Κορωνοϊός: Προ των πυλών δύο νέα μέτρα για την Αττική - Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Ανανεώθηκε:
Η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα περίπτερα καθώς και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα, είναι τα δύο άμεσα μέτρα που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανασχεθεί η ανησυχητική εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα δεν αποκλείεται να ανακοινώσει το απόγευμα της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα.
Εφαρμογή νέων μέτρων προανήγγειλε άλλωστε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουν ήδη δώσει κάποια επίδραση στην επιδημία».
«Εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν κι αν προσθέσουμε και νέα μέτρα, που ενδεχομένως θα προσθέσουμε, τότε θα δούμε μια επιπέδωση της επιδημίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν την κάμψη», είπε.
Οι ειδικοί επιμένουν πως πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, παρά το γεγονός πως στην τελευταία σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, διαπίστωσαν θετικά σημάδια από την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική.
Άλλα μέτρα που βρίσκονται στη «φαρέτρα»
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση έχει και άλλα «όπλα» στη φαρέτρα της.
Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που φέρονται να επεξεργάζονται οι ειδικοί είναι τα εξής τέσσερα:
- Η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Είναι ένα μέτρο που εδώ και καιρό έχουν προτείνει ανοιχτά οι λοιμωξιολόγοι, καθώς θεωρούν πως θα περιορίσει πολύ περισσότερο την εξάπλωση της πανδημίας.
- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί, όπου η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με SMS.
- Αποστολή SMS για τις μετακινήσεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών.
- Επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.
Σε επαγρύπνηση για την τήρηση των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού βρίσκεται η πολιτεία, με το «χειρότερο σενάριο» του lockdown να απομακρύνεται προς το παρόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αποκλειστεί εντελώς.
Στο χθεσινό του διάγγελμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά από όλους, χωρίς καθυστέρηση, τονίζοντας ότι ένα γενικό lockdown θα είχε αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνική συνοχή.
Θέτοντας ξεκάθαρα το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», ο πρωθυπουργός έριξε ουσιαστικά το μπαλάκι στους πολίτες για την επιστροφή ή όχι σε μέρες… Μαρτίου.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που απεύχεται το σενάριο του δεύτερου lockdown.
Δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις που είδαν τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας καταγράφουν την απροθυμία των πολιτών να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας.
Η σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία αποτελεί τη βασική πηγή ανησυχίας αλλά και ο ρυθμός εισαγωγής νέων ΜΕΘ και κλινών στα νοσοκομεία φαίνεται πως καθησυχάζουν προς το παρόν την κυβέρνηση ώστε να μην αποφασίσει ένα αυστηρό, οριζόντιο lockdown.
Η εικόνα της πανδημίας της Ελλάδας
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 342 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, εκ των οποίων το 55,7% αφορά άνδρες.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 2.726 (16,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.915 (41,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Συνολικά 68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Εξ αυτών, 21 (30,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 86,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια ώρα, 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων στην Ελλάδα ανέρχεται στους 366, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97,0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.