ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσακρής: Η επιδημία αναζωπυρώθηκε - Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Για αναζωπύρωση του επιδημικού κύματος έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.

«Είμαστε σε αναζωπύρωση του επιδημικού κύματος, του δεύτερου αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι, με σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων αλλά και θανάτων όσων είχαν διασωληνωθεί», σημείωσε συγκεκριμένα ο καθηγητής, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν, όπως και ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών, βοήθησαν ωστόσο στο να μετριαστεί το επιδημικό κύμα, σύμφωνα με τον κ. Τσακρή.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι με τον κορωνοϊό δεν θα ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα.

«Νομίζω πως για μεγάλο διάστημα θα αλλάξει η ζωή μας. Σίγουρα ο φετινός χειμώνας θα είναι έτσι, πολύ πιθανόν και ο επόμενος. Και το εμβόλιο να έχουμε, μην φανταστούμε ότι τελειώσαμε. Μπορεί να είναι λιγότερο περιοριστικά τα μέτρα αλλά ο ιό θα είναι ανάμεσά μας. Το εμβόλιο δεν ακόμα και αν είναι αποτελεσματικό δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει την επιδημία», προσέθεσε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε:

«Ο χειμώνας όμως θα είναι δύσκολος και θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί ο κορωνοϊός θα προστεθεί στις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού».

«Με το πρώτο σύμπτωμα, σπίτι»

Ο κ. Τσάκρης εξήγησε ότι η μεταδοτικότητα του ιού είναι πιο έντονη τα πρώτα 24ωρα και καλό είναι όσοι νιώθουν τα πρώτα συμπτώματα να αυτοαπομονώνονται.

«Με το πρώτο σύμπτωμα σπίτι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Τσακρής στάθηκε στην ανάγκη να γίνει φέτος εκτεταμένος εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης και να μην περιοριστεί μόνο στις ευπαθείς ομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης