ΕΛΛΑΔΑ

Τελειώνει η δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου;

Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τεκμήρια για την ύπαρξη και δράση ταγμάτων εφόδου, στρατολόγησης μελών, κάθετης ιεραρχίας και αδιαμφισβήτητης υπακοής στην ηγεσία, έχουν κατατεθεί στα συνολικά πεντέμισι χρόνια που διήρκησε η δίκη της Χρυσής Αυγής, με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να ανακοινώνεται την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου.

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, τα μέλη Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, έχοντας λάβει υπόψιν τις εκατοντάδες καταθέσεις μαρτύρων και το ογκοδέστατο υλικό από τηλεφωνικές επικοινωνίες, δηλώσεις, βίντεο, φωτογραφίες και τους σκληρούς δίσκους των κατηγορουμένων, ανακοινώνουν την Τετάρτη την ετυμηγορία τους, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών.

Στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη αποφασίσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση -κατηγορία για την οποία διώκονται 65 από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους- αναμενόμενη είναι η άσκηση έφεσης από πλευράς των καταδικασθέντων.

Έφεση ωστόσο μπορεί να ασκήσει και ο Εισαγγελέας Εφετών, προσβάλλοντας κάθε καταδικαστική απόφαση (καθώς πρόκειται για Τριμελές Εφετείο), είτε υπέρ είτε εναντίον των καταδικασθέντων. Ο νόμος δίνει το περιθώριο στον Εισαγγελέα Εφετών να αμφισβητήσει την πρωτόδικη απόφαση όχι μόνο ως προς το ύψος των ποινών, αλλά ως προς κάθε πτυχή της.

Τι θα συμβεί ή τι μπορεί να συμβεί -σε δικαστικό επίπεδο- σε περίπτωση σύμπλευσης της έδρας με την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόνου, που ζητά την απαλλαγή του συνόλου της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής από τις κατηγορίες ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης;

Μια ομόφωνη αθωωτική απόφαση θα είναι τελεσίδικη. Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής θα μπορούν να ζητήσουν από τον Εισαγγελέα Εφετών να ασκήσει έφεση, μόνο στην περίπτωση πλειοψηφικής αθωωτικής απόφασης.

Στην περίπτωση ομόφωνης αθωωτικής απόφασης, ο μόνος τρόπος να ανατραπεί θα είναι να ασκηθει εναντίον της αίτηση αναίρεσης από τον Εισαγγελέα Εφετών ή τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εντός των προθεσμιών που δίνονται στον καθένα από το νόμο.

Σημειώνεται ότι με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης