ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προβληματισμός εν όψει πενθημέρου αργίας στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Προβληματισμός εν όψει πενθημέρου αργίας στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Η φράση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, το βράδυ της Δευτέρας, σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένουν οι Θεσσαλονικείς μέσα στις επόμενες ημέρες, ειδικά με φόντο το πενθήμερο αργίας που προκύπτει στο πλαίσιο των τριπλών εορτασμών της πόλης - πολιούχος Άγιος Δημήτριος, απελευθέρωση της πόλης, επέτειος του «Όχι» - καταδεικνύει πως οι τοπικές Αρχές ανησυχούν για την εξέλιξη του κορωνοϊού και ειδικότερα για το ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για το τι θα ισχύσει κατά το εορταστικό πενθήμερο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβαςυπογράμμισε ότι την Τρίτη, το αργότερο την Τετάρτη, θα έχουν νεότερα και θα έχουν παρθεί οι σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο, όπως δήλωσε: «Είναι κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά επειδή μας απασχολεί πάρα πολύ αυτή η κατάσταση, πολύ σύντομα, αν όχι αύριο, μεθαύριο, θα έχουν παρθεί όλες αυτές οι αποφάσεις για τον εορτασμό του τριημέρου στην πόλη μας. Πολύ φοβάμαι ότι δυστυχώς δεν θα χαρούμε αυτό τον εορτασμό».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωσε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το GrTimes.gr, ο κ. Ζέρβας τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του νέου κύματος του κορωνοϊού με ψυχραμία.

Απηύθυνε δε έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα προς τους νέους, να προσέχουν τις επαφές τους και τις συναθροίσεις και να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών.

Είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης:

«Ένας στους δύο που είναι θετικοί στην πόλη μας, είναι από δεκαέξι ως εικοσιεννιά χρονών. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην πόλη μας είναι τριαντατριών ετών. Αυτό κάτι δείχνει... Ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η έξαρση του κορονοϊού στη πόλη μας έχει να κάνει με μια ανεμελιά, μια αδικαιολόγητη ανεμελιά. Σήμερα, αυτό δεν επιτρέπεται. Αν θέλουμε να έχουμε την πόλη ανοιχτή, τα μαγαζιά ανοιχτά, τα σχολεία ανοιχτά, πρέπει να είμαστε ολοι παρά πολύ προσεκτικοί. Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις και ακριβώς εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Κάνω μια έκκληση σε όλους ιδιαίτερα στους νεολαίους. Να προσέξουν πάρα πολύ τους συμπολίτες τους, να προσέξουν πάρα πολύ τις συναθροίσεις, τις εκδηλώσεις, που γίνονται σε ανοιχτούς ή σε λιγότερο ανοιχτούς χώρους».

Παράλληλα, ανακοίνωσε, ότι απο αύριο εντείνονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας, με μικτά κλιμάκια, για την αποφυγή καταστάσεων σε δημόσιους χώρους, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η δημοτική του αστυνομία, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα διοργανώσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους, ούτως ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα αυτά του συνωστισμού, ούτως ώστε να βοηθήσουμε και αυτό το τρίτο κύμα να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το καταφέρουμε και για τρίτη φορά, όπως κάναμε τον Μάρτιο, όπως κάναμε το καλοκαίρι , έτσι θα το κάνουμε και σήμερα...Θέλει πολύ προσπάθεια, αλλά είναι εξαιρετικά αισιόδοξος, ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι», συνέχισε.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο "πορτοκαλί"»

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στο «πορτοκαλί», στο τρίτο στάδιο Πολιτικής Προστασίας, αν και παραμένει στο δεύτερο στάδιο και γι'αυτό το λόγο, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα το τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο πορτοκαλί χρώμα, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο τρίτο στάδιο. Για να αποφύγουμε το χειρότερο, το τέταρτο στάδιο , το "κόκκινο" στάδιο θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι, παρά πολύ, και σε αυτή τη λογική στην οποία σας μίλησα προηγουμένως. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο στάδιο τρία. Προετοιμάσαμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην έχουμε χειροτέρευση της κατάστασης».

Ο δήμαρχος, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη κλιμάκια του ΕΟΔΥ, (υπάρχουν) καινούρια εξεταστικά κέντρα και για αυτό γίνεται παρά πολύ καλή δουλειά και έχουμε τα στατιστικά στοιχεία, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες φορές, στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Γι' αυτό μπορούμε να πάμε και πολύ πιο στοχευμένα».

Τέλος, πρόσθεσε ότι από το πρωί έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες και άλλων υπηρεσιών του δήμου, παράλληλα με τη δημοτική αστυνομία, όπως οι τομείς ηλεκτροφωτισμού, πράσινου, κ.α., ώστε με παρεμβάσεις τους στο περιβάλλον και σε υπαίθριους χώρους να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της ευρείας τηλεδιάσκεψης

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Νωρίτερα, τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους δήμους.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καράογλου: Απαιτείται πιστή τήρηση των μέτρων

Εξάλλου, την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας και προφύλαξης από τον κορωνοϊό υπογράμμισε νωρίτερα τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, εκφράζοντας, παράλληλα την ανησυχία του για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη.

«Θα πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και να πειθαρχούμε από μόνοι μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ο υφυπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε αρκετά κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης ενώ επέμεινε πως «ένα ενδεχόμενο lockdown θα είχε τεράστιες συνέπειες στην τοπική οικονομία».

«Θα πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό, να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πειθαρχούμε από μόνοι μας και να επιβάλουμε τον απαραίτητο αυτοπεριορισμό για να αντιμετωπίσουμε τη πανδημία του κορωνοϊού», είπε.

Επανέλαβε, τέλος, την ανάγκη «να δείξουμε όλοι μας υπευθυνότητα, σοβαρότητα και για αυτοπεριορισμό», και εξέφρασε την άποψη ότι «ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της πανδημίας».

ΕΟΔΥ: 438 νέα κρούσματα και 11 θάνατοι - 85 οι διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα μας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέα κρούσματα, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 11 για πρώτη φορά.

Αναλυτικότερα, σήμερα, Δευτέρα ανακοινώθηκαν 438 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.802, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Εξ αυτών, 3.560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εν τω μεταξύ, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 11 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 520 θανάτους συνολικά στη χώρα. 197 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.