ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μάσκα παντού στην Αττική; Δύσκολος αναμένεται και ο Οκτώβριος

Κορωνοϊός: Μάσκα παντού στην Αττική; Δύσκολος αναμένεται και ο Οκτώβριος
AP Photo/Petros Giannakouris

Δύσκολος αναμένεται και ο Οκτώβριος στη χώρα μας όσον αφορά στην πορεία του κορωνοϊού.

Ο χειρότερος μήνας αναφορικά στην καταγραφή θυμάτων, αναδείχθηκε ο Σεπτέμβριος στην Ελλάδα, με 125 συμπολίτες μας να χάνουν την ζωή τους. Μάλιστα, ο αριθμός μεταφράζεται στο 1/3 των θανάτων που έχουν προκληθεί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό συνολικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ οι νεκροί στην Ελλάδα, στις 31 Αυγούστου ήταν συνολικά 266, με τον αριθμό να πραγματοποιεί «άλμα» τον Σεπτέμβριο φτάνοντας τους 391.

Οι χειρότερες μέρες σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ ήταν η 17η και η 24η Σεπτεμβρίου, όταν καταγράφηκαν από 9 θάνατοι ημερησίως.

Στο επίκεντρο η Αττική

Υπό στενή παρακολούθηση, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους ειδικούς, βρίσκεται η «κόκκινη» Αττική, στην οποία τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν τουλάχιστον 4.000 περιστατικά.

Μάλιστα, από την πρώτη κιόλας ημέρα και του Οκτωβρίου σημείωσε αρνητικό ρεκόρ καθώς από τα 441 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην χώρα, τα 272 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα.

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Λιόσια, Μενίδι, Περιστέρι, Σεπόλια, Πλατεία Αμερικής, Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Πλατεία Βάθη, Πετράλωνα και Καλλιθέα είναι οι περιοχές της Αθήνας που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα η Αττική όπως φαίνεται δεν πήρε το μάθημα της και πλέον βλέπει την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών.

Μάσκα παντού;

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν και οι επιστήμονες που πλέον μιλούν ανοιχτά για νέα μέτρα.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ένα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντος και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι γίνονται «εκπτώσεις» στην χρήση μάσκας αφού πολλοί δεν την χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά, ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

«Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη» κατέληξε.

Το ίδιο κατηγορηματική εμφανίστηκε και η καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού η οποία σε δηλώσεις της το πρωί της Πέμπτης τόνισε πως αργούμε να πάρουμε αποφάσεις «και είναι εις βάρος μας», ενώ χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική.

«Έχουμε μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο, είναι πολλοί οι υποψήφιοι να κολλήσουν», σημείωσε η κυρία Λινού, ενώ τόνισε πως «δεν επαρκεί η μάσκα από μόνη της, χρειάζεται απόσταση».

Αναφορικά με τη γενικευμένη χρήση της μάσκας είπε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο. Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω. Θα προσπαθούσα να αποφύγω το lockdown».

Αρκετά σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα κι έξω εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Ήδη έχει χτυπήσει το ‘’καμπανάκι’’, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση» τόνισε.

«Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» διευκρίνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Παράταση των μέτρων για τους εργαζομένους στην Αττική

Παρατείνεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η ισχύς των έκτακτων και προσωρινών μέτρων του άρθρου 235 του ν. 4272/2020 για την Περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας.

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παίρνει παράταση, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και η υποχρέωση εφαρμογής του 40% τηλεργασίας στους εργασιακούς χώρους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου έναρξης και λήξης της εργασίας για κάθε εργαζόμενο για λόγους αποφυγής συνωστισμού στους εργασιακούς χώρους.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι τα παραπάνω προσωρινά, έκτακτα, αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα, αφορούν αποκλειστικά την Περιφέρεια Αττικής.

Τα τελευταία στοιχεία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 411 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.886, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

Τα 2.961 (15.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.755 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 28 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά 214 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.