ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η μάχη... της πλατείας και ο κίνδυνος νέων μέτρων

Κορωνοϊός: Η μάχη... της πλατείας και ο κίνδυνος νέων μέτρων
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Άκρως ανησυχητικές κρίνονται από τις αρμόδιες Αρχές οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στις πλατείες της Αττικής παρά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας νέοι, προμηθεύτηκαν αλκοόλ προτού κλείσουν τα περίπτερα και μαζεύτηκαν με τις παρέες τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. ήταν εκατοντάδες, ωστόσο ο συγχρωτισμός δεν αποφεύχθηκε, γεγονός που οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς στο να εξετάζουν πρόσθετα μέτρα, ιδίως στην Αττική η οποία για ακόμη μια ημέρα αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων.

«Μας απασχολεί και μας στενοχωρεί η εικόνα κάποιων ομάδων συμπολιτών μας, που ίσως δεν αναλογίζονται ότι έχουν μέσα στην οικογένειά τους ευπαθείς ομάδες, ανθρώπους πιο μεγάλους σε ηλικία, που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό», ανέφερε -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χωρίς να κρύψει την ενόχληση του κυβερνητικού επιτελείου για την απουσία διαγενεακής αλληλεγγύης από τους μικρότερους.

Στην πιθανότητα υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στις πλατείες λόγω συνωστισμού αναφέρθηκε τη Δευτέρα και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις».

Μάλιστα, σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά, σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα.

Νέα μέτρα;

Οι αποθαρρυντικές εικόνες κάνουν το κυβερνητικό επιτελείο να συζητάει πλέον ανοικτά την προσθήκη και νέων μέτρων στα ήδη υπάρχοντα, με πιο άμεσο τον περαιτέρω περιορισμό του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τις 12 τα μεσάνυχτα, που ισχύει σήμερα, στις 10:00 το βράδυ.

Την ανάγκη τήρησης των υφιστάμενων μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού τόνισε άλλωστε τη Δευτέρα το πρωί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

«Να τηρήσουμε τα μέτρα που πήραμε. Εύκολο αλλά και καταστροφικό να παίρνουμε νέα μέτρα. Αν τηρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα» σημείωσε, προσθέτοντας πώς κάθε φορά που λαμβάνεται ένα νέο μέτρο «ρίχνουμε μια πιστολιά στην οικονομία».

«Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, αν ο οποιοσδήποτε είναι αποφασισμένος να συνωστιστεί θα το κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία σε κάθε πλατεία. Άσχημο και λυπηρό να βλέπεις τόσο κόσμο να παραμελεί τα μέτρα, τόσο ελαφρά την καρδία» σχολίασε σχετικά με τον συνωστισμό που καταγράφεται στις πλατείες ο λοιμωξιολόγος.

Μάσκες μέσα - έξω

Την ίδια στιγμή σε εφαρμογή τέθηκε το μέτρο αναγκαστικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε 11 περιοχές της χώρας.

Η απόφαση εφαρμόζεται εντός των ορίων: α) των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς και Τρικάλων και β) του Δήμου Μυκόνου.

Στα Τρίκαλα, η κίνηση στην αγορά το Σάββατο ήταν αισθητά μειωμένη, ενώ και στα καφέ και τις ταβέρνες ο κόσμος ήταν λιγότερος από κάθε άλλη φορά.

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 218 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 39 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 17.444, εκ των οποίων το 55.8% αφορά άνδρες.

Τα 2.825 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.242 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

200 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.