ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μία «ανάσα» πριν τα νέα μέτρα - Ασφυκτιούν ΜΕΘ και ΜΜΜ

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σε επιχείρηση «σώστε το σύστημα υγείας» εξελίσσεται ο αγώνας κατά της πανδημίας, το δεύτερο «κύμα» της οποίας μοιάζει πλέον να σκεπάζει τη χώρα και ιδιαίτερα το λεκανοπέδιο.

Υγειονομικοί φορείς και κυβερνητικό επιτελείο επιδίδονται σε πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκρατήσουν την έξαρση του φαινομένου σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Ωστόσο, αν και κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την Τετάρτη συγκρατημένη αισιοδοξία, κάνοντας λόγο για κάποια πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, οι αριθμοί που κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην Ημερήσια Έκθεσή του δείχνουν πως τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό της δυναμικής της πανδημίας είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι καθημερινά, κατά μέσο όρο 20 τμήματα σχολείων, προστίθενται στον κατάλογο των κλειστών, λόγω κορωνοϊού, δομών εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Ιδιαίτερα εξακολουθεί να προβληματίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ -75 στην τελευταία έκθεση- αλλά και των νοσηλευόμενων λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση, χθες Τετάρτη, της προέδρου της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνας Παγώνη ότι ο «Ευαγγελισμός» έχει «φρακάρει».

Η κ. Παγώνη αποκάλυψε μάλιστα ότι έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να συνδράμουν στη διαχείριση περιστατικών πανδημίας.

Δύσκολη όμως σκιαγραφείται η κατάσταση και τις άλλες νοσοκομειακές μονάδες της Αττικής με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν καθημερινά υπεράνθρωπο αγώνα με περιορισμένα, κατά γενική ομολογία μέσα.

Σήμερα εξάλλου ο κλάδος των νοσοκομειακών γιατρών προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, καταγγέλλοντας τραγική έλλειψη μέτρων πραγματικής θωράκισης του ΕΣΥ σε συνθήκες πανδημίας.

Ανησυχητικές σκηνές στα ΜΜΜ

Κι ενώ τα νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από την Δευτέρα περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές σε 9 άτομα, καθιστούν την τηλεργασία υποχρεωτική για το 40% των οργανωμένων όπου αυτό είναι εφικτό και υποχρεώνουν τις λίστες των καλεσμένων σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις να… συρρικνωθούν σε μόλις 20 ανθρώπους, οι εικόνες που ανεβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά μέσα από τα μέσα μεταφοράς μόνο παραδείγματα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν αποτελούν.

Η έντονη συζήτηση για τις συνθήκες μεταφοράς των πολιτών στην Αττική ανάγκασαν, την Τετάρτη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να διαμηνύει ότι θα βρεθεί άμεση λύση, μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown;

Καθώς ο καθημερινά τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων, με τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στην Αττική, έχει θέσει σε «πορτοκαλί συναγερμό» τις Αρχές, οι συσκέψεις είναι διαδοχικές μεταξύ ειδικών και των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να απομακρύνει από το τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου ένα δεύτερο lockdown ενώ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου διαμήνυσε ότι αν και δεν έχει αποκλειστεί ως πιθανότητα «ακόμη δεν είμαστε εκεί».

Η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη να πειστεί η ελληνική κοινωνία για την πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων που εξασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο εάν ο συναγερμός φτάσει στην «κόκκινη ζώνη» θα πατήσει το κουμπί για την επιστροφή στις συνθήκες του περασμένου Μαρτίου.

Η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας οδηγεί πάντως το Μέγαρο Μαξίμου σε μεγάλες ταχύτητες για τη δημιουργία 1.200 κλινών στις ΜΕΘ και στην συγκρότηση νέων μέτρων.

Πόσο εφικτό όμως είναι να αποφευχθεί το «lockdown 2»;

Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο της Μαδρίτης είναι πιο κοντά στο πλάνο της κυβέρνησης ενώ οι ειδικοί σημειώνουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και δη σε εκείνους που περιγράφεται συνωστισμός- κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ένα άλλο μέτρο είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως το πρωί ώστε να «διαγραφεί» από το πλάνο η εικόνα των δεκάδων εκατοντάδων νέων στις πλατείες μετά τις 12 το βράδυ- ώρα που κλείνουν τα καταστήματα εστίασης.

Έλεγχοι παντού, συστάσεις αλλά και επιβολή προστίμων: πρόκειται για ακόμη τρία μέτρα που με την εφαρμογή τους επιχειρεί η κυβέρνηση να φρενάρει την διασπορά των κρουσμάτων. Δεν αποκλείεται επίσης να ανακοινωθούν οδηγίες προς τους ηλικιωμένους για να αποφεύγουν στο κρίσιμο διάστημα του φθινοπώρου αρχικά τις άσκοπες μετακινήσεις.

Έμφαση δίδεται και σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των εστιών διασποράς των κρουσμάτων ανάμεσα σε μετανάστες που διαμένουν 10 και πλέον σε σπίτια της Αττικής αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον από την επιστροφή των εργαζόμενων στις οικείες τους, όπου ζουν και μεγαλύτεροι στην ηλικία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης