ΕΛΛΑΔΑ

Επτά χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

ΑΠΕ

Σχεδόν 7.000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει με κάθε μέσο στην Ειδομένη, άλλοι με λεωφορεία, άλλοι με ταξί από τη Θεσσαλονίκη ή κάποιο ενδιάμεσο σημείο καθ' οδόν, άλλοι με τα πόδια από το βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ από τον καταυλισμό.

Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Ειδομένης, του μικρού χωριού των μόλις 100 κατοίκων που έμελλε να βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας εν μέσω της προσφυγικής "καταιγίδας", πλάι στους πρόσφυγες που επισκέπτονται τακτικά το μπακάλικο για να προμηθευτούν είδη πρώτης περπατούν και οι δεκάδες δημοσιογράφοι από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν συρρεύσει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πρώτο φως της ημέρας βρήκε και σήμερα την Ειδομένη ... «κλειδωμένη». Από τις 04.00 τα ξημερώματα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη παραμένει ερμητικά κλειστό, ενώ από τις 21.00 χθες το βράδυ ως τις 04.00 τα ξημερώματα, πέρασαν στην ΠΓΔΜ μόλις 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία.

Μία μόλις εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκία στις 7 Μαρτίου, το προσφυγικό εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο πρόβλημα τόσο για την Αθήνα όσο και για τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας δήλωσε την Κυριακή ότι η Ελλάδα προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς υπολογίζει ότι 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας το Μάρτιο, ενώ υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τους 200.000 το καλοκαίρι.

Η χώρα αδυνατεί να διαχειριστεί από μόνη της ακόμα και τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων από τον δικό της προϋπολογισμό και ενώ οι ροές από την Τουρκία εξακολουθούν να κατευθύνονται απρόσκοπτα προς τα ελληνικά παράλια. Μόνο σήμερα έφτασαν στον Πειραιά πάνω από 2000 πρόσφυγες. Περίπου 500 διανυκτέρευσαν χθες σε εγκαταστάσεις του λιμανιού, ενώ οι υπόλοιποι διοχετεύτηκαν σε Σχιστό, Διαβατά και Ελληνικό.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής προκειμένου να εξετάσει τους τρόπους συμβολής της Περιφέρειας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Νέα κόντρα Ελλάδας - Αυστρίας

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Βιέννης – Αθήνας για τη διαχείριση. Σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο Νίκος Κοτζιάς άσκησε σφοδρή κριτική στην Αυστρία κατηγορώντας της ότι οι χειρισμοί της μπορούν να οδηγήσουν σε διάσπαση την ΕΕ.

Προσθέτει ότι «η Αυστρία είναι μια καλή φίλη» και πως ο ίδιος τρέφει συμπάθεια προς τον αυστριακό πολιτισμό, όμως κανείς δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις που «πνίγουν» μια χώρα – μέλος της ΕΕ και μετά να ζητάει να έρθει στην Αθήνα για το «σόου».

«Δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης», τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόρριψη από την Ελλάδα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα.

Επιπλέον, σημειώνει ότι τον ενοχλούν τα ψέματα, όπως συνέβη στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, όπου η Αυστριακή υπουργός, εξερχόμενη της συνεδρίασης, ισχυρίστηκε πως ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών (σσ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας) ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Frontex δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα σύνορα, «κάτι που ο Έλληνας υπουργός ποτέ δεν έχει πει».

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο μάλιστα έχει ποσοτικοποιήσει σε είδη, σε χρήματα και σε προσωπικό.

Έκανε λόγο για τέσσερα κέντρα υποδοχής στη Μακεδονία και για επιμερισμό των υπολοίπων κατά μήκος του άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τα οποία όπως διασαφήνισε δεν θα είναι κέντρα φιλοξενίας, αλλά έκτακτης ανάγκης.

Κατά την εκτίμησή του, μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκλωβιστεί 50.000 με 70.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Ο υπολογισμός για τον οποίο έκανε λόγο ο υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA επιβεβαιώνει τους φόβους για 200.000 εγκλωβισμένους ανθρώπους μέχρι το καλοκαίρι οι οποίοι και έχουν οδηγήσει κατά πως φαίνεται και τις Βρυξέλλες στην επεξεργασία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής.

Το σχέδιο αυτό μάλιστα αναφέρεται ότι θα περιλαμβάνει καταυλισμούς από τον Ερυθρό Σταυρό στα πρότυπα ανάλογων στην Αφρική, την Ιορδανία και τον Λίβανο, αλλά και τη διανομή χρημάτων στους πρόσφυγες υπό τη μορφή κουπονιών για τις βασικές τους ανάγκες.

Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που εφαρμόζεται σε μία σειρά από χώρες της Αφρικής, αλλά και στον Λίβανο και την Ιορδανία, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές (στην περίπτωση του Λιβάνου φτάνουν και το 50% του πληθυσμού της χώρας). Εκεί η Ε.Ε., μέσω του αρμόδιου επιτρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία, Χρ. Στυλιανίδη, έχει συμβάλει με το να προσφέρει τη χρηματοδότηση σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών – δηλαδή στήσιμο σκηνών, παροχή τροφής, ύδρευσης, αποχέτευσης, φύλαξης, ιατρικής βοήθειας κ.λπ.

Σχέδια και από την Ε.Ε

Την ίδια ώρα σχέδια εκτάκτου ανάγκης καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο σχέδιο είναι αντίστοιχο με όσα εφαρμόζονται σε χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα προσφέρει χρηματοδότηση σε έναν διεθνή οργανισμό προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί. Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, μια συγκεκριμένη περιοχή η οποία θα αναλάβει να επωμιστεί όλο το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων

Εναλλακτικά, εξετάζεται να δίνονται σε πρόσφυγες χρήματα ή κουπόνια με τα οποία να μπορούν να διαμένουν σε ξενοδοχεία ή να ενοικιάζουν διαμερίσματα και να αγοράζουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πρόκειται για ένα τρόπο που δεν περιθωριοποιεί τους πρόσφυγες και δίνει ενίσχυση στην τοπική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης