Κορωνοϊός: Πάνω από 10 κρούσματα στο προσωπικό του ΑΧΕΠΑ
Ανανεώθηκε:
Πάνω από 10 κρούσματα κορωνοϊού έχουν βρεθεί από χθες μέχρι σήμερα, σε διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
Στο νοσοκομείο έχει σημάνει συναγερμός, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται δειγματοληψία μεγάλου αριθμού εργαζομένων, οι οποίοι σχηματίζουν ουρές ώστε να υποβληθούν σε τεστ.
«Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Ο αριθμός 10 είναι πολύ μετριοπαθής», δήλωσε στο Thestival.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.
Ο κ. Γιαννακός επεσήμανε, ότι η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει να ζητά τη διενέργεια περισσοτέρων τεστ, κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει, παρά τις επίμονες συστάσεις.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ζήτησε ακόμη να βελτιωθούν τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους των νοσοκομείων και «όχι μόνο μια μάσκα ανά 8 ώρες, αλλά να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες».
Υπογράμμισε ακόμη, την ανάγκη να τίθενται σε 7ημερη καραντίνα όσοι εργαζόμενοι αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ για κορωνοϊό, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, δεν εφαρμόζεται.
«Το πιθανότερο είναι τα θετικά κρούσματα να έχουν έρθει στο νοσοκομείο απ’ έξω και η διασπορά να μη σχετίζεται με το νοσοκομείο», εκτίμησε στο Thestival.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός, ο οποίος τόνισε ότι «ο ιός στη συνέχεια είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί, αφού οι χώροι εργασίας είναι στενοί και μικροί και δεν είναι εφικτό οι εργαζόμενοι να τηρούν τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους».
Σημειώνεται ότι δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ κατέληξαν από κορωνοϊό το βράδυ της Δευτέρας. Πρόκειται για έναν άνδρα 94 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 4 Οκτωβρίου σε απλή κλίνη.
Επίσης, στις 10 το βράδυ απεβίωσε ένας 82χρονος διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο έγινε στις 4 Οκτωβρίου και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στη σύσκεψη εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους ενώ επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.