ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε συναγερμό παραμένει η Ελλάδα - Στο επίκεντρο αδειούχοι και νέοι

Κορωνοϊός: Σε συναγερμό παραμένει η Ελλάδα - Στο επίκεντρο αδειούχοι και νέοι
Φωτογραφία αρχείου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συναγερμό παραμένει η χώρα και ειδικότερα η Αττική εν αναμονή της επιστροφής αδειούχων, με τους ειδικούς να ανησυχούν περισσότερο για τους νέους σε ηλικία.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πως όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, και κυρίως οι νέοι, πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους «σιωπηλούς φορείς» του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, οι διακοπές και το νεαρό της ηλικίας βοήθησαν στη διασπορά του ιού.

«Ο ιός συνήθως στους νέους προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν», είπε.

Και συνέστησε «επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7-10 ημερών τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκες στις κοντινές επαφές. Έτσι αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει, που είναι πολύ πιθανό, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα».

Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι θα πρέπει κατά την επιστροφή από τις διακοπές να μην βιαστούμε να δούμε συγγενικά μας πρόσωπα ηλικιωμένα, ώστε να μην τους θέσουμε σε κίνδυνο, αφού «η επιδημία COVID-19 εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό και στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματος μας, είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης», τόνισε.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, έκανε έκκληση τόσο στους νέους αλλά και στις οικογένειες που επιστρέφουν από διακοπές μέχρι τα τέλη Αυγούστου να απέχουν από κοινωνικές δραστηριότητες και να αποφύγουν μέρη με συγχρωτισμό.

«Ας προσπαθήσουμε να τον επόμενο καιρό να περνάνε χρόνο με ένα μικρό αριθμό κοντινών φίλων. Να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε μια κοινωνική 'φουσκάλα' και να χρησιμοποιούν μάσκες σε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει συγχρωτισμό» πρότεινε ο κ. Μαγιορκίνης ως τρόπο μείωση του ιικού φορτίου ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και να μειωθεί η επίπτωση της COVID-19 στους ηλικιωμένους.

Νέα περιοριστικά μέτρα και παράταση στα ήδη υπάρχοντα

Νέα περιοριστικά μέτρα, παράταση στα ήδη υπάρχοντα και ένα σχέδιο για τους οίκους ευγηρίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις και για τα σχολεία, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται την Τρίτη.

Αρχικά, οι περιφερειακές ενότητες Μυτιλήνης και Ζακύνθου, τίθενται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα γενικευμένου lockdown, ενώ ακόμη γνωστοποίησε τη διακοπή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31ης Αυγούστου, των πτήσεων και από τα τρία αεροδρόμια της Καταλονίας, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα στα δύο νησιά, αυτά είναι τα εξής: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, ενώ στους χώρους εστίασης, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι πρέπει να είναι έως τέσσερα άτομα, εκτός κι αν πρόκειται για συγγενείς α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα.

Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ακόμη, ότι είναι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 το πρωί, στα δύο νησιά.

Αμέσως μετά, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων παρατείνεται για δύο εβδομάδες στην Πάρο, την Αντίπαρο, την Μύκονο και στις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής και Χανίων.

Επιπρόσθετα, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται και η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, όπου από αύριο στις 6 το πρωί ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 πρωί, καθώς και η συμμετοχή περισσοτέρων των 50 ατόμων σε όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές όπου εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως σε εστιατόρια, θέατρα και σινεμά.

Για δύο ακόμη εβδομάδες, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, παρατείνονται και τα μέτρα στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, καθώς και στους δήμους Σαντορίνης Βόλου, Ρόδου και Κω.

Επίσης, παρατείνεται έως τις 19 Σεπτεμβρίου η επιβολή προληπτικών ελέγχων, πριν από την άφιξη στη χώρα μας για όσους έρχονται με πτήσεις από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανίοα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Ισπανία, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα σχετικά με την είσοδο μόνιμων κατοίκων Ισραήλ. Ταυτόχρονα, αναστέλλεται η υποχρέωση για τεστ pcr για όσους έρχονται από την Ολλανδία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έκανε για μια ακόμη φορά, ειδική μνεία στη σημασία της ατομικής ευθύνης στη μάχη κόντρα στον κορωνοϊό, ενώ επανέλαβε ότι δεν υφίσταται θέμα γενικού lockdown και πρόσθεσε πως η οποιαδήποτε έξαρση των κρουσμάτων αντιμετωπίζεται με μέτρα υπερτοπικού χαρακτήρα.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «αν όλοι μας φορούσαμε για δεκατέσσερις ημέρες μάσκα και κρατούσαμε τις αναγκαίες αποστάσεις, ο ιός θα εξαφανιζόταν».

