Κορωνοϊός: Κλειστά περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες μετά τα μεσάνυχτα
Ανανεώθηκε:
Την υιοθέτηση νέων αυστηρών μέτρων, με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι από το Σάββατο 26/09/2020 και μέχρι τις 04/10/2020 επιβάλλεται ειδικό καθεστώς ωραρίου λειτουργίας σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ και κάβες, ενώ ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων στα Τρίκαλα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές (Αττική, Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία, Πέλλα, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Μυτιλήνη, Μύκονος), από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας για περίπτερα, ψιλικατζίδικα (μίνι μάρκετ) και κάβες.
Εξαιρούνται φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων.
Το μέτρο θα ισχύσει από τις 05:00 της 26/09/2020 και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
Επιπλέον αναπροσαρμόζεται και το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς είτε ειδικών περιοριστικών μέτρων, ή επιδημιολογικής επιτήρησης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλειναν από τα μεσάνυχτα ως τις 07:00 το πρωί. Πλέον, τα καταστήματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν από τις 05:00 το πρωί.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, επιβάλλεται καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων στα Τρίκαλα.
Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα στα Τρίκαλα - Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους
«Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία εξαρτάται από όλους μας ξεχωριστά», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως «η προσήλωση στη μάσκα το αποτελεσματικότερο μέτρο κατά της πανδημίας».
Επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική
«Υπάρχει ιδιαίτερο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους και αυστηρές ιχνηλατήσεις ιδιαίτερα στο κομμάτι των στενών επαφών. Είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και οι πρωτοβουλίες θα φέρουν αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Αττικής να εφαρμόσουν τα μέτρα», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την Αττική.
Μαγιορκίνης: Παραμένει η ανησυχία για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού
«Το δεύτερο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητικό, με πάνω από 300 κρούσματα καθημερινά», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ο Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τις παρεμβάσεις του σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, η Πλατεία Βάθης και η Πλατεία Αμερικής. Σημείωσε πως η προσήλωση στη μάσκα αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση για την αυτοπροστασία των πολιτών έναντι του κορωνοϊού.
Κοντοζαμάνης στο CNN Greece: Τι θα γίνει με την ΚΥΑ για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών
Για την ΚΥΑ που προβλέπει την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, βλέπουμε ότι η ισχύς της είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, από εκεί και πέρα τι θα γίνει;
«Οι ΠΝΠ μας δίνουν τη δυνατότητα να λάβουμε μέτρα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο φέρνουμε νέα νομοθετική διάταξη, βάσει της οποία έρχεται παράταση των μέτρων αυτών έως τις 31 Δεκεμβρίου», απάντησε στο CNN Greece ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Χαρδαλιάς στο CNN Greece: Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να πάμε σε lockdown
«Παίρνουμε μέτρα τώρα και τα εφαρμόζουμε, για να μην αναγκαστούμε να λάβουμε κι άλλα μέτρα. Εφόσον αυτά, δεν αποδώσουν, τότε θα πάμε στο ύστατο μέτρο που είναι η καραντίνα», δήλωσε στο CNN Greece ο κ. Χαρδαλιάς.
«Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, γίνεται αυτή τη στιγμή μια νέα μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων απέναντι στην ανάγκη αυξημένης αυτοπροστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Κρίσιμες οι επόμενες 14 ημέρες, γιατί θα πρέπει συντεταγμένα και συγκροτημένα να τηρήσουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Εάν τα εφαρμόσουμε κατά γράμμα, δεν θα χρειαστεί να πάμε σε lockdown».
Για τα εμβόλια κατά της γρίπης: Από τη Δευτέρα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση - Χωρίς τεστ Covid 19 ο εμβολιασμός
«Να τονίσω ότι οι οδηγίες για το εμβόλιο δεν έχουν αλλάξει. Από τη μία δεν απαιτείται αρνητικό τεστ για κορωνοϊό για την εκτέλεσή του, αλλά από την άλλη, δεν φαίνεται να υπάρχει και κανένας επιστημονικός λόγος, ώστε να χρειάζεται αυτό το τεστ», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε: «Ήδη, το έχουμε πει πολλές φορές, έχουμε εξασφαλίσει 1,1 εκατ. επιπλέον δόσεις σε σχέση με πέρυσι. Θυμίζω ότι και το 2019 είχαμε κάνει 1 εκατ. επιπλέον δόσεις εμβολίου σε σχέση με το 2018. Αυτή τη στιγμή, επομένως, θα έχουμε μια διαθεσιμότητα 4,2 εκατ. δόσεων εμβολίων που είναι επαρκές νούμερο, προκειμένου να χτίσουμε την "ανοσία αγέλης", το τείχος ανοσίας».
«Τη Δευτέρα ξεκινάει η συνταγογράφηση των εμβολίων, ανοίγει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο με ιατρική ηλεκτρονική συνταγή και θα ήθελα να τονίσω αυτό που λέμε κάθε χρόνο εμείς αλλά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και πρέπει φέτος να το κάνουμε πράξη: Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο, ο εμβολιασμός ξεκινά από το Δεκέμβρη και μετά και κρατάει περίπου μέχρι τον Απρίλιο. Άρα, όσο πιο αργά εμβολιαστούμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το «τείχος ανοσίας», το οποίο χρειάζεται», είπε ο υφυπουργός Υγείας.
«Δεν τίθεται, σε καμία περίπτωση, θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων, τη Δευτέρα ξεκινά κανονικά η συνταγογράφηση. Τα εμβόλια θα είναι στα ράφια των φαρμακείων και πρέπει να συνηθίσουμε ότι όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια χορηγούνται μόνο μέσω ιατρικής ηλεκτρονικής συνταγής», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.