Χρυσή Αυγή: Θύματα των ταγμάτων εφόδου μιλούν για τις επιθέσεις που δέχθηκαν
Ανανεώθηκε:
Η Χρυσή Αυγή ανέπτυξε δράση στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και στο στόχαστρό της μπήκαν μετανάστες, μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων και πολιτικοί αντίπαλοι.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που δέχτηκαν επιθέσεις από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
«Εμφανίστηκε ένα πλήθος χρυσαυγιτών, οπλισμένοι με διάφορα καδρόνια, ξύλα. Ο ένας με χτύπησε με κλωτσιά και μετά με γροθιά. Τότε είχαν ανοίξει γραφεία στην Κυψέλη και θέλανε να κυριαρχήσουν στην περιοχή όπου είχε πολλούς μετανάστες», λέει στον ΑΝΤ1 ο Σπύρος Στάικος, μέλος αντιφασιστικής οργάνωσης.
Αρχές της δεκαετίας του 2000 η Χρυσή Αυγή αλλάζει στόχο.
«Με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την επίσημη έναρξη της πολιτικής της ισλαμοφοβίας στοχοποιήθηκαν οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές», λέει με τη σειρά της η Κατερίνα Πατρικίου, επίσης μέλος αντιφασιστικής οργάνωσης.
Τότε αρχίζουν οι επιθέσεις στον Ασπρόπυργο, το Μενίδι, τα Άνω Λιόσια και σε στάσεις λεωφορείων στη λεωφόρο Νάτο σημειώνονται δεκάδες επιθέσεις μεταναστών τις πρωινές ώρες.
Μάλιστα, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι Ρομά, αλλά εκεί τα βρήκαν «σκούρα».
Από το 2009 η Χρυσή Αυγή αναπτύσσει δράση σε γειτονιές του κέντρου όπως του Άγιου Παντελεήμονα.
Το 2011, η κυρία Πατρικίου χτυπήθηκε άγρια από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στην Πετρούπολη.
«Ήμουν εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στην περιοχή με κίνημα που ήλεγχε το ΚΚΕ. Μια μέρα εμφανίστηκε ένα τάγμα εφόδου με 50 περίπου άτομα. Δεχτήκαμε χτυπήματα με μπότα που είχε σίδερο μέσα. Αργότερα κατέβηκαν στην Νίκαια και τον Πειραιά».
Η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να φτιάξει ένα «μαύρο τόξο» γύρω από το κέντρο της Αθήνας αλλά όταν το σχέδιο έδειχνε να ναυαγεί, στράφηκαν στη Νίκαια, τον Πειραιά και το Πέραμα και τη Σαλαμίνα. Δηλαδή λαϊκές περιοχές, «κάστρα» της Αριστεράς.
Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τετάρτη το δικαστήριο ανακοινώνει την απόφασή του για τις ποινές στους καταδικασθέντες.