ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ιανός»: Πώς προετοιμάζονται οι «κόκκινες» περιοχές για τον μεσογειακό κυκλώνα

Κακοκαιρία «Ιανός»: Πώς προετοιμάζονται οι «κόκκινες» περιοχές για τον μεσογειακό κυκλώνα
ΙΝΤΙΜΕ/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Σε αυξημένη επιφυλακή και έτοιμοι να αναμετρηθούν με το σπάνιο φαινόμενο που αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μας από το απόγευμα της και μέχρι και την Κυριακή, δηλώνουν οι αρμόδιοι φορείς στις περιφέρειες Ιωνίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας

Μιλώντας στο CNN Greece, εκπρόσωποι των τριών Περιφερειών, τις οποίες κυρίως εκτιμάται ότι θα «επισκεφτεί» ο μεσογειακός κυκλώνας, παρότι δηλώνουν ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπηση τυχόν προβλημάτων, εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία τους, καθώς πρόκειται για ένα απρόβλεπτο και σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο.

Δυτική Ελλάδα: Kαθαρισμoί χειμάρρων ακόμη και σήμερα

Ο Νίκος Γυφτάκης, Διευθυντής πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δήλωσε μιλώντας στο CNN Greece:

«Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς περιμένουμε τα φαινόμενα να ‘χτυπήσουν’ από σήμερα το απόγευμα. Έχουν οριστεί συντονιστικά όργανα και όλος ο μηχανισμός της περιφέρειας είναι σε επιφυλακή καθώς η περιοχή βρίσκεται στο ‘κόκκινο’ από πλευράς επικινδυνότητας των φαινομένων. Ειδικότερα, αναμένονται άνεμοι έως και 9 μποφόρ καθώς και ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις».

Η Περιφέρεια ακόμη και αυτήν την ώρα, προσπαθώντας να αξιολογήσει τα σημεία που παρουσιάζουν επικινδυνότητα, προχωρεί σε καθαρισμούς χειμάρρων για να προλάαβει τις υπερχειλίσεις υδάτων.

Σημειώνεται ότι η έντονη κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει την περιοχή, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που στην περιοχή μαίνονται αρκετές φωτιές, με μεγαλύτερη αυτή στα Συχαινά και τη Βούντενη Αχαϊας, η οποία, αν και σε περιορισμένη πλέον έκταση, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως είπε στo CNN Greece ο κ. Γυφτάκης, η περιφέρεια βρίσκεται σε άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους πραγματοποιώντας συνεχείς τηλεδιασκέψεις με βάση το σχέδιο «Δάρδανος» το οποίο αποτελεί εξειδίκευση του Σχεδίου Ξενοκράτης στον τομέα των πλημμυρών.

Στερεά Ελλάδα: Αναμένουμε φαινόμενα σαν κι αυτά που έπληξαν την Εύβοια τον Αύγουστο

Σε αυξημένη ετοιμότητα εν αναμονή της επέλασης του «Ιανού» βρίσκεται και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακατζάς, δήλωσε πως σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού οι περιοχές που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο –άρα και σε επιφυλακή- για την κακοκαιρία εντοπίζονται στα ανατολικά της περιφέρειας και ειδικότερα το κομμάτι Καμμένων Βούρλων - Λοκρών ενώ ο κυκλώνας αναμένεται να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς την Εύβοια.

Για το λόγο αυτό, η περιφέρεια είναι σε υψηλή ετοιμότητα από το μεσημέρι της Παρασκευής (οπότε και αναμένεται να πλήξουν την περιοχή ισχυροί άνεμοι, καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις) μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

«Τα φαινόμενα θα είναι παρόμοια με εκείνα που έπληξαν την Εύβοια τον περασμένο Αύγουστο».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακατζά, εν αναμονή των έντονων φαινομένων, έχει καθαριστεί το σύνολο των ρεμάτων και των καμένων ενώ ιδιαίτερα ανησυχεί η περιφέρεια για την ένταση που θα έχει το φαινόμενο στην πλημυρόπληκτη Εύβοια.

Με στόχο την αποφυγή νέας τραγωδίας, σήμερα οι τοπικές Αρχές πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις για τον συντονισμό όλων των φορέων, παρουσία όλων των αντιδημάρχων της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας και Εύβοιας καθώς και των διοικητών της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης, οι δυνάμεις θεωρούνται επαρκείς για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ακραίου φαινομένου, παρόλα αυτά υπάρχει ανησυχία λόγω της χρονικής στιγμής με την αλλαγή των εποχών, οπότε τα φαινόμενα εμφανίζονται πιο έντονα και λιγότερο προβλέψιμα.

Τέλος, η Περιφέρεια ενημερώνει τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτά με κινητικά προβλήματα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις κατά τις ώρες εκδήλωσης του φαινομένου.

Ιόνια νησιά: Σε επιφυλακή για τις ανοχύρωτες περιοχές

Για «ιδιαίτερη επιφυλακή» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ενόψει της επέλασης του μεσογειακού κυκλώνα από το απόγευμα της Πέμπτης κάνει λόγο η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα.

Καθώς το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά –ήδη και οι περιοχές έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- η περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία τόσο με την κεντρική πολιτική προστασία όσο και με τους αρμόδιους φορείς όλης της περιφέρειας, όπως οι δήμαρχοι, και οι επικεφαλής της πυροσβεστικής, του λιμενικού και της αστυνομία.

«Αναμένουμε ισχυρούς ανέμους και μεγάλο όγκο νερού», τονίζει η περιφερειάρχης τονίζοντας ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. «Βοηθάμε τους δήμους και συνδράμουμε όπου χρειάζεται ενώ παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες, στους οποίους απευθύνουμε έκκληση να ενημερώνονται συνεχώς για την εξέλιξη και την κατεύθυνση του κυκλώνα».

Επίσης, έχουν ενεργοποιηθεί οι εθελοντικές ομάδες της περιοχής, στις οποίες παρέχεται ενημέρωση για τους πιθανούς τρόπους συνδρομής.

Η κ. Κράτσα είχε το μεσημέρι της Πέμπτης επικοινωνία με την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και τον κ. Χαρδαλιά, κατά την οποία ένα από τα θέματα που τέθηκαν ήταν εκείνο της ενημέρωσης των πολιτών μέσω του «112» ενώ αιτήθηκε να είναι σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ των περιοχών που αναμένονται να πληγούν για την αποφυγή των τεχνικών προβλημάτων.

Αναφερόμενη στον στρατηγικό σχεδιασμό και τα έργα που έχουν ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η κ. Κρατσά παραδέχτηκε ότι η περιφέρεια διαθέτει «ανοχύρωτες περιοχές» καθώς τα προηγούμενα χεόνια τα έντονα φαινόμενα δεν ήταν συχνά, ενώ «δεν είχαμε πιστέψει την απειλή της κλιματικής αλλαγής».

«Αυτή τη στιγμή καθαρίζουμε χειμάρρους και ποτάμια που είχαν να καθαριστούν δεκαετίες, δεσμεύουμε μηχανήματα ιδιωτών τα οποία έχουμε θέσει σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και πραγματοποιούμε τεχνικά πλέον έργα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα και στο μέλλον».