ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Διαχείριση σε δύο επίπεδα

Προσφυγικό: Διαχείριση σε δύο επίπεδα
Πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων στην Ειδομένη ALEXANDROS AVRAMIDIS/Reuters

Μπορεί η 7η Μαρτίου να θεωρείται ημερομηνία ορόσημο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όμως για τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση επιδίδεται διαχείρισης της κρίσης. 

Tην ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει ασφυκτική, η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που η Αθήνα καλείται να πάρει μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο και το δεύτερο αφορά την καθημερινή «επιχειρησιακή» ετοιμότητα της χώρας να διαχειριστεί τον εγκλωβισμό περισσότερων από 20.000 μεταναστών στο έδαφος της χώρας.

Σκληραίνει η στάση σε διπλωματική επίπεδο

Όσον αφορά το πρώτο, η Αθήνα διαμηνύει ότι προτίθεται να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι στις 7 Μαρτίου θα ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας και θα καθιστούν υποχρεωτική την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα δεν αποκλείει στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν αν δεν επικυρωθούν με γραπτές δεσμεύσεις τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς και τα όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει ανησυχία για τις επιθετικές κινήσεις κρατών μελών της Ε.Ε. που προβαίνουν σε μονονομερείς ενέργειες και σημειώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να προστατευτεί ακόμη και αν χρειαστούν ποινές σε αυτά τα μέλη.

«Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση , τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπερβαίνει τις δυνατότητες της χωράς και μιας κυβέρνησης και της Ευρώπης. Αντικατοπτρίζει τις εγγενείς αδυναμίες της ένωσης, στα κρίσιμα θέματα η Ε.Ε. αδυνατεί να συνεννοηθεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ό πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικο το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει η ίδια να τεθεί εκτός Σένγκεν. «Έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας και σημαίνει ότι κανείς δεν θα νοιάζεται πόσοι πρόσφυγες είναι στη χώρα και ταυτόχρονα ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως επικοινώνησε μαζί του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναφέροντας του πως «είμαστε μαζί σας, θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να μην μείνει η Ελλάδα μόνη της»

Τέλος, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το ελληνοτουρκικό συμβούλιο κορυφής στην Σμύρνη στις 7-8 Μαρτίου βρίσκεται στον αέρα λέγοντας ότι θα εξαρτηθεί από την Σύνοδο Κορυφής και θα συνεκτιμηθεί από κοινού με την Τουρκία το αν θα πρέπει να γίνει.

«Βούλησή μας είναι να γίνει αλλά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στο Αιγαίο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όποια απόφαση σχετίζεται με το εάν θα ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η καθημερινή διαχείριση

Όσον αφορά την καθημερινή διαχείριση των αναγκών που προκύπτουν από τις προσφυγικές ροές, χθες κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, σε σύσκεψη, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των δήμων, να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ. Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών - Ειδομένης.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή ενός σχεδίου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

Το σχέδιο θα εγκριθεί αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στην εν λόγω εξέλιξη αναφέρεται ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Standaard με τίτλο «Σχέδιο έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα ετοιμάζει η Επιτροπή». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.

Την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων εξαιτίας του σταδιακού κλεισίματος των συνόρων, περιγράφει εξάλλου ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Tijd υπό τον αιχμηρό τίτλο «Αθήνα, το αποχετευτικό φρεάτιο της προσφυγικής κρίσης» και υπότιτλο «Από χώρα διέλευσης για τους πρόσφυγες, η Ελλάδα γίνεται πλέον καταληκτικός σταθμός γι’ αυτούς».

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες να φτάσουν τους 200.000 μέχρι το καλοκαίρι επισημαίνει τέλος και η De Morgen σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χτυπάει το καμπανάκι του συναγερμού για τους πρόσφυγες».