ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εν αναμονή της εισαγγελικής πρότασης για τις αναστολές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εν αναμονή της εισαγγελικής πρότασης για τις αναστολές
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η «μάχη» της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης στη δίκη της Χρσής Αυγής που θα κρίνει ποιοι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:30 και -εκτός απροόπτου- η εισαγγελική πρόταση επί της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, αφού ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων της υπεράσπισης.

Η αναστολή ποινής προβλέπεται αυτοδίκαια σε όσους έχει επιβληθεί ποινή έως 3 χρόνια, ωστόσο για τους καταδικασθέντες με μεγαλύτερες ποινές τον τελικό λόγο για το κατά πόσο θα εκτίσουν ποινή ή θα αφεθούν ελεύθεροι, έχει το δικαστήριο.

Σημειώνεται πως είναι αβέβαιο κατά πόσο η σημερινή διαδικασία θα οδηγήσει σε απόφαση του δικαστηρίου καθώς η πλειονότητα των κατηγορουμένων επέλεξε, όπως δικαιούται από το νόμο, να καλέσει σε εξέταση μάρτυρες για την στήριξη των αιτημάτων τους.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις μεγάλες ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, τους πυρηνάρχες της Νίκαιας και του Περάματος, καθώς και τους συνεργούς του Γιώργου Ρουπακιά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα θα οδηγηθεί με βεβαιότητα στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει την ισόβια κάθειρξη που του επέβαλε το δικαστήριο.

Τα επιχειρήματα που έχει εγείρει η υπεράσπιση αφορούν την ανεπανόρθωτη βλάβη του συγγενικού τους περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα οι δικηγόροι τους διαμηνύουν ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων. Γι' αυτό και επιστρατεύτηκαν συγγενείς, γείτονες και σύντροφοι των καταοδικασθέντων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» τρεις πρώην βουλευτές, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος - ο μόνος από το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Οι ισχυρισμοί Μπαρμπαρούση

Να πείσει τους δικαστές να χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του γιού του επιχείρησε ο πατέρας του καταδικασθέντος σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση» Κώστα Μπαρμπαρούση.

Ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης προσήλθε στο δικαστήριο υποβασταζόμενος από τον ίδιο του το γιο φορώντας μαύρα γυαλιά και έχοντας μπαστούνι, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης.

Καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τόνισε μεταξύ άλλων πως:

«Αν ο γιος μου εκτίσει την ποινή του εγώ είμαι τελειωμένος. Είμαι 40 χλμ. από το Αγρίνιο. Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2017 όταν τυφλώθηκα. Ο γιος μου μας βοηθάει οικονομικά. Αν μπει φυλακή κανείς δε θα φροντίσει τα ζώα μας, την περιουσία μας».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πατέρα Μπαρμπαρούση, σημειώθηκε ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος: Μπορείτε να αποχωρήσετε.

Μπαρμπαρούσης (πρώην βουλευτής): Κι εγώ;

Πρόεδρος: Κοιτάξτε. Είστε κατηγορούμενος εδώ και 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε για πρώτη φορά σήμερα.

Το τραγούδι του Πατέλη

Τραγούδι κατά της βίας έχει γράψει ο πυρηνάρχης της Τοπικής Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξης και 2 μήνες, επικαλέστηκε μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Όπως είπε η μάρτυρας:

«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι από το 2011 με τον Γιώργο. Ζήτησα τη βοήθειά του όταν δεν είχαμε να φάμε. Έχω δυο παιδιά ανήλικα. Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για το Γιώργο. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα. Είναι σωστός οικογενειάρχης. Το παιδί του είναι τα πάντα για αυτόν και τον χρειάζεται με όλα αυτά που έχουν συμβεί... Ο Γιώργος έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του μπούλινγκ».

Τι επικαλέστηκε η υπεράσπιση Λακόπουλου για τη δολοφονία Λουκμάν

Παράλληλα, το λευκό ποινικό μητρώο του ενός εκ των δύο δραστών της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν επικαλέστηκε η υπεράσπισή του.

«Έχει λευκό μητρώο εκτός από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης», επεσήμανε ο συνήγορος του Διονύση Λιακόπουλου, αναφορικά με τη δολοφονία του Λουκμάν. Επίσης ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του καταδικασθέντα σε 6 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του επανέλθει στην κοινωνία».

Για τον δεύτερο δράστη της δολοφονίας Λουκμάν, Χρήστο Στεργιόπουλο, η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του», και συμπλήρωσε:

«Εκτός από τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό που ξέρετε».

Οι δύο δράστες της δολοφονίας έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας και είναι εκτός φυλακής με όρους. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Να μη δοθούν αναστολές ζητούν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων

Με μια ανακοίνωσή του Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας σημειώνουν ότι, εκτός από το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, οι υπόλοιπες ποινές είναι μικρότερες από τις αρμόζουσες και υπάρχει ο κίνδυνος να μην εκτελεστούν.

Επισημαίνουν ακόμη ότι για τους υποψήφιους δολοφόνους των πελατών τους, που καταδικάστηκαν για δύο αδικήματα (απόπειρα ανθρωποκτονίας και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) οι ποινές είναι «αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα».

«Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις» τονίζουν χαρακτηριστικά.