Για το άνοιγμα σχολείων

Ο έλεγχος της επιδημίας είναι συλλογική προσπάθεια, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η επιδημία του covid-19, εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό, και στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματός μας, είμαστε όλοι υπεύθυνοι και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης, τόνισε. Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται, έχουν ως στόχο να ισορροπήσουν την επιδημία και να ελέγξουν την εξάπλωση της, διατηρώντας συγχρόνως τις κοινωνικές προτεραιότητες και οικονομικές δραστηριότητες.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα, και θα χρειαστεί η προσπάθεια και η υπομονή και επιμονή όλων».

Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους γονείς και τους νέους, να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους έως τέλος Αυγούστου, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και να μειωθεί το επιδημικό φορτίο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Το σχέδιο για τους οίκους ευγηρίας

Σειρά νέων μέτρων για τα γηροκομεία ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας.

Όπως σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, «η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας οφείλει να είναι το πρώτο μας μέλημα. Οι μονάδες αυτές προστατεύθηκαν αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φροντίδα που παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν στους ηλικιωμένους που φροντίζουν».

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, «καταρτίσαμε μια δέσμη μέτρων, προκειμένου να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους.

Το σχέδιο δράσης έχει τρεις άξονες:

1) Επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών αυτών.

Αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή στις μονάδες αυτές. Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους, εφόσον δεν μπορούν να υπάρχουν οι αποστάσεις που προβλέπονται. Θα προβλέπεται επίσης ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες. Το προσωπικό να μην εργάζεται σε πάνω από μια μονάδες.

2) Εντατικοποίηση και αυστηροποίηση της συμμόρφωσης στις οδηγίες:

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε και στην αύξηση προστίμων. Αν και οι έλεγχοι αυτοί έχουν κυρίως προληπτικό χαρακτήρα

3) Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.

Έχουμε ήδη σχεδιάσει πλάνο αυξημένων ελέγχων. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχουμε ήδη καταρτίσει δύο συντονιστικές μονάδες».

Τα μέτρα

  • Δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μία θα φροντίζει συγκεκριμένες ομάδες φιλοξενούμενων
  • Ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους και όχι σε τραπεζαρία
  • Υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενουμένων και για άλλες ασθένειες
  • Ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος
  • Σε περιπτώσεις κρουσμάτων έλεγχος σε όλο το προσωπικό για 2 εβδομάδες και σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων του προσωπικού, αντικατάστασή του από ειδικές ομάδες, είτε από ομάδα παρέμβασης
  • Ειδικό ερωτηματολόγιο για τους εργαζομενους για να το συμπληρώνει κάθε μέρα και να γίνεται ευκολότερη ιχνηλάτηση
  • Δειγματοληπτικά τεστ
  • Σύνταξη κώδικα ασφαλείας συμπεριφοράς του προσωπικού εντός και εκτός δομής με βασικές προφυλάξεις σε όλες τις δραστηριότητές τους. Ακόμη και εκτός από τις δομές, μάσκες σε όλες τις δραστηριότητες
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους
  • Συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι

Τα τελευταία στοιχεία

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 270 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.800, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Από το σύνολό των κρουσμάτων τα 2.012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Από τα 270 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 238 είναι εγχώρια. Από αυτά, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 16 συνδέονται με επαφή με γνωστά επιβεβαιωμένα κρούσματα ή με ιχνηλατήσεις αυτών και 6 με γνωστές συρροές

Αναλυτικότερα:

- 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 112 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 27 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 2 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 στην Π.Ε. Αργολίδας

- 5 στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας

- 5 στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 6 στην Π.Ε. Ημαθίας

- 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 3 στην Π.Ε. Καβάλας

- 4 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς

- 9 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 από ιχνηλατήσεις γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

- 1 στην Π.Ε. Κορινθίας

- 10 στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 στην Π.Ε. Λάρισας

- 8 στην Π.Ε. Μυτιλήνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 1 στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 2 στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 3 στην Π.Ε. Ξάνθης

- 10 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 1 στην Π.Ε. Πιερίας

- 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 1 στην Π.Ε. Ροδόπης

- 4 στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 1 στην Π.Ε. Τρικάλων

- 1 στην Π.Ε. Φλώρινας

- 2 στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 4 στην Π.Ε. Χανίων

- 2 στην Π.Ε. Χίου

- 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση