ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Φουσκώνει» το δεύτερο κύμα - Μάσκα παντού, αλλιώς... lockdown

Κορωνοϊός: «Φουσκώνει» το δεύτερο κύμα - Μάσκα παντού, αλλιώς... lockdown
ΙΝΤΙΜΕ

Ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό στη χώρα μας καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους να φαίνεται μονόδρομος.

Την ίδια ώρα, υπάρχει ανησυχία και για τον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και τον καθημερινό αριθμό των νεκρών, με το ενδεχόμενο του lockdown να πλανάται εάν τα πράγματα γίνουν χειρότερα τους επόμενους μήνες, καθώς η έξαρση του Covid 19 εκτιμάται να είναι μεγαλύτερη λόγω χειμώνα.

Σταθερό μεν αλλά μελανό σημείο της επιδημίας είναι η Αττική που είναι καθημερινά πρώτη με σχεδόν τα μισά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα.

Την Πέμπτη, καταγράφηκαν 219 κρούσματα, από τα 436, στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Προβληματισμός παρατηρείται για τα 33 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, καθώς ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε σε σχέση με την Τετάρτη.

Σταθερή είναι η ροή νέων κρουσμάτων στα επιδημιολογικά δεδομένα και στην Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων όπου καταγράφηκαν 20 κρούσματα. Αλλα 18 επιβεβαιώθηκαν στην Κοζάνη.

Από 10 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στις Περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Πέλλας και Κιλκίς.

Ακολουθούν οι Περιφερειακές ενότητες Αχαϊας (9 κρούσματα), Κορινθίας (8), Λάρισας (7), Βοιωτίας (6), Καστοριάς (5).

Με 4 κρούσματα εκάστη μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη οι εξής περιοχές: Ηράκλειο, Τρίκαλα, Μαγνησία και Αιτωλοακαρνανία.

Από 3 κρούσματα μετρούν η Ηλεία και τα Γρεβενά, και από 2 κρούσματα η Μυτιλήνη, η Ροδόπη, το Ρέθυμνο και η Δράμα.

Με 1 κρούσμα βρίσκονται η Κέρκυρα, ο Έβρος, η Ημαθία, η Ξάνθη, η Πιερία, η Ρόδος, οι Σέρρες, οι Σποράδες, η Φλώρινα, τα Χανιά και η Χίος.

Κικίλιας: Πιθανό μέτρο η γενικευμένη χρήση μάσκας

Έκκληση για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, «πριν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλλουμε νέα», έκανε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας .

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ1, επισήμανε πως τα κρούσματα στην Αττική δείχνουν να σταθεροποιούνται κι αυτό δείχνει ότι τα μέτρα φέρουν αποτελέσματα, αλλά αντίθετα υπάρχει έξαρση σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να επιβληθεί γενικευμένη χρήση μάσκας είπε ότι αποτελεί ένα πιθανό μέτρο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και τα πάντα θα κριθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής ενός γενικού lockdown, επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί την ύστατη λύση, καθώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τις οικονομικές συνέπειες και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο κ. Κικίλιας, απαντώντας στο ερώτημα πότε θα χτυπήσει «καμπανάκι» για τις ΜΕΘ, είπε ότι συνεχώς προστίθενται νέες ΜΕΘ στο σύστημα και την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα παραδοθούν 50 νέες από τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε στην ενημέρωση στο υπουργείο την Τρίτη, «σήμερα έχουμε 122 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, πριν από 15 μέρες είχαμε 107. Αυτή τη στιγμή είναι 40 οι κενές κλίνες».

Μέτρα ανάλογα με τα χρώματα στον επιδημιολογικό χάρτη Χαρδαλιά

Η Πολιτική Προστασία συνεργάζεται στενά με τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας για να βρεθούν τρόποι περιορισμού του κορωνοϊού.

Πλέον, η χώρα να μοιραστεί σε τέσσερις ζώνες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Πλέον, κάθε ζώνη θα έχει το δικό της χρώμα και τα δικά της μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράσινες περιοχές, με τα ελάχιστα κρούσματα, θα έχουν ως σήμανση «απλή ετοιμότητα». Για την εστίαση τα μέτρα θα είναι 6 άτομα στο τραπέζι, ενώ θα κλείνουν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Στις κίτρινες περιοχές ανεβαίνει ο συναγερμός καθώς μπαίνουν σε «επιτήρηση». 6 άτομα κι εδώ στο τραπέζι, αλλά τα καταστήματα θα κλείνουν νωρίτερα, στις 12.30 π.μ.

Οι πορτοκαλί περιοχές θα χαρακτηρίζονται ως «αυξημένης επιτήρησης». Η εισήγηση είναι για 4 άτομα στα τραπέζια, με τα καταστήματα εστίασης να παραμένουν κλειστά μεταξύ 12.00 πμ και 5 πμ, με την Αττική να είναι σε αυτήν την κατηγορία, με τα σημερινά δεδομένα.

Στο κόκκινο ο χαρακτηρισμός είναι «αυξημένος κίνδυνος» και κλείνουν όλα, καθώς επιβάλλεται αυτομάτως lockdown.

Aνάλογα με το χρώμα κάθε περιοχής θα εκδίδεται και η οδηγία για τις μάσκες, για τις πληρότητες στα θέατρα και άλλα μέτρα.

Το κριτήριο για την κατηγορία κάθε πόλης θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των νοσοκομείων. Μια πόλη που δεν έχει νοσοκομείο μπορεί να «κοκκινίσει» πιο γρήγορα από την Αθήνα που έχει πολλά.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.