ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσή Αυγή: Οι συλλήψεις και η αναστολή των ποινών - Η διαδικασία που ακολουθεί

Χρυσή Αυγή: Οι συλλήψεις και η αναστολή των ποινών - Η διαδικασία που ακολουθεί
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ανακοίνωση των ποινών στους 57 καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ήταν το προτελευταίο στάδιο προκειμένου να ολοκληρωθεί η πολύκροτη δίκη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, θα ανακοινώσει την πρότασή της για το κατά πόσο η έφεση που θα ασκηθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης έχει ανασταλτική δύναμη, πρόταση στην οποία θα τοποθετηθούν οι δικηγόροι.

Τον τελικό λόγο θα έχει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, γεγονός που θα κρίνει τη σύλληψη ή όχι των καταδικασθέντων, με εξαίρεση όσους τους επιβληθεί συνολική ποινή έως τρία έτη φυλάκισης.

Για τους καταδικασθέντες που θα οδηγηθούν στη φυλακή, θα αποσταλεί από το δικαστήριο έγγραφο στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, ο οποίος θα διαβιβάσει την εντολή σύλληψης στο Τμήμα Αναζητήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για να ακολουθηθεί η διαδικασία των συλλήψεων.

Ο κομβικός ρόλος της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης

Η καταδικαστική απόφαση προβλέπει την ισόβια συν δέκα χρόνια κάθειρξης για τον Γιώργο Ρουπακιά, δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και όπως εκτιμάται, η απόφαση του δικαστηρίου δύσκολα θα διαφοροποιηθεί.

Στην ισόβια ποινή δεν προβλέπεται ανασταλτικός χαρακτήρας της έφεσης.

Συνεπώς με την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, εάν ο Γιώργος Ρουπακιάς παρίσταται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Διαφορετικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα αποστείλει το απόσπασμα της απόφασής του για τον Γιώργο Ρουπακιά στην Εισαγγελία Εκτέλεσης Ποινών και θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους, το δικαστήριο θα χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, άρα δεν οδηγούνται στη φυλακή, αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ποινής θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον εκάστοτε καταδικασθέντα ή για την οικογένεια του.

Όμως το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ανασταλτικό αποτέλεσμα όταν κρίνει ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του.

Επίσης, δεν χορηγείται ανασταλτική δύναμη της έφεσης οταν κατά το παρελθόν ο κατηγορούμενος υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

Η έκτιση ποινής εξαρτάται από την απόφαση του δικαστηρίου για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης.