ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ο «κακός» Αύγουστος και οι φόβοι για το Σεπτέμβριο

AP Photo/Thanassis Stavrakis

«Κακός» μήνας χαρακτηρίζεται ο Αύγουστος για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα βρίσκονται στο «κόκκινο» σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα, την Τετάρτη η Ελλάδα ξεπέρασε το «φράγμα» των 9.000 κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει κατακόρυφη άνοδο ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19.

Ο Αύγουστος είναι έτσι αναμφίβολα ο χειρότερος μήνας σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι παρότι αναμένεται μια αύξηση κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο στη συνέχεια θα υπάρξει μείωση, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Παραμένει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

4.643 νέα κρούσματα τον Αύγουστο

Ενδεικτικό της ραγδαίας έξαρσης της διασποράς είναι το γεγονός ότι από την 1η Αυγούστου έχουν καταγραφεί 4.643 νέα περιστατικά μολύνσεων, ενώ από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης μέχρι και την 31η Ιουλίου ο συνολικός αριθμός ήταν 4.477.

Επιπλέον, παρ' ότι για δύο ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσίαζαν μια πτώση, την Τετάρτη σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας, με την Αττική να παραμένει στο «κόκκινο».

Μεγάλη φαίνεται πως είναι η διασπορά και στη Θεσσαλονίκη, με 54 νέα περιστατικά.

Η ανησυχία για τον Σεπτέμβριο

Την ίδια ώρα, εν μέσω της ανησυχητικής αύξησης των περιστατικών κορωνοϊού, μεγάλος είναι και ο φόβος για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Και αυτό γιατί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις υγειονομικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, ΝίκηΚεραμέως, η τελική απόφαση για την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα ληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι έτοιμο και προβλέπει αυστηρά μέτρα για την προστασία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Σχολεία: Πώς θα λειτουργήσουν – Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Βάσει όσων ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα φορούν μάσκες παντού –με μοναδικές εξαιρέσεις τα διαλείμματα και το μάθημα της γυμναστικής.

Την ίδια ώρα, οι τάξεις θα λειτουργούν ως «κλειστές κάψουλες», με μικρό και ελεγχόμενο αριθμό μαθητών και διαφορετικά διαλείμματα.

Παρότι η κ. Κεραμέως ανέφερε πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί να «σπάσουν» τα τμήματα γιατί ο μέσος όρος είναι κάτω από 17 μαθητές, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ρεαλιστικό –τουλάχιστον όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μάλιστα, αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο δημιουργίας πρωινών και απογευματινών τμημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης