Κορωνοϊός: 342 νέα κρούσματα στη χώρα - 68 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη, 342 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, 2726 (16,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6915 (41,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εξάλλου, 68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε εννέα ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Για ακόμα μία μέρα επίκεντρο της πανδημίας είναι η Αττική που συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη εντοπίστηκαν:
- 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου,
- 23 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Μητσοτάκης: «Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα»
Μήνυμα προς τους πολίτες για τον κορωνοϊό απηύθυνε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν για ακόμη μία φορά υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της Covid 19 στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», υπογραμμίζοντας πως η αποφυγή ενός γενικού lockdown, που θα είχε δυσάρεστες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, εξαρτάται από όλους μας.
«Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα». Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο. Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες. Γιατί, αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία»
Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως εναπόκειται στο χέρι των πολιτών να αποφευχθεί ένα νέο γενικό lockdown.
«Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε. Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.
Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση. Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Κυρίως, όμως, "lockdown" σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο φόβος της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό που δεν θέλουμε να δούμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι «μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων».
«Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών. Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη», σημείωσε εξάλλου.
Απαιτείται βελτίωση στα ΜΜΜ για την αποφυγή του συνωστισμού
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην ανάγκη βελτίωσης της πολιτείας σε συγκεκριμένους τομείς.
«Στις συγκοινωνίες, ας πούμε. Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού. Γι’ αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία. Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια. Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου», συνέχισε
Για τη χρήση της μάσκας
«Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορωνοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη. Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου».