ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικά τεστ από το πρωί σε Πειραιά - Ραφήνα

Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικά τεστ από το πρωί σε Πειραιά - Ραφήνα
CNN Greece/ Σπύρος Μελισσάρης

Τυχαιοποιημένους ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους, πραγματοποιούν από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Τα δειγματοληπτικά τεστ θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τη δύση του ήλιου. Στόχος είναι η τυχόν ανεύρεση θετικών στον κορωνοϊό ταξιδιωτών αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προστατεύσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, εθελοντές διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα.

Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων, που κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Πότε πρέπει να γίνει το τεστ αν φοβάστε ότι κολλήσατε στο πλοίο ή αλλού

Κρίσιμο χαρακτηρίζει το χρονικό διάστημα μετά τη επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος ενώ δίνει σαφείς οδηγίες για το πότε πρέπει να γίνεται το τεστ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής την Κυριακή μιλώντας στην ΕΡΤ: «Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση, η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες». Προσθέτοντας ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους εξέφρασε τον φόβο ότι «θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ.

Αναφορικά με το πότε είναι το πιο κατάλληλο χρονικό διάστημα για να γίνει το τεστ, ο καθηγητής επεσήμανε πως όσοι θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επώασης σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επώασης μιας εβδομάδας, μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή, καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.

Αυστηρές συστάσεις

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, αυστηρή ήταν η σύσταση, τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, προς όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους να φορούν μάσκα σε όλες τις μετακινήσεις τους

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είχε συστήσει:

«Όποιος επιστρέφει από τουριστικό προορισμό για μία εβδομάδα να φροντίζει να προσέχει. Τι σημαίνει να προσέχει;

Να φοράει μάσκα όπου μπορεί και σίγουρα να κρατιέται σε απόσταση από τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να έχει στο σπίτι.

Αν συγκατοικεί με ανθρώπους από τους οποίους δεν μπορεί να πάρει φυσική απόσταση να φοράει μάσκα και τουλάχιστον για μια εβδομάδα -μέχρι που να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν επιστρέφει με τον ιό στα αστικά κέντρα- να προστατεύσουμε αυτούς τους οποίους θέλουμε να φροντίζουμε περισσότερο».