ΕΛΛΑΔΑ

Ύπατη Αρμοστία: «Καμπανάκι» για την προστασία των προσφύγων στο Καρά Τεπέ εν όψει χειμώνα

Ύπατη Αρμοστία: «Καμπανάκι» για την προστασία των προσφύγων στο Καρά Τεπέ εν όψει χειμώνα
stonisi.gr

Έκκληση για ανάληψη επείγουσας δράσης για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στο Καρά Τεπέ, αλλά και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενόψει του χειμώνα, απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετά την επιβεβαίωση της είδησης ότι σκηνές πλημμύρισαν. 

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, στη σημερινή ενημέρωση προς τα μέσα ενημέρωσης στη Γενεύη.

Όπως επισήμανε, στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ υπάρχουν «κρίσιμες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών», τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση, ενώ πρόσθεσε ότι οι χτεσινές βροχοπτώσεις επιδείνωσαν την κατάσταση για τους διαμένοντες στη δομή έκτακτης ανάγκης, καθώς κάποιοι είδαν τις σκηνές του να πλημμυρίζουν από τα νερά.

Ο διεθνής οργανισμός διένειμε κατά προτεραιότητα μουσαμάδες στους ανθρώπους που οι σκηνές τους επηρεάστηκαν από τη βροχή, ενώ θα εφοδιάσει τη δομή με χαλίκι για να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών στις περιοχές που υπάρχουν σκηνές και κοινοί χώροι. Επίσης, ενόψει του χειμώνα θα παράσχει πακέτα με υλικό μόνωσης, παλέτες για τα δάπεδα και κόντρα πλακέ για τις οικογενειακές σκηνές.

«Παρόλα αυτά, οι παραπάνω είναι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που δεν μπορούν να θεωρούνται κατάλληλες ή επαρκείς για να αντέξουν το χειμώνα. Έχουμε τονίσει στις αρχές ότι χρειάζονται προσπάθειες μεγάλης κλίμακας, που να περιλαμβάνουν την έγκαιρη εξασφάλιση κατάλληλου συστήματος αποστράγγισης σε ολόκληρη τη δομή και τη διασφάλιση πιο κατάλληλων λύσεων για τη στέγαση των πιο ευάλωτων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση για περισσότερες μεταφορές στην ενδοχώρα σε κατάλληλες συνθήκες στέγασης», επισημάνθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Επίσης, ο διεθνής οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του σχεδιασμού της κυβέρνησης να κλείσουν η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ και η δομή στο ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, που στεγάζουν ευάλωτους. «Μέχρι να εξασφαλιστούν πιο ολοκληρωμένες και αξιοπρεπείς λύσεις, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία και να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πλέον ευάλωτων προσφύγων», σημειώθηκε.

Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού και των βροχοπτώσεων, η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση για επείγουσα δράση και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας έμφαση επίσης στη Σάμο, «όπου σχεδόν 4.500 άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε ανεπαρκείς συνθήκες υπερσυνωστισμού, οι περισσότεροι κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές ή αυτοσχέδια καταλύματα στο δάσος, έξω από το κέντρο υποδοχής που έχει χωρητικότητα για 650 άτομα».

Τέλος, η εκπρόσωπος τύπου του διεθνούς οργανισμού χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αυτόν τον μήνα για να μειωθεί ο υπερσυνωστισμός στα κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, μέσα από μεταφορές των πιο ευάλωτων αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων στην ενδοχώρα, υπό τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Προβλήματα λόγω κακοκαιρίας στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου της Μυτιλήνης

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Πέμπτη τη Μυτιλήνη και κατ’ επέκταση το προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η - δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες - βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για:

  • Τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε 3 από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής
  • Την πλημμύρα σε 80 εκ των 1100 σκηνών που υπάρχουν, σήμερα, εντός της δομής

«Αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιχειρούν στο πεδίο, σε συνεργασία με εθελοντές της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν ήδη προχωρήσει σε:

  • Μεταφορά των διαμενόντων σε σκηνές που πλημμύρισαν, σε κοινόχρηστους χώρους (rub halls), όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.
  • Αποκατάσταση ή κατάργηση των 80 περίπου σκηνές που επηρεάστηκαν, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει 2.500 διαμένοντες από την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και θα αποχωρήσουν επιπλέον 1.300 για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.
  • Διανομή αδιάβροχων καλυμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών. Επισήμανση των σημείων, όπου θα επικεντρωθούν τα έργα αποστράγγισης.
  • Άλλωστε, τα έργα διαχείμασης (winterization) βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή.

Σύμφωνα, πάντα με τις ίδιες πηγές, «η αποτελεσματικότητα των πρώτων έργων υποδομής και προστασίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό της δομής δεν επηρεάστηκε από την βροχόπτωση. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε σχετικό Τεχνικό Δελτίο συνολικού ποσού 5.580.000 ευρώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και άμεσα θα υλοποιηθούν τα έργα. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Ανταποκρίθηκε σε ελάχιστο χρόνο, ενώ έργα υποδομής και προστασίας βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή. Οι χθεσινές ζημιές στο Μαυροβούνι καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου της νέας κλειστής/ελεγχόμενης δομής. Δομή που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύγχρονες εγκαταστάσεις και περισσότερη ασφάλεια», καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.