ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φιλοξενία 100.000 προσφύγων κατέθεσε η Ελλάδα στην Κομισιόν

REUTERS

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό που προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 100.000 ανθρώπων έστειλε η χώρα μας στην Κομισιόν.

Το σχέδιο έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα , έχει κόστος γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία κέντρων διαμονής για 50.000 ανθρώπους ,καθώς και τη φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και καταλύματα κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,τα καταλύματα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα , πράγμα που σημαίνει πως το κύριο βάρος θα πέσει σε ξενοδοχεία στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως στόχος είναι η «αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης, σαν αποτέλεσμα του πρωτοφανούς κύματος ανθρώπων που εισέρχεται στην Ε.Ε»

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση προσωπικού περίπου 8000 ανθρώπων εξειδικευμένων στελεχών από τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής αλλά και η διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για κονδύλι άνω των 50 εκατ. ευρώ για την σίτιση των προσφύγων που θα φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, σε χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών ζητήθηκε από τους δημάρχους να προτείνουν χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενίας προσφύγων, όπως κάμπινγκ , παλιά εργοστάσια, γήπεδα και εκθεσιακοί χώροι.

Εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης το υπουργείο Υγείας έθεσε χθες σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα για το λιμάνι του Πειραιά, όπου αυτή την στιγμή βρίσκονται περίπου 5.000 άτομα. Η κυβέρνηση στοχεύει στην επιβράδυνση της μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς τον Πειραιά, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις προσωρινής παραμονής δεν επαρκούν.

Aπό την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, απευθύνει έκκληση στα μέλη του, να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο Ιατρείο του κέντρου μετεγκατάστασης στα Διαβατά, όπου η κατάσταση είναι δραματική.

Εκτός από τους πρόσφυγες που διαμένουν στα κέντρα διαμονής υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκονται προσωρινά στην πλατεία Βικτώριας, κάτω από άθλιες συνθήκες. Σημαντικό να ειπωθεί πως το κλείσιμο των συνόρων οδήγησε σε αύξηση της «ταρίφας» από τους διακινητές. Πριν το κλείσιμο των συνόρων η μεταφορά κόστιζε 1500-2000 ευρώ, πλέον προσεγγίζει τα 2400 έως 2800 ευρώ.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου

Σε αυτό το περιβάλλον συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό Συμβούλιο και την Παρασκευή το συμβούλιο πολιτικό αρχηγών με θέμα το προσφυγικό. Στις δύο συναντήσεις αναμένεται να γίνει επεξεργασία της εθνικής γραμμής ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου. Σημειωτέων , πως την Πέμπτη επισκέπτεται την Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες του «Βαλκανικού Διαδρόμου». Σε συνάντηση του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο κ. Τούσκ σήμερα δήλωσε πως «η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε ιδιαιτέρως είναι η Ελλάδα». Την ίδια στιγμή, η Καγκελάριος Aνγκέλα Μέρκελ χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη Σύνοδο της Δευτέρας και τόνισε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και να «επιστρέψουμε στο σύστημα της Σένγκεν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Διαβάστε ακόμα:

Κρίσιμο ζήτημα η υγειονομική κάλυψη των προσφύγων- Ανεπαρκής η χρηματοδότητση

Νύχτα με τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης