Κορωνοϊός - Λινού: Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση - Μάσκες μέσα και έξω
Ανανεώθηκε:
Με ζοφερά χρώματα σκιαγράφησε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις αστοχίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στη μάχη για τη συγκράτηση του κορωνοϊού.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Αντ1, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, υπογράμμισε τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων. «Κρούσματα θα έχουμε πολλά. Το θέμα είναι αν θα έχουμε κρούσματα σοβαρά».
«Το Σαββατοκύριακο περιμέναμε να πέσουν», είπε η Αθηνά Λινού υπενθυμίζοντας ότι τα Σαββατοκύριακα η καταγραφή των νέων κρουσμάτων επιβραδύνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά διαγνωστικά κέντρα είναι κλειστά με αποτέλεσμα να μη δημοσιοποιούν στοιχεία.
«Είναι ανησυχητικό. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται εγρήγορση, σύνεση και σύμπνοια. Δεν μας παίρνει, είμαστε σε δύσκολη κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ενώ επανέλαβε τη θέση της να γίνει άμεσα υποχρεωτική η μάσκα και «μέσα και έξω. Το λέω πολύ καιρό τώρα. Καθώς και να βρεθεί κάποια λύση για τις μετακινήσεις».
Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού των νέων, όπως αυτή που παρατηρήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η κ. Λινού επεσήμανε πως «όπως έχουμε την Πολιτική Προστασία για τις καταστροφές, θα έπρεπε όλοι οι φοιτητές να παίρνουν 2-3 μηνύματα την ημέρα: 'Πρόσεχε, πρόσεχε, πρόσεχε'».
Σχολιάζοντας το στατιστικό μοντέλο του ΑΠΘ, και τις προβλέψεις του για σημαντική αύξηση κρουσμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο η καθηγήτρια είπε: «Το μοντέλο του ΑΠΘ είναι ευρωπαϊκά αποδεκτό και είναι καλοί επιστήμονες. Βέβαια, όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν αν μία από τις μεταβλητές που βάζουμε στο μοντέλο αλλάξει. Και ελπίζουμε να αλλάξει. Προσωπικά ελπίζω και πιστεύω στη σύνεση των Ελλήνων και με υπομονή μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά, είτε με μηνύματα είτε μπαίνοντας στα social media. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τα παιδιά είναι χωρίς σύνεση».
Ερωτηθείσα, τέλος, σχετικά με παράπονα πολιτών, οι οποίοι καλούν τον ΕΟΔΥ μετά τον εντοπισμό κρούσματος στο κοντινό περιβάλλον τους, για να λάβουν αντιφατικές απαντήσεις, η κ. Λινού υπογράμμισε κάποιες δυσλειτουργίες στο πλαίσιο της ανακοπής της νόσου από την εξάπλωσή της:
«Κι εγώ δεν είμαι ικανοποιημένη από τον ΕΟΔΥ. Έπρεπε να έχουν rapid test, με όσα λάθη υπάρχουν σε αυτά, που να λύνουν αυτό το θέμα. Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο και να εκπαιδευτεί πολύ καλά το προσωπικό του ΕΟΔΥ. Γιατί ανάλογα με την ώρα που θα τηλεφωνήσεις να λάβεις και διαφορετική απάντηση», είπε χαρακτηριστικά.