ΕΛΛΑΔΑ

Στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιού του Ναυτικού Νοσοκομείου οι Στεφανής και Ράπτη

Στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιού του Ναυτικού Νοσοκομείου οι Στεφανής και Ράπτη

Στο πλαίσιο της επικείμενης συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ενηλίκων και παιδιών, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκαν σήμερα, Πέμπτη, το Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά και το Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιού, προκειμένου να ενημερωθούν για τις δράσεις και τις δυνατές συνέργειες σε ζητήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης παιδιών και εφήβων.

Το Πολεμικό Ναυτικό, στην προσπάθεια του να βρίσκεται πάντα κοντά στα παιδιά και στις οικογένειες των στελεχών του, των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει οργανώσει και λειτουργεί με Διακλαδική Στελέχωση το Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιού (ΚΕΦΠ).

Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο, στο Ναυτικό Νοσοκομείο του Πειραιά για την ανίχνευση, πρόληψη, διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση νευρο-αναπτυξιακών διαταραχών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Οικογενειακό, Σχολικό και Κοινωνικό περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα, το Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιού έχει προσφέρει θεραπευτική παρέμβαση σε πάνω από 5.000 παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας που παρουσίασαν αναπτυξιακές διαταραχές, όπως δυσλεξία, διαταραχές λόγου και συμπεριφοράς, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Το ΚΕΦΠ συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια του παιδιού για συμμετοχή στην μάθηση και κοινωνικοποίηση, που δεν πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα στην σημερινή εποχή.

Η κ. Ράπτη ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και τον Διευθυντή ΓΕΝ/ΔΥΓ Υποναύαρχο Δημοσθένη Δαμιανό, για την εξαιρετική παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου και δήλωσε ότι στηρίζει το Πολεμικό Ναυτικό και προσβλέπει στην άμεση και εποικοδομητική συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Άμυνας.

Σε σύντομο χαιρετισμό της, η φυπουργός Υγείας τόνισε ότι η προαγωγή του θεσμού της Ψυχικής Υγείας συνιστά προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι για την ελληνική Πολιτεία η Άμυνα και η Υγεία είναι δύο θεμελιώδεις πυλώνες στους οποίους δομείται η πρόοδος και η ευημερία του έθνους.

Παράλληλα, η κ. Ράπτη αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται από το υπουργείο Υγείας σε προγράμματα που σχετίζονται με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών και εφήβων, αλλά και των οικογενειών τους και τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ψυχολογικών συνεπειών του κορονοϊού.

Τέλος, η υφυπουργός Υγείας παρέλαβε τιμητικά από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή το αναμνηστικό μετάλλιο της Σχολής Ευελπίδων που εκδόθηκε για την ανακαίνιση της οικίας του αγωνιστή και μάρτυρα, ανθυπολοχαγού Παύλου Μελά.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης πως στο ΚΕΦΠ, το οποίο λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2006 σε ειδικώς διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του ιστορικού Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιώς (ΝΝΠ) στο Πασαλιμάνι, λειτουργούν Παιδαγωγικό, Λογοπεδικό, Ψυχολογικό Τμήμα, Τμήμα Εργοθεραπείας και Κοινωνική Υπηρεσία, στελεχωμένα από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως εξειδικευμένους δασκάλους ειδικής σχολικής αγωγής, κλινικούς/σχολικούς ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς.

Το προσωπικό του ΚΕΦΠ προσφέρει πολύπλευρη βοήθεια στα Παιδιά και στην Οικογένεια όταν βιώνουν στρεσογόνα γεγονότα όπως: αιφνίδια απώλεια αγαπημένων προσώπων, πένθος, διάσπαση συνοχής οικογένειας (διαζύγια, μακρινά ταξίδια...), χρόνια σοβαρά νοσήματα παιδιών ή μελών της οικογένειας, καθώς επίσης και συμβουλευτική υποστήριξη στην οικογένεια για την κατάλληλη αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους.

Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε πως κατά την διάρκεια της πανδημίας, κάθε παιδί με νευροαναπτυξιακές διαταραχές μπορεί να δέχεται θεραπευτική παρέμβαση μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας (τηλεδιάσκεψη) σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκεται, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση του ιδίου αλλά και των οικείων του. Επισημαίνεται πως έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 273 θεραπευτικές συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.