ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Ετεροχρονισμένες παρεμβάσεις για την περίθαλψη των προσφύγων

Πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας Eurokinissi/PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Στο ανεξέλεγκτο προσφυγικό κύμα «βυθίζεται» η Ελλάδα, που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους αναζητώντας στην Ευρώπη τη δική τους Γη της Επαγγελίας. Κυρίως Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι εντός των ελληνικών συνόρων εξαιτίας της απόφασης της πΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις προσφυγικές ροές.

Καθημερινά φθάνουν στην Ελλάδα χιλιάδες άνθρωποι, κουβαλώντας τραύματα και ασθένειες που χρήζουν άμεσης περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας, εξαιτίας τόσο του πολέμου, όσο και του δύσκολου και πολυήμερου ταξιδιού τους. Ιδιαίτερα πολλά μικρά παιδιά, αντιμετωπίζουν λόγω των κακουχιών ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλες ανάγκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός, ενώ την ίδια ώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εθελοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εάν οι μετανάστες δεν έχουν περίθαλψη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εξάπλωσης υγειονομικών προβλημάτων και γι' αυτό οι Μ.Κ.Ο. και τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει προληπτικά να δράσουν και να έχουν εφοδιαστεί με φάρμακα για να περιθάλψουν τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Με την κατάσταση να βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο», η κυβέρνηση μόλις χθες, αποφάσισε τη συγκρότηση Συντονιστικής-Επιτελικής Επιτροπής του προβλήματος, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπουργείων Υγείας, Δημόσιας Τάξης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας, ενώ ρόλο θα έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ίδια μέρα, ανέλαβε πρωτοβουλία και το υπουργείο Υγείας, με τον υπουργό Α. Ξανθό να ζητά από φορείς να αναλάβουν δράση.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ζήτησε από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) την άμεση αποστολή κλιμακίου για την καταγραφή αναγκών σε προσωπικό, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, τη διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση του Ιατρείου στο λιμάνι του Πειραιά. Λόγω της σύστασης του πληθυσμού θα ενεργοποιηθούν κατά προτεραιότητα παιδίατροι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί.

Ζήτησε ακόμη τη μεταφορά μίας Κινητής Μονάδας στο λιμάνι του Πειραιά με σκοπό την επέκταση του ιατρείου στην πύλη Ε1, αλλά και τη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, κοινωνία των πολιτών και τις ΜΚΟ που επιχειρούν στο πεδίο για την κατάρτιση και εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών σε θέματα ατομικής υγιεινής και δημόσιας υγείας.

Ο κ. Ξανθός ζήτησε από το ΚΕΕΛΠΝΟ την καταγραφή και περιγραφή διαθέσιμου υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού (kit ατομικής υγιεινής), αλλά και την καταγραφή και περιγραφή διαθέσιμων Κινητών Μονάδων. Από το ΕΚΑΒ ζητήθηκε η διάθεση ενός ασθενοφόρου για τον πληθυσμό που έχει ατύπως καταλύσει στο λιμάνι του Πειραιά. Το ασθενοφόρο έχει σταθμεύσει παραπλεύρως του Ιατρείου που λειτουργεί στην Πύλη Ε1. Από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) ζητήθηκε η διάθεση υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση του ιατρείου και των Κινητών Μονάδων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αρκετές από τις παραπάνω ενέργειες- σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων- έχουν ήδη υλοποιηθεί από την περασμένη Παρασκευή. Πιο συγκεκριμένα, από τις προηγούμενες μέρες βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, κλιμάκιο της ΑΕΜΥ για αυτοψία και καταγραφή των αναγκών, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ με μια Κινητή Μονάδα και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ήδη το Ιατρείο έχει οργανωθεί και στελεχωθεί ώστε να λειτουργεί σε ημερήσια βάση ενώ συμφωνήθηκε και η λειτουργία παιδιατρικού σταθμού. Στον άτυπο καταυλισμό βρίσκονται επίσης στελέχη του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων οι οποίοι σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και τις ΜΚΟ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης