Κορωνοϊός: Σε επίπεδα Απριλίου οι διασωληνωμένοι - Το σενάριο των 2.000 κρουσμάτων τον Δεκέμβριο
Ανανεώθηκε:
Έντονη είναι πλέον η ανησυχία μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ που σημείωσαν την Πέμπτη τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας με το ενδεχόμενο του lockdown να πλανάται εάν τα πράγματα γίνουν χειρότερα τους επόμενους μήνες.
Η διαφαινόμενη υποχρεωτική καθολική χρήση της μάσκας δεν μοιάζει ικανή να ανατρέψει τη μεγάλη διασπορά που παρατηρείται πλέον κατά μήκος της επικράτειας, με προεξάρχουσα την Αττική, όπου σταθερά εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.
Η αύξηση-ρεκόρ των νέων κρουσμάτων την Πέμπτη συμπίπτει με την ημερήσια αύξηση ρεκόρ στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κι ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φτάσει πλέον στα επίπεδα του πρώτου κύματος, οι ειδικοί συνεχίζουν να προειδοποιούν για πολλαπλάσια έκρηξη κρουσμάτων μέσα στους επόμενους μήνες.
«Πολύ εύκολα μπορούμε να φτάσουμε τα 500 και τα 600 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στη χώρα μας», προειδοποίησε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.
Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι, απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο καθηγητής.
Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα φτάσουμε στην Ελλάδα ούτε στα 1.000 ούτε στα 2.000 κρούσματα, ούτε πρόκειται να δούμε εικόνες Ιταλίας με εκατοντάδες φέρετρα, γιατί θα πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται όταν φανεί ότι πάμε προς τα εκεί.
Μείωση των κρουσμάτων με «μάσκα παντού»
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι η καθολική χρήση μάσκας, με σοβαρή εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα.
Ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση στην Αττική, τόνισε ότι θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».
Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είπε πως θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.
Η εικόνα της πανδημίας σήμερα
Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 65 συνδέονται με γνωστές συρροές και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21.381, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.
Σταθερό μεν αλλά μελανό σημείο της επιδημίας είναι η Αττική που είναι καθημερινά πρώτη με σχεδόν τα μισά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα.
Την Πέμπτη, καταγράφηκαν 219 κρούσματα, από τα 436, στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Προβληματισμός παρατηρείται για τα 33 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, καθώς ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε σε σχέση με την Τετάρτη.
Σταθερή είναι η ροή νέων κρουσμάτων στα επιδημιολογικά δεδομένα και στην Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων όπου καταγράφηκαν 20 κρούσματα. Αλλα 18 επιβεβαιώθηκαν στην Κοζάνη.
Από 10 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στις Περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Πέλλας και Κιλκίς.
Ακολουθούν οι Περιφερειακές ενότητες Αχαϊας (9 κρούσματα), Κορινθίας (8), Λάρισας (7), Βοιωτίας (6), Καστοριάς (5).
Με 4 κρούσματα εκάστη μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη οι εξής περιοχές: Ηράκλειο, Τρίκαλα, Μαγνησία και Αιτωλοακαρνανία.
Από 3 κρούσματα μετρούν η Ηλεία και τα Γρεβενά, και από 2 κρούσματα η Μυτιλήνη, η Ροδόπη, το Ρέθυμνο και η Δράμα.
Με 1 κρούσμα βρίσκονται η Κέρκυρα, ο Έβρος, η Ημαθία, η Ξάνθη, η Πιερία, η Ρόδος, οι Σέρρες, οι Σποράδες, η Φλώρινα, τα Χανιά και η Χίος.
Κικίλιας: Πιθανό μέτρο η γενικευμένη χρήση μάσκας
Έκκληση για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, «πριν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλλουμε νέα», έκανε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας .
Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας την Πέμπτη στο δελτίο του ΑΝΤ1, επισήμανε πως τα κρούσματα στην Αττική δείχνουν να σταθεροποιούνται κι αυτό δείχνει ότι τα μέτρα φέρουν αποτελέσματα, αλλά αντίθετα υπάρχει έξαρση σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να επιβληθεί γενικευμένη χρήση μάσκας είπε ότι αποτελεί ένα πιθανό μέτρο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και τα πάντα θα κριθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής ενός γενικού lockdown, επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί την ύστατη λύση, καθώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τις οικονομικές συνέπειες και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Ο κ. Κικίλιας, απαντώντας στο ερώτημα πότε θα χτυπήσει «καμπανάκι» για τις ΜΕΘ, είπε ότι συνεχώς προστίθενται νέες ΜΕΘ στο σύστημα και την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα παραδοθούν 50 νέες από τον πρωθυπουργό.
Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε στην ενημέρωση στο υπουργείο την Τρίτη, «σήμερα έχουμε 122 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, πριν από 15 μέρες είχαμε 107. Αυτή τη στιγμή είναι 40 οι κενές κλίνες».
Στη μάχη τα Κέντρα Υγείας
Επεκτείνεται η λειτουργία 161 Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά κορωνοϊού.
Στην Αττική 14 Κέντρα Υγείας μετατρέπονται σε διαγνωστικά κέντρα covid για διαγνωστικές εξετάσεις.
Να σημειωθεί ότι στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα μπουν και 42 περιφερειακά ιατρεία.