ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δύσκολος ο Οκτώβριος με 65 νεκρούς - Ανησυχία ενόψει του χειμώνα

ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εξακολουθεί να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, με την Αττική να βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο.

Από την Παρασκευή παρατηρείται μία μικρή κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε χαλάρωση.

Ειδικότερα, την Παρασκευή η Αττική είχε συγκεντρώσει 161 κρούσματα, το Σάββατο 165, την Κυριακή 141 και χθες, Δευτέρα, 145.

Την ίδια ώρα, όμως, μακραίνει η μακάβρια λίστα των νεκρών, με 25 νέους θανάτους να έχουν σημειωθεί τις τελευταίες τρεις μέρες. Μέσα στον Οκτώβριο, μάλιστα, έχουν καταλήξει συνολικά 65 άνθρωποι.

Ανησυχία για τον χειμώνα

Κάτι που επίσης προβληματίζει τους ειδικούς, εκτός των τριψήφιων κρουσμάτων, είναι ο χειμώνας που έρχεται.

Ειδικότερα, η λοιμωξιολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, τόνισε, μιλώντας στο Mega, ότι «θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα».

«Το τελευταίο 15νθήμερο δεν έχουμε ανέβει, δεν έχουμε κατέβει. Το νούμερο των κρουσμάτων είναι τέτοιο που είναι ικανό να κάνει διασπορά. Φαίνεται ότι η προσπάθεια γίνεται από το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου, αλλά έχουμε να κάνουμε με μια πρωτοφανή πανδημία, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», πρόσθεσε η κ. Γκάγκα.

Σχετικά με τους επόμενους μήνες, που η θερμοκρασία θα κατέβει και θα βρισκόμαστε πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, η ίδια είπε πως «οι κλειστοί χώροι θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο και θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι. Να κρατήσουμε τους ανθρώπους που βλέπουμε στο μίνιμουμ, και να φοράμε πάντα μάσκες. Η μάσκα είναι σημαντικό κομμάτι, όπως και το πλύσιμο των χεριών και οι αποστάσεις, ακόμα και σε κλειστούς χώρους. Στην Ελλάδα νομίζω ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά για μεγάλο μέρος του χειμώνα. Βοηθάει αυτό, ότι έχουμε σχετικά ήπιο κλίμα».

Τα τελευταία στοιχεία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 295 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.652, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός.

Συγκεκριμένα, 91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με την ενδιάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.

Από τα κρούσματα, 48 συνδέονται με γνωστές συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Συνολικά 3.315 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.218 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικότερα:

– 40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 145 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 4 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Σε ισχύ ο Χάρτης Πολιτικής Προστασίας

Σε εφαρμογή τέθηκαν από τη Δευτέρα οι τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την νόσο Covid-19.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Με βάση τον χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.

Σε τι επίπεδο έχει κατανεμηθεί η κάθε περιφερειακή ενότητα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 22 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).

Αναλυτικά έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος- Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Παράλληλα, στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε μακριά από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, και μένει κάθε μέτρο που εφαρμόζεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα. Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη».

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης