Κορωνοϊός: Στο επίκεντρο η Αττική - Γιατί δεν αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα
Ανανεώθηκε:
Επιμένουν όλο και περισσότερο οι ειδικοί στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο συνεχή τριψήφιο αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά και σε δύο ακόμη παράγοντες:
1ον. στο ότι πολλές φορές ο ιός μεταφέρεται με ώσεις και
2ον. στο γεγονός πως ο Οκτώβριος αναμένεται δύσκολος μήνας.
Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποίησε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ότι ο Οκτώβριος θα είναι δύσκολος μήνας καθώς η θερμοκρασία πέφτει και σιγά - σιγά μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους.
«Μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους, μπορεί να δούμε και μια μικρή αύξηση που απευχόμαστε, αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο είμαστε καλά», ανέφερε.
Επιπλέον, είπε ότι θα πρέπει προς το παρόν να είμαστε επιφυλακτικοί, διότι η επιδημία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις.
Παραμένει στο επίκεντρο η Αττική
Την ίδια ώρα, η Αθήνα, παρά την εφαρμογή των νέων μέτρων, εξακολουθεί να συγκεντρώνει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και να προβληματίζει τους ειδικούς.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, όπως γνωστοποίησε και ο κ. Μαγιορκίνης.
Από τα 408 νέα κρούσματα χθες, η Αττική συγκέντρωσε τα 170.
Γιατί δεν αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος επικαλέστηκε έρευνες, το μέγεθος της πόλης ή του χωριού φαίνεται πως παίζει ρόλο στην μετάδοση του ιού.
«Βλέπουμε πιο γρήγορα αποτελεσματικότητα των μέτρων σε μικρές πόλεις και χωριά από ό,τι σε μεγάλες», ανέφερε.
Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός, τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα.
«Το μέγεθος της πόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται».
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μία πόλη.
«Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς».
Συναγερμός και για Κοζάνη, Ιωάννινα και Πέλλα
Εκτός από την Αττική, που ανησυχεί τους ειδικούς, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως τρεις περιοχές στην χώρα έχουν δώσει alert.
Όπως είπε:
«Από την Παρασκευή στην Κοζάνη έχουμε 49 νέα κρούσματα μέσα σε 3 μέρες. Από αυτά 100-101 έχουν στενές επαφές οι οποίες είναι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Στην περιοχή, 8 άτομα νοσηλεύονται».
Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι τα Ιωάννινα τα οποία έχουμε από την Παρασκευή το βράδυ έως χτες 66 νέα κρούσματα. Από αυτά έχουν προκύψει 147 στενές επαφές. Συνολικά, νοσηλεύονται 24 άτομα.
Υπάρχει και η Πέλλα η οποία αυτή τη στιγμή έχει 212 ενεργά κρούσματα».
Ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση στις περιοχές αυτές, στους κατοίκους, να εφαρμόσουν σκληρά τα μέτρα διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.
Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα - Οι κανόνες
Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε πως η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην λειτουργία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, στον οποίο προβλέπονται τέσσερα επίπεδα επιδημιολογικών δεδομένων και κανόνων.
Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε πως υπάρχουν τροποποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο:
Πρώτον, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού.
Δεύτερον, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.
Τρίτον, ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα: Στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.
Τέταρτον, τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
Πέμπτον, τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.
Έκτον, Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
Έβδομον, προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, να διευκρινίσουμε ότι η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.
Τα τελευταία στοιχεία
Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 408 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.060, εκ των οποίων το 55.7% αφορά άνδρες.
Τα 3.367 (14,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.364 (40,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα, 89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Οι 25 (28,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 93,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Συνολικά 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.