκκινη ζώνη»
«Είμαστε λίγα βήματα πριν εισέλθουμε στην «κόκκινη ζώνη». Σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως η Κοζάνη, ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει»: Αυτό υπογραμμίζει μιλώντας στο CNN Greece, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.
Δίνοντας μια εικόνα για το τι θα συμβεί τότε, ο κ. Τσακρής σημειώνει: «Αν μπούμε στην «κόκκινη ζώνη», η πορεία είναι χωρίς αμφιβολία προδιαγεγραμμένη: θα εφαρμοστούν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα που ελήφθησαν πρόσφατα στην Κοζάνη», λέει και αναφέρεται στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται πλέον σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες: «Επίσης, όλη η Ευρώπη πια κινείται σε ένα παρόμοιο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων. Τα αντανακλαστικά που έδειξαν η Βρετανία και η Γαλλία τις τελευταίες μέρες, θέτοντας νέους περιορισμούς, μας προϊδεάζουν για το τι ενδέχεται να δούμε και στη χώρα μας τους επόμενους κρίσιμους μήνες».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, ένα ανησυχητικό στοιχείο για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι η πτώση της θερμοκρασίας ενόψει του χειμώνα, γεγονός που όπως σημειώνει θα επιβαρύνει περισσότερο την επιδημιολογική κατάσταση.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν, όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, ο SARS-COV-2 θα αρχίσει να εμφανίζει ολοένα και πιο έντονα τη συνήθη συμπεριφορά των κορωνοϊών, των οποίων το επιδημικό κύμα εξελίσσεται από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, ακόμα και τον Απρίλιο. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο θα επιβαρύνει αυτό την όχι και τόσο καλή, προφανώς, επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας, όπως συμβαίνει σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Εκεί, οι σχεδόν χειμερινές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων, έχουν ήδη οδηγήσει σε πολύ μεγάλη έξαρση της πανδημίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρεται και στην άρνηση ορισμένων να εφαρμόσουν τα μέτρα-όπλα απέναντι στον SARS-COV-2, τα οποία όπως λέει «είναι ίδια σε όλο τον πλανήτη: μάσκα, κοινωνική αποστασιοποίηση και τήρηση των κανόνων υγιεινής».
«Ένα άλλο δυσοίωνο στοιχείο είναι η άρνηση μέρους των πολιτών και στη χώρα μας να συμμορφωθούν με τα μέτρα, λόγω μιας εύλογης ίσως κόπωσης αλλά και ελλιπούς ενημέρωσης σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν είναι λεπτομέρεια, είναι καθοριστικό για την έκβαση αυτής της τόσο σοβαρής κρίσης δημόσιας υγείας», τονίζει και φέρνει ως παράδειγμα τη Σιγκαπούρη:
«Την περασμένη Δευτέρα καταγράφηκαν (στη Σιγκαπούρη) μόλις τέσσερα νέα κρούσματα και όλα ήταν εισαγόμενα, ένα μάλιστα από την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό, με δεδομένο ότι οι εργαστηριακοί έλεγχοι εκεί είναι ιδιαίτερα εκτεταμένοι; Ότι η κουλτούρα της χρήσης μάσκας έχει προστατεύσει τον πληθυσμό από τον ιό σχεδόν καθολικά, σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου», σημειώνει και τονίζει ότι «το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι την αξία των μέτρων».
Ο καθηγητής εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα εφαρμοστεί ξανά γενικό lockdown, ωστόσο στο ερώτημα για το πόσο πιθανό είναι να συμβεί ένα lockdown στην Αττική ή στη Θεσσαλονίκη, εκτιμά ότι δεν απέχουμε πολύ από επιπλέον μέτρα, τα οποία μάλιστα θεωρεί αναπόφευκτα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να μη χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Γενικό lockdown –τουλάχιστον όπως το ζήσαμε την περασμένη άνοιξη- πολύ δύσκολα θα εφαρμοστεί ξανά. Δεν αποκλείεται όμως να ισχύσουν "μικρά locdowns", δηλαδή ειδικοί στοχευμένοι περιορισμοί στην κυκλοφορία ή στη λειτουργία των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας καθώς και υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού».
Όπως λέει, «όλα αυτά θα είναι αναπόφευκτα για να μη χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και για να αποφευχθεί η ασφυκτική πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι δεν απέχουμε πολύ από επιπλέον μέτρα που η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί από την έγκαιρη λήψη τους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο χαμηλά η επιδημική καμπύλη».
Σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο της ηλικίας των διασωληνωμένων, ο οποίος έχει πέσει σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων κρουσμάτων προέρχεται από νέους, ο κ. Τσακρής σημειώνει:
«Χαρακτηριστικό του δεύτερου κύματος σε όλη την Ευρώπη είναι ότι πλέον η πανδημία «οδηγείται» από τις νεότερες ηλικίες, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες προστατεύονται επαρκέστερα. Αναμενόμενο είναι, λοιπόν, κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς να παρουσιάσουν επιπλοκές, να διασωληνωθούν ή και να καταλήξουν, μειώνοντας τον μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας στις ΜΕΘ ή και των θανάτων».
Ο κ. Αθανάσιος Τσακρής