«Κληρώνει» σήμερα για το άνοιγμα των σχολείων – Πώς θα λειτουργήσουν
Ανανεώθηκε:
Ξεκαθαρίζει σήμερα το τοπίο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, με τη Νίκη Κεραμέως να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στις 16:00 για να ανακοινώσει τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Παρότι η κυβέρνηση έχει πολλάκις ανακοινώσει πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν σκέψεις για πρώτο κουδούνι μια εβδομάδα αργότερα.
Και αυτό γιατί μια τέτοια καθυστέρηση θα δημιουργούσε ένα buffer δύο εβδομάδων από την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μειώνοντας ενδεχομένως τα κρούσματα.
Το ενδεχόμενο για αναβολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς κατά μερικές ημέρες άφησε ανοιχτό και ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.
«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως» είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ερωτήματα για το κατά πόσον μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου έθεσε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αυξημένο ιικό φορτίο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Έχουμε ένα αυξημένο ιικο φορτίο, ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι θετικό το γεγονός ότι τα νούμερα είναι μεν τριψήφια αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση σε αυτή τη φάση, αλλά παρόλα αυτά έχουμε σημαντικό επιπολασμό που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσουν τα σχολεία να αρχίσουν στις 7 Σεπτεμβρίου με ασφάλεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν «οδηγό» τις εισηγήσεις των ειδικών.
Γι' αυτό και έγινε δεκτή η πρόταση της Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας.
Η υπουργός χαρακτήρισε τις προηγούμενες ημέρες τη χρήση μάσκας ως «το πιο σημαντικό εργαλείο» που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να θωρακιστούν ενήλικες και παιδιά από τη νόσο COVID-19 και για αυτόν τον λόγο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ηλικίες του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού στην εκπαίδευση για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Ερώτημα παραμένει, πάντως, τι θα γίνει με την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, η οποία αναπτύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την περασμένη 'Ανοιξη, και το εάν -και πώς- θα έχει επικουρικό ρόλο με την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Τι σχεδιάζεται
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ήδη από πλευράς της κυβέρνησης, σχεδιάζεται ένα πλέγμα μέτρων για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
Μεταξύ αυτών, η υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς και μάλιστα από το νηπιαγωγείο.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δε, πως θα μοιράσει μάσκες σε όλα τα σχολεία με ευθύνη των δήμων.
Την ίδια ώρα, θα ισχύσουν:
• Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών
• Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
• Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
• Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Η νέα σχολική χρονιά θα βρει στις έδρες των σχολείων 3.445 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η απόφαση για τον διορισμό τους έχει ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να έχουν αναλάβει καθήκοντα έως τις 26 Αυγούστου.
Όσον αφορά στους νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης, η διαδικασία προσλήψεων βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο κουδούνι δεν θα βρει νεοδιορισθέντες στις έδρες, παρά μόνο αναπληρωτές.
Ο αριθμός των αναπληρωτών που αναμένεται να προσληφθεί σε πρώτη φάση -κατ' εκτίμηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις- αναμένεται να είναι περίπου ίδιος με πέρυσι, γύρω στις 20.000.
Στην ουσία, πρόκειται για αύξηση του αριθμού του εκπαιδευτικού δυναμικού στα σχολεία, εάν υπολογιστεί ότι μαζί με τους αναπληρωτές, θα βρεθούν στις τάξεις και οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής.
Δια ζώσης διαλέξεις στα πανεπιστήμια με έως 50 φοιτητές
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή με το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.
Από το νέο εξάμηνο, ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων.
Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως.