ΕΛΛΑΔΑ

Στις επάλξεις οι Επισκέπτες Υγείας: Δράσεις για τον ενεργό έλεγχο πανδημίας

Στις επάλξεις οι Επισκέπτες Υγείας: Δράσεις για τον ενεργό έλεγχο πανδημίας
ΙΝΤΙΜΕ

Τις δυνάμεις του με το Υπουργείο Υγείας σε μια εντατική συνεργασία για τον έλεγχο και τη μείωση της διασποράς του SARS-COV-2 στην κοινότητα, ενώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, με αφορμή την σημερινή Ημέρα.

Με μια σειρά πολλαπλών δράσεων συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας, ο Π.Σ.Ε.Υ. στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ατομικής ευθύνης και την καθολική υιοθέτηση των μέτρων προστασίας και πρόληψης κατά του SARS-COV-2 από την ελληνική κοινωνία.

Αυτά τόνισαν την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκέπτη Υγείας (17 Σεπτεμβρίου), η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Υ. Άννα Γκρόζου και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Σακουφάκη.

Το πρόγραμμα της εφετινής θεματικής ενότητας επιγραμματικά περιλαμβάνει 2 άξονες:

Α. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στην προστασία και την προαγωγή της υγείας των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων

Β. Ανάληψη ρόλου ενεργού και ουσιαστικού στον έλεγχο της πανδημίας, μέσω της επιδημιολογικής επιτήρησης

Αναλύοντας τους άξονες του εφετινού προγράμματος του Συλλόγου, η κυρία Σακουφάκη τόνισε:

Α. ΑΞΟΝΑΣ

Στις εν λόγω δράσεις περιλαμβάνονται:

  1. Ενημέρωση και συμβουλευτική του γενικού πληθυσμού ως προς την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας, ως προς την συστηματική υιοθέτηση πρακτικής εφαρμογής της υγιεινής των χεριών, τη βιωματική εκπαίδευση ορθής χρήσης και απόρριψης της μάσκας ή αποθήκευσης και καθαριότητας της υφασμάτινης μάσκας για επόμενη χρήσης της και τη βιωματική εκπαίδευση ως προς την απαραίτητη τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και αποφυγής συγχρωτισμού στις κοινωνικές συναναστροφές.

Οι συντονισμένες υπό τον Π.Σ.Ε.Υ. δράσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους Επισκέπτες Υγείας στους παρακάτω χώρους:

  • Στον χώρο των δομών υγείας (πχ. αίθουσες αναμονής των Κέντρων Υγείας, ΤοΜΥ, Νοσοκομείων κτλ)
  • Σε ανοιχτούς χώρους, όπως πλατείες, προαύλιους χώρους σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων κτλ
  • Σε χώρους εργασίας (πχ. Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, εργοστάσια κτλ)
  • Σε τοπικούς συλλόγους και σωματεία (γυναικών, γονέων, αθλητικών κτλ)

Το πρόγραμμα Ηπιόνη, όπου διαχρονικά ο Σύλλογος συμβάλλει ενεργοποιώντας τα μέλη του στη διάχυση της πληροφορίας και κυρίως, στην ευαισθητοποίηση.

Αναφορικά με την προαγωγή των εμβολιασμών, οι Επισκέπτες Υγείας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, θα υποστηρίξουν το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αρχικά στις δομές υγείας, στοχεύοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες υγείας και στη συνέχεια, στον γενικό πληθυσμό.

Β. ΑΞΟΝΑΣ

Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Μείωση της διασποράς της νόσου και βελτίωση των δεικτών υγείας, μέσω των καθολικών παρεμβάσεων πρόληψης στον γενικό πληθυσμό και της ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας

-Αποφόρτιση του ήδη μεγάλου όγκου εργασίας της ιατρικής υπηρεσίας, μέσω της παρακολούθησης από τους Επισκέπτες Υγείας της πορείας της υγείας των περιστατικών που ακολουθούν την απομόνωση των 14 ημερών.

-Οι επισκέπτες υγείας προτείνουν τη δυνατότητα πρόσβασής τους με κωδικούς ΗΔΙΚΑ στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, καθώς αυτό αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο επιδημιολογικής επιτήρησης.