ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Γιατί ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας

Κορωνοϊός: Γιατί ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας
AP Photo/Michael Varaklas

Στο «κόκκινο» είναι η ετοιμότητα των υγειονομικών Αρχών για νέα πιθανή άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς οι ειδικές συνθήκες που ακολουθούν τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μεγαλύτερη διασπορά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύουν τον ερχομό του Σεπτεμβρίου συμπορεύονται με τις υψηλές «τιμές» στον υδράργυρο της ανησυχίας για περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, για τρεις βασικούς λόγους:

α) την επιστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των εκδρομέων, καθώς υπάρχει κίνδυνος πολλοί, ακόμη και εν αγνοία τους, ως ασυμπτωματικοί, να μεταφέρουν τον ιό στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

β) την έναρξη των σχολείων, με τους αυτονόητους κινδύνους που ελλοχεύει

γ) την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και την επιστροφή στους κλειστούς χώρους, με ό,τι συνεπάγεται αυτή.

Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος ακολουθεί έναν ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικά Αύγουστο, ο οποίος αποτέλεσε με διαφορά τον πιο «βαρύ» μήνα από την εμφάνιση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του, έδωσε σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που συνολικά έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ποντάροντας, τις προσεχείς εβδομάδες στο ότι θα αποδώσει η αυστηροποίηση των μέτρων που ελήφθησαν το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Ιδιαίτερα προβληματίζει τους ειδικούς τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφεται η μεγάλη πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Δευτέρα στην Αττική εντοπίστηκαν τα 107 από τα 173 εγχώρια κρούσματα του ιού, αριθμός που δεν μπορεί παρά να σκορπά προβληματισμό για τη διασπορά στον πολυπληθέστερο νομό της Ελλάδας. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Δευτέρα είναι μέρα κατά την οποία γνωστοποιούνται λιγότερα κρούσματα, λόγω της υπολειτουργίας πολλών εργαστηρίων το Σαββατοκύριακο.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Εκτός από την Αττική, στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων είναι οι Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Μυτιλήνη, Κρήτη, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Ζάκυνθος και Κοζάνη, παρά τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Η επιστροφή των εκδρομέων στις αστικές περιοχές, αναμένεται μεν να αποφορτίσει τις τουριστικές, όπως π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά ενδεχομένως να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στις αστικές περιοχές.

Σημείο - κλειδί η συμπεριφορά των νέων

Μεγάλη σημασία πάντως αποδίδουν οι ειδικοί στη συμπεριφορά που θα ακολουθήσουν οι νέοι σε ηλικία, και ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί, φορείς αλλά και στη συγκράτηση της διασποράς σε κέντρα φιλοξενίας ή απλώς συγχρωτισμού ηλικιωμένων.

Από χθες πάντως, μια ακόμα ειδική δομή που φιλοξενεί ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες στον Βύρωνα έχει τεθεί σε καραντίνα.

Πιο συγκεκριμένα, 30 άτομα -22 φιλοξενούμενοι και 8 εργαζόμενοι- έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό.

Και χθες βράδυ μάλιστα ένας 15χρονος Αφγανός, απομακρύνθηκε από τη δομή και μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο που διαμένουν ύποπτα κρούσματα, καθώς στον πρώτο έλεγχο βρέθηκε αρνητικός.

Να σημειωθεί ότι ο έφηβος ανήκει σε ευπαθή ομάδα, όντας αιμοκαθαρόμενος.