Λινού: Θα είναι δύσκολος χειμώνας - Τα μέτρα στα σχολεία δεν επαρκούν
Ανανεώθηκε:
Την εκτίμηση ότι «θα καθυστερήσει να έρθει η κανονικότητα στην Ελλάδα», έκανε το πρωί του Σαββάτου η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, αναφερόμενη στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Μιλώντας στο Open, η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε στον χειμώνα που έρχεται λέγοντας:
«Φοβάμαι ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, αλλά είναι στο χέρι μας, να μειώσουμε αυτή τη δυσκολία. Για τον καθένα μας μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει. Κάποιοι θα νοσήσουν οπωσδήποτε, αλλά όσο λιγότεροι είναι αυτοί, τόσο καλύτερα».
Σημείωσε πάντως, πως θα πετύχουμε να είναι λιγότεροι αυτοί που θα νοσήσουν, με σύνεση και σοβαρότητα εκ μέρους και της πολιτείας και των πολιτών.
Όσον αφορά στα σχολεία, σημείωσε ότι έπρεπε να ανοίξουν για πολλούς λόγους.
Για τα σχολεία
Όπως είπε ωστόσο, κάποια πράγματα δεν μπορεί να τα σκεφτεί η πολιτεία, γι' αυτό και θα πρέπει να προσέχει ο καθένας ατομικά, εκτιμώντας ότι κάποια μέτρα έχουν δρομολογηθεί, ωστόσο δεν είναι αρκετά για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο.
«Από την αρχή της πανδημίας επιμένω για την απόσταση στα σχολεία, να είναι λιγότεροι μαθητές. Και 5 τμήματα σε όλη τη χώρα να αραιώσουν, κάποιους ανθρώπους θα τους σώσουμε και μία μεγαλύτερη ομάδα δεν θα εκτεθεί σε κίνδυνο. Τα εκ περιτροπής τμήματα αυξάνουν τον κίνδυνο. Εγώ θα έλεγα λοιπόν, άμεσα το κάθε σχολείο να δημιουργήσει και χώρο στο ύπαιθρο όπου θα μπορούν να γίνουν μαθήματα εκεί και με συνεργασία των γονιών και του δήμου να βρεθούν κι άλλοι χώροι, όπως κλειστά μαγαζιά, να βάλεις τα μεγάλα παιδιά για να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις των μικρών», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία, δήλωσε: «Τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της μάσκας, αλλά είναι ο τρόπος που θα τους το πούμε. Να δείτε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως influencers. Όπως είχαμε το μότο "μπαμπά μην τρέχεις" μπορεί να βγει το "μπαμπά τη μάσκα σου!"»
Για το εμβόλιο υπογράμμισε, ότι «είναι θετικό μέτρο, θα βοηθήσει αν υπάρξει. Ο δρόμος για να πετύχουμε ανοσία της κοινωνίας μέσω του εμβολίου, είναι μακρύς. Φανταστείτε ότι είμαστε 10 εκατομμύρια και θα έχουμε άμεσα 600.000 δόσεις, για να εμβολιαστούν αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας», είπε χαρακτηριστικά.