Κακοκαιρία «Ιανός»: Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας και πόσο επικίνδυνος θεωρείται
Ανανεώθηκε:
«Ακραίο καιρικό φαινόμενο» χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στο CNN Greece την κακοκαιρία «Ιανός» ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) Κώστας Λαγουβάρδος, υπογραμμίζοντας πως θα φέρει πολύ μεγάλα ύψη βροχής και ισχυρούς ανέμους που θα ξεπερνούν τα 120 χλμ/ώρα.
Ο μεσογειακός κυκλώνας (medicane) αναμένεται να πλήξει μέσα στα επόμενα 24ωρα σημαντικό μέρος του ελλαδικού χώρου, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Ο κ. Λαγουβάρδος χαρακτηρίζει τον «Ιανό» επικίνδυνο, καθώς φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και δημιουργεί πολύ ισχυρό κυματισμό στις ακτές και δίνει μεγάλα ύψη βροχής.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι πρώτες περιοχές που αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τον μεσογειακό κυκλώνα είναι τα νησιά του Ιονίου - ιδίως στο νότιο τμήμα του πελάγους - και οι περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου.
Τι είναι μεσογειακός κυκλώνας και ποια τα χαρακτηριστικά του;
Ο μεσογειακός κυκλώνας είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο είναι όπως τα υπόλοιπα χαμηλά βαρομετρικά που παρουσιάζονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το κύριο χαρακτηριστικό του φαινομένου αυτού είναι ότι μοιάζει περισσότερο με τροπικό κυκλώνα. Δηλαδή, έχει ένα «μάτι» και γύρω του υπάρχουν νεφικές αναπτύξεις, οι οποίες δημιουργούν σπειροειδείς (σπιράλ) «μπάντες» γύρω από το κέντρο του.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βαθύ χαμηλό, δηλαδή η πίεση στο κέντρο του είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να το συνοδεύουν πολύ ισχυροί άνεμοι και φυσικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις. Θα λέγαμε ότι αποτελεί τη μικρογραφία ενός τροπικού κυκλώνα.
Πόσο επικίνδυνο είναι ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο;
Όπως κι ένα οποιοδήποτε χαμηλό βαρομετρικό φαινόμενο από τα κλασικά που παρουσιάζονται, ένας μεσογειακός κυκλώνας είναι κι αυτός επικίνδυνος, γιατί φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και δημιουργεί πολύ ισχυρό κυματισμό και δίνει μεγάλα ύψη βροχής.
Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνιοι, έχουμε έναν έως δύο το χρόνο κάπου στη Μεσόγειο. Ο πιο πρόσφατος σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια και είχε μάλιστα επηρεάσει τη χώρα μας στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018. Κινήθηκε βορειοανατολικά προς την Ελλάδα και μάλιστα είχε πάρα πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Είχαμε πάνω από 400 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές της Φθιώτιδας και μάλιστα τότε είχαμε και τέσσερις νεκρούς εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Η ταχύτητα των ανέμων σε τέτοιου είδους φαινόμενα πού κυμαίνεται;
Στην περίπτωση του μεσογειακού κυκλώνα μιλάμε για ταχύτητες που ξεπερνούν τα 120 χλμ./ώρα, ίσως και σε μέσο άνεμο, με ριπές πολύ μεγαλύτερες. Φυσικά, οι άνεμοι εξασθενούν όταν πέφτει το φαινόμενο πάνω στην ξηρά, όπως συμβαίνει και με τους κλασικούς τροπικούς κυκλώνες που έχουμε στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δημιουργείται μεγάλος κυματισμός στις ακτές, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που φέρουν τέτοιου είδους φαινόμενα είναι οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.
Ο συγκεκριμένος κυκλώνας, ο «Ιανός» σχηματίστηκε στον κόλπο της Σίρτης, βόρεια της Λιβύης, τις τελευταίες 48 ώρες. Περιμένουμε να δούμε εάν θα ενισχυθεί, αν και απ’ ό,τι φαίνεται, ενισχύεται αρκετά, έχει πολλές καταιγίδες γύρω του, οι οποίες συντελούν στην περαιτέρω ενίσχυσή του και πλέον κινείται βορειοανατολικά προς τη χώρα μας.
Με βάση τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις, ποιες περιοχές της Ελλάδας θα βρεθούν πρωτίστως αντιμέτωπες με τον «Ιανό»;
Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις – και αυτό σας το τονίζω – πρόκειται για τις περιοχές του Ιονίου και τις δυτικής Πελοποννήσου. Έτσι είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά. Από κει και πέρα κι επειδή ακριβώς υπάρχει η αλληλεπίδραση με την ξηρά, πιθανόν η πορεία του και η τροχιά του να διαφοροποιηθεί από αυτό που προβλέπεται.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια μικρή αλλά σημαντική παρένθεση. Λέμε «πού προβλέπεται;»… Δεν προβλέπεται από όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα και όλες τις ημέρες η ίδια τροχιά. Υπάρχουν πολλά μετεωρολογικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε κι εμείς κι άλλες υπηρεσίες και βλέπουμε ότι πράγματι δημιουργείται ένας κυκλώνας, ο οποίος μετακινείται στη χώρα μας. Στην αρχή, πολλοί συμφωνούν ότι θα έρθει από το νότιο Ιόνιο, από εκεί και μετά, όμως διαφοροποιείται η κίνηση του φαινομένου. Και μια διαφοροποίησή στην τροχιά του κατά 50 χλμ., σε αυτές τις κλίμακες δεν φαίνεται πολύ μεγάλη, στην πραγματικότητα, όμως, είναι, γιατί μπορεί να επηρεάσει πολύ διαφορετικές περιοχές.
Τα πιο πολλά σενάρια δείχνουν ότι ο «Ιανός» αναμένεται να επηρεάσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα την κεντρική και νότια χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Υπάρχουν, ωστόσο και σενάρια που λένε ότι θα επηρεαστεί ενδεχομένως και το βόρειο τμήμα της χώρας. Επομένως, υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί ενδεχομένως να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές προβλήματα.
Εκτιμώ ότι την Πέμπτη, οπότε και θα έχει φτάσει ο κυκλώνας στο Ιόνιο θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα ως προς την τροχιά του, ιδίως για τις ημέρες της Παρασκευής και του Σαββάτου.
Πόσο αναμένεται να διαρκέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ακολουθούν τον μεσογειακό κυκλώνα;
Όταν έχουμε να κάνουμε με έναν μεσογειακό κυκλώνα, τότε σίγουρα μιλάμε για ένα φαινόμενο, οι συνέπειες του οποίου θα κρατήσουν σίγουρα δύο ημέρες. Δηλαδή, σίγουρα Παρασκευή και Σάββατο και προς την Κυριακή. Ωστόσο, εκεί διίστανται οι προβλέψεις ως προς την τροχιά που θα ακολουθήσει έπειτα ο κυκλώνας. Το μόνο σίγουρο που μπορώ να σας πω είναι πως το φαινόμενο θα μας επηρεάσει για τουλάχιστον 48 ώρες.
Σας υπενθυμίζω ότι και στην περίπτωση της καταιγίδας «Ξενοφών» που είχαμε στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, που ήταν και τότε μεσογειακός κυκλώνας και πάλι είχε επηρεάσει τη χώρα μας, μας είχε ταλαιπωρήσει και τότε για περίπου δύο ημέρες.
Όπως τότε, έτσι και τώρα αναμένουμε πολύ μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία εκτιμώ ότι θα δημιουργήσουν εκ νέου προβλήματα, εφόσον η τροχιά του «Ιανού» παραμείνει σε αυτό που παρατηρούμε οι μετεωρολόγοι ως προς την εξέλιξή του, δηλαδή στις τελευταίες προσομοιώσεις και τα μοντέλα μας.
Πόσο συνδέονται τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή;
Σε ό,τι αφορά τους μεσογειακούς κυκλώνες, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια που τους παρατηρούμε συστηματικά, δεν έχει φανεί μία αύξηση των φαινομένων αυτών αριθμητικά. Υπολογίζεται ότι έχουμε κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έναν με δύο τέτοιους κυκλώνες. Πρόκειται για σπάνια φαινόμενα.
Ωστόσο, επειδή ένας από τους λόγους της δημιουργίας τους είναι ότι χρειάζονται θερμές θάλασσες για να αναπτυχθούν, στο μελλοντικό κλίμα που πρόκειται να περιμένουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, θα λέγαμε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξησή τους. Από την άλλη, όμως, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, καθώς θα πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι, όπως μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα, που δημιουργεί τις αρχικές συνθήκες, για να αρχίσει να στροβιλίζεται η νεφική μάζα. Έχουμε ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις σχετικά με το πώς μπορούν να εξελιχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον.
Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς
Την ίδια στιγμή, Μέτρα για την προστασία των πολιτών έναντι του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» που θα πλήξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα τη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο «Ιανός» είναι ένα φαινόμενο που θα φέρει ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό που θα κάνει την εμφάνισή του από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου και χαρακτηρίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «μεσογειακός κυκλώνας».
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αυτοί που μένουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια, να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους, εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να προστατευτούν από τον μεσογειακό κυκλώνα.
Συγκεκριμένα ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τρία σημεία:
1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις του «Ιανού», όπως έχει ονομαστεί ο κυκλώνας που αναμένεται, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Τόνισε ότι ενδέχεται να προκληθούν ζημιές και πλημμύρες, πτώσεις δένδρων, ακόμα και άνοδος της στάθμης της θάλασσας, γι αυτό και οι πολίτες πρέπει να είναι «σε απόλυτη επιφυλακή», ειδικά στις περιοχές που πρόκειται να πληγούν από τον κυκλώνα. Οι περιοχές αυτές είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Αττική και η Εύβοια, ενώ το φαινόμενο θα πλήξει και άλλες περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και πιθανόν η Κρήτη.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, ενώ κάθε έξι ώρες θα γίνεται σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρακολουθείται στενά η πορεία της κακοκαιρίας, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του κύματος. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούν οι πολίτες συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία τους τις οποίες ανέφερε αναλυτικά.
Τι συστήνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χαρδαλιά
«Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Τον τελευταίο καιρό τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και η επιτυχής αντιμετώπισή τους βασίζεται σε δύο πυλώνες: την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και την ενημέρωση των πολιτών. Από αύριο Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει την χώρα μας, φαινόμενο που είναι γνωστό και αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μεσογειακός κυκλώνας. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το "μάτι", το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά είναι πιο ασθενείς, γενικά πιο βραχύβιοι και μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνια φαινόμενα, τα οποία συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση ή την πορεία τέτοιων φαινομένων. Όμως, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκτιμήσει ότι το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο Πέμπτη αργά το απόγευμα, επηρεάζοντας αρχικά το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο -κυρίως τα δυτικά τμήματά της. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία, αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον Ιανό. Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοιας, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο είναι πιθανόν να επηρεαστεί και η Κρήτη.
Οι επιπτώσεις του Ιανού, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα.
Για όλα αυτά προετοιμαζόμαστε και καλούμε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες - επισημάνσεις - προειδοποιήσεις μας:
1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι έτοιμος. Παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις με επιχειρησιακές συσκέψεις των εμπλεκόμενων φορέων ανά 6ώρο και έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα συντονιστικά τοπικά όργανα των Δήμων και τα συντονιστικά όργανα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών για την αντιμετώπιση του κινδύνου.
Εχθές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 91 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σήμερα παλεύουμε με πάνω από 80, αριθμοί ημερήσιων ενάρξεων που αποτελούν ρεκόρ δεκαετίας. Αύριο θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα σπάνιο ακραίο καιρικό φαινόμενα, ένα Μεσογειακό Κυκλώνα, τον Ιανό. Μένουμε σε εγρήγορση, μένουμε σε επιφυλακή, ακολουθούμε τις οδηγίες. Καλή δύναμη σε όλους».
Δείτε τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά
Ποιες περιοχές θα πλήξει ο «Ιανός»
Εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από πολύ θυελλώδεις ανέμους, ενώ θα επηρεάσει και την Αττική. Ο «Ιανός» αναμένεται να επηρεάσει και τις ακόλουθες περιοχές:
- Ζάκυνθο
- Κεφαλονιά,
- Ιθάκη
- Μεσσηνία
- Ηλεία
- Αχαΐα
- Άργολίδα
- Αρκαδία
- Βοιωτία
- Αιτωλοακαρνανία
- Φωκίδα
- Αττική
- Εύβοια
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα προβλέπονται:
Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Τι συστήνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Απρόβλεπτος ο «Ιανός»
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr ονόμασε τη φθινοπωρινή αυτή κακοκαιρία «Ιανός» επισημαίνοντας παράλληλα:
• Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.
• Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο Ιανός θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Πέμπτη:
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα και από τα νοτιοδυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και από τις μεσημβρινές ώρες και στα υπόλοιπα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και στη δυτική Πελοπόννησο, οι οποίες από το απόγευμα και μετά θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά και νότια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και τα δυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στην ανατολική Πελοπόννησο, οι οποίες από τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νοτιότερα τμήματα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα και από τα νότια θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Μετά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
Νωρίτερα, έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης, ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς και το Πυροσβεστικό Σώμα